Εθνικό πάρκο Ζάιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°12′09″N 112°59′16″W / 37.20262°N 112.98785°W / 37.20262; -112.98785

Το Ζάιον Κάνυον όπως φαίνεται από το Έιτζελ Πόιντ

Το Εθνικό πάρκο Ζάιον (στα αγγλικά Zion National Park) είναι ένα εθνικό πάρκο στη νοτιοδυτική Γιούτα, κοντά στο Σπρινγκντέιλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα εξέχον χαρακτηριστικό του πάρκου είναι το φαράγγι Ζάιον, το οποίο έχει μήκος 24 χιλιόμετρα και βάθος μέχρι 800 μέτρα. Οι βράχοι που περιβάλλουν το φαράγγι είναι καφεκόκκινοι ψαμμίτες, μέρος των ψαμμιτών των Ναβάχο. Το πάρκο βρίσκεται στη συμβολή του οροπεδίου του Κολοράντο, της ερήμου Μοχάβι και της Μεγάλης Λεκάνης, με αποτέλεσμα να απατάνται σε αυτό μια ασυνήθιστη ποικιλία φυτών και ζώων. Πολλά είδη φυτών, μαζί με 289 είδη πτηνών, 75 είδη θηλαστικών και 32 είδη ερπετών ζουν στις τέσσερις ζώνες του πάρκου, την έρημο, την παραποτάμια περιοχή, το αραιό δάσος και το δάσος κωνοφόρων. Στο πάρκο παρατηρούνται βουνά, φαράγγια, απότομοι λόφοι, τραπεζοειδή όρη, μονόλιθοι, ποτάμια και φυσικές αψίδες.

H ανθρώπινη εγκατάσταση στην περιοχή άρχισε περίπου πριν 8.000 χρόνια από μικρές ομάδες ιθαγενών Αμερικανών. Οι ημι-νομαδικοί Ανασάζι προέρχονται από μία από αυτές τις ομάδες. Μια διαφορετική ομάδα, οι Parowan Fremont, ζούσαν επίσης στην περιοχή. Και οι δύο ομάδες εγκατέλειψαν την περιοχή περίπου το 1300 και αντικαταστάθηκαν από τους Parrusits ​​και διάφορα άλλα νότια υποφύλλα. Το φαράγγι ανακαλύφθηκε από τους Μορμόνους το 1858 και η ίδια ομάδα εγκαταστάθηκε στο φαράγγι στις αρχές της δεκαετίας του 1860. Το 1909, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ αποκάλεσε τη περιοχή εθνικό μνημείο για να προστατεύσει το φαράγγι, με το όνομα Εθνικό Μνημείο Mukuntuweap. Το 1918, ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της νεοσύστατης Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων άλλαξε το όνομα του πάρκου σε Ζάιον (Σιών), επειδή το αρχικό του όνομα δεν ήταν τοπικά δημοφιλής. Σιών είναι ένα από τα ονόματα της Ιερουσαλήμ στα αρχαία εβραϊκά. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε το μνημείο ως Εθνικό Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 1919. Το τμήμα Kolob ανακηρύχθηκε ως ξεχωριστό εθνικό μνημείο Ζάιον, το 1937, αλλά ενσωματώθηκε στο πάρκο το 1956.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zion National Park της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).