Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας
中国国家航天局
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση22 Απριλίου 1993, πριν 31 έτη (1993--4-22)
ΈδραΧαϊντάν, Πεκίνο
Ετήσιος προϋπολογισμός8,9 δις $ ΗΠΑ (2020)
ΥπαγωγήΥπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής
Ιστότοποςcnsa.gov.cn

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (ΕΥΔΚ, κινέζικα: 中国国家航天局, πινγίν: Zhōngguó Guójiā Hángtiān Jú) είναι η κυβερνητική υπηρεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία είναι υπεύθυνη για την πολιτική διαχείριση του διαστήματος και τη διεθνή διαστημική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης ή της καθοδήγησης συναλλαγών ξένων χωρών και συνεργασίας στον αεροδιαστημικό τομέα.[1]  Είναι διοικητική υπηρεσία υπό το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής[2] και η έδρα της βρίσκεται στη Χαϊντιάν του Πεκίνου.

Η ΕΥΔΚ ιδρύθηκε το 1993, πρωτοστάτησε σε μια σειρά επιτευγμάτων στο διάστημα για την Κίνα παρά τη σχετικά σύντομη ιστορία της, συμπεριλαμβανομένου του να γίνει η πρώτη διαστημική υπηρεσία που προσγειώθηκε στην μακρινή πλευρά της Σελήνης με το Τσανγκ'ε 4, φέρνοντας υλικό από τη Σελήνη με τον Τσανγκ'ε 5 και είναι ο δεύτερος οργανισμός που προσγείωσε επιτυχώς ένα rover στον Άρη με την αποστολή Tianwen-1.

Ως το κυβερνών σώμα των πολιτικών διαστημικών δραστηριοτήτων, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας δεν εκτελεί κανένα διαστημικό πρόγραμμα. Αντ΄ αυτού, η Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας εκτελεί τα κρατικά διαστημικά προγράμματα της Κίνας.[3] Το Επανδρωμένο Διαστημικό Πρόγραμμα της Κίνας διαχειρίζεται ο Επανδρωμένος Διαστημικός Οργανισμός της Κίνας, αντί της ΕΥΔΚ.[4] 

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΥΔΚ είναι μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε το 1993 όταν το Υπουργείο Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας και η οποία χωρίστηκε στην ΕΥΔΚ και στην Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΕΑΕΤΚ). Η πρώτη θα ήταν υπεύθυνη για την πολιτική, ενώ ο δεύτερη για την εκτέλεση. Αυτή η συμφωνία αποδείχθηκε κάπως μη ικανοποιητική, καθώς αυτοί οι δύο οργανισμοί ήταν, στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος οργανισμός, που μοιράζονταν τόσο το προσωπικό όσο και τη διοίκηση.[5]

Ως μέρος μιας μαζικής αναδιάρθρωσης το 1998, η ΕΑΕΤΚ χωρίστηκε σε ορισμένες μικρότερες κρατικές εταιρείες. Η πρόθεση φάνηκε να ήταν να δημιουργηθεί ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό των δυτικών αμυντικών προμηθειών στο οποίο οι οντότητες που είναι κυβερνητικές υπηρεσίες, που καθορίζουν την επιχειρησιακή πολιτική, θα αναθέτουν στη συνέχεια τις επιχειρησιακές τους απαιτήσεις σε οντότητες που ήταν κρατικής ιδιοκτησίας, αλλά όχι υπό τη διαχείριση της κυβέρνησης.[5]

Από την ψήφιση της τροποποίησης Γουλφ το 2011, η NASA αναγκάστηκε από το Κογκρέσο να εφαρμόσει μια μακροχρόνια πολιτική αποκλεισμού με την ΕΑΕΤΚ έκτοτε, αν και αυτό έχει ξεπεραστεί περιοδικά.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΥΔΚ ιδρύθηκε ως κυβερνητικό ίδρυμα για την ανάπτυξη και εκπλήρωση των οφειλόμενων διεθνών υποχρεώσεων της Κίνας, με την έγκριση του 8ου Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας. Το 9ο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο ανέθεσε τη ΕΥΔΚ ως εσωτερική δομή της Επιτροπής Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα (ΕΕΤΒΕΑ). Η ΕΥΔΚ αναλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες αρμοδιότητες: υπογραφή κυβερνητικών συμφωνιών στη διαστημική περιοχή για λογαριασμό οργανισμών, διακυβερνητικές επιστημονικές και τεχνικές ανταλλαγές και επίσης να είναι υπεύθυνη για την επιβολή των εθνικών διαστημικών πολιτικών και τη διαχείριση της εθνικής διαστημικής επιστήμης, τεχνολογίας και βιομηχανίας.

Η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες κυβερνητικής διαστημικής συνεργασίας με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιταλία, το Πακιστάν, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες. Σημαντικά επιτεύγματα έχουν σημειωθεί στις διμερείς και πολυμερείς ανταλλαγές και συνεργασία τεχνολογίας.[5]

Οι διαχειριστές της ΕΥΔΚ διορίζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τέσσερα τμήματα υπό την ΕΥΔΚ:

  • Τμήμα Γενικού Σχεδιασμού
  • Τμήμα Μηχανικών Συστημάτων
  • Τμήμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου
  • Υπουργείο Εξωτερικών

Το λογότυπο της ΕΥΔΚ είναι παρόμοιο με αυτό της Εταιρείας Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.[6] Το βέλος στη μέση είναι παρόμοιο με τον κινεζικό χαρακτήρα 人 που σημαίνει «άνθρωπος» ή «άνθρωποι», για να δηλώσει ότι οι άνθρωποι είναι το κέντρο κάθε εξερεύνησης του διαστήματος. Οι τρεις ομόκεντρες ελλείψεις αντιπροσωπεύουν τρεις τύπους ταχύτητας διαφυγής (ελάχιστη ταχύτητα που απαιτείται για την επίτευξη βιώσιμων τροχιών, για διαφυγή από το γήινο σύστημα και για διαφυγή από το ηλιακό σύστημα) που αποτελούν ορόσημα της εξερεύνησης του διαστήματος. Ο δεύτερος δακτύλιος σχεδιάζεται με έντονη γραμμή, για να δηλώσει ότι η Κίνα έχει περάσει το πρώτο στάδιο εξερεύνησης (Σύστημα της Γης) και βρίσκεται σε εξέλιξη στο δεύτερο στάδιο εξερεύνησης (εντός του ηλιακού συστήματος). Ο χαρακτήρας 人 στέκεται πάνω από τα τρία δαχτυλίδια για να τονίσει την ικανότητα της ανθρωπότητας να δραπετεύσει και να εξερευνήσει. Προστέθηκαν κλαδιά ελιάς για να δηλώσουν ότι η εξερεύνηση του διαστήματος της Κίνας έχει ειρηνικό χαρακτήρα. 

Εγκαταστάσεις εκτόξευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοποθεσία διαστημικών λιμένων της Κίνας

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «机构简介». www.cnsa.gov.cn. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «国务院组织机构_中国政府网». www.gov.cn. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «集团简介_中国航天科技集团有限公司». www.spacechina.com. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. 
  4. «中国载人航天工程». www.cmse.gov.cn. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Organization and Function». China National Space Administration. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2008. 
  6. «Shìjué Shìbié Xìtǒng» 视觉识别系统 [Visual Identification System]. spacechina.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]