Εγιαλέτι της Τεμεσβάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το εγιαλέτι στον χάρτη της κεντρικής Ευρώπης το 1683

Το Εγιαλέτι ή Πασαλίκι της Τεμεσβάρ (τουρκικά: Eyâlet-i Temeşvar) ήταν διοικητική διαίρεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διοικητικό κέντρο του ήταν η πόλη "Τεμεσβάρ", σημερινή πόλη της Ρουμανίας Τιμισοάρα, όπου οφείλει και το όνομα του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εγιαλέτι δημιουργήθηκε το 1552 όταν η περιοχή κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, περιελάμβανε εδάφη της σημερινής Σερβίας, Ρουμανίας, και Ουγγαρίας. Στην περιοχή εισέβαλε και την κατέκτησε στο όνομα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο εξισλαμισμένος Σέρβος Μεχμέτ Πασάς Σοκόλοβιτς, και έπειτα προχώρησε και στην κατάκτηση του Βανάτου.

Το εγιαλέτι υπήρξε μέχρι το 1716 όταν οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν και η περιοχή και πέρασε υπό την κυριαρχία των Αψβούργων μέχρι το 1718. Η Αυστροουγγαρία στην περιοχή δημιούργησε μια νέα επαρχία που ονομαζόταν Βανάτο Ταμίσκι.

Διοικητικές διαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1552 αναφέρονται τα εξής σαντζάκια :
Το 1660 αποσπάστηκαν τα Σαντζάκια του Βελίκι Βαραντίν, Λουγκόσι, Κάσας, Μπεσλέκ και Γιάνοβας στο νέο Βιλαέτι του Βαραντίν.

Το 1699 αποτελείται από τα εξής Σαντζάκια:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Др Душан Ј. Поповић, Срби у Војводини, књига 1, Нови Сад, 1990.
  • Милан Тутуров, Банатска рапсодија, Нови Сад, 2001.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Темишварски пашалук της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).