Δόκτωρ Ζι-Βέγγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δόκτωρ Ζι-Βέγγος
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΘανάσης Βέγγος
ΠαραγωγήΘανάσης Βέγγος
ΣενάριοΝίκος Τσιφόρος
ΠρωταγωνιστέςΘανάσης Βέγγος
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Χρήστος Τσαγανέας
Νίτσα Τσαγανέα
Κώστας Τύμβιος
Νόρα Κατσέλη
ΜουσικήΓιώργος Ζαμπέτας
ΤραγούδιΓιώργος Ζαμπέτας και Μανταλένα
ΦωτογραφίαΝτίνος Κατσουρίδης
ΜοντάζΝτίνος Κατσουρίδης
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος
Εταιρεία παραγωγήςΘΒ Ταινίες γέλιου
ΔιανομήΦίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή1968
Διάρκεια74
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνική

Το Δόκτωρ Ζι-Βέγγος είναι ελληνική, κωμική, κινηματογραφική ταινία του 1968, σε παραγωγή ΘΒ Ταινίες γέλιου και σκηνοθεσία - σενάριο Θανάση Βέγγου και Νίκου Τσιφόρου, αντιστοίχως.[1] Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Βέγγος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Χρήστος Τσαγανέας και Νίτσα Τσαγανέα.[2]

Η ταινία αναφέρεται στο μπέρδεμα που συνέβη στον Θανάση, που δούλευε σε κουρείο, αφού ο Απόστολος, όπως τον είδε με την άσπρη μπλούζα, έξω από ένα ιατρείο, τον πέρασε για ιατρό. Από εκεί και πέρα ο Θανάσης τους βοηθάει όλους, υπό αυτήν την ψεύτικη ιδιότητα, χωρίς όμως, να μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του.[1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προλογίζεται με την ιστορία του Θανάση που δεν μπορεί να μείνει σε μία δουλειά, καθώς κάνει όλο γκάφες. Μετά τον πρόλογο, κι ενώ ο Θανάσης, κουβαλά κάτι πάστες, πατάει μέσα στα γλυκά ενός μεταφορέα γλυκών, πυροδοτώντας μία μουσικοχορευτική μάχη με τον μεταφορέα, πετώντας ο ένας στον άλλον γλυκά.

Η ταινία συνεχίζει με τον Θανάση να εργάζεται σε ένα κουρείο, όταν κάποια στιγμή τελειώνει το οινόπνευμα, ο Θανάσης, τρέχει σε ένα παρακείμενο ιατρείο να ζητήσει λίγο. Εκεί, καθώς περιμένει να του ανοίξουν, τον βλέπει ο Απόστολος, ο οποίος χρειαζόταν έναν ιατρό, για να σώσει το κορίτσι του, την Μπέλλα, που αποπειράται να αυτοκτονήσει, επειδή δεν της επιτρέπουν να πάρει εκείνον που αγαπά, τον Αύγουστο, έναν φτωχό λογιστή. Οι γονείς της Μπέλλας δεν τον θέλουν για γιαμπρό τους, εκτός κι αν γίνει αρχιλογιστής. Ο Θανάσης, χωρίς να μπορεί να πει λέξη, βρίσκεται στο σπίτι του Απόστολου, ώστε να εξετάσει την Μπέλλα. Κατόπιν, η Μπέλλα του εκμυστηρεύεται την ιστορία της και ο Θανάσης προτίθεται να τη συνδράμει, με την Μπέλλα πλέον να είναι χαρούμενη. Βλέποντας αυτό, ο Απόστολος μαγεύεται από τις ικανότητες του ιατρού, καθώς πολλοί προσπάθησαν να κάνουν καλά το κορίτσι του, αλλά κανείς, έως τώρα, δεν τα κατάφερε.

Κατόπιν, αφού απολύθηκε κι από το κουρείο έπιασε δουλειά σε μία ταβέρνα, ως γκαρσόνι, εκεί συναντά τον Απόστολο. Ένας φίλος του Απόστολου του μιλά εμπιστευτικά και του λέει ότι τον χρειάζεται στο σπίτι, αφότου σχολάσει. Ο Θανάσης δικαιολογεί την παρουσία του εκεί ότι δήθεν τάχα ελέγχει το φαγητό και την ποιότητά του. Μετά από όλα αυτά, ο Θανάσης βρίσκεται στο σπίτι του Μπάμπη, του φίλου του Απόστολου. Ο Μπάμπης ήθηλε τον Θανάση, καθώς τον θεώρουσε για ιατρό, να υπογράφει ένα χαρτί που θα κλείνει την κουνιάδα του στο ψυχιατρείο. Η γυναίκα του Μπάμπη είχε έναν πλούσιο πατέρα, ο οποίος άφησε όλη του την περιουσία στις δύο κόρες του την Λευκή και την Ασπασία. Η Λευκή, όμως, που ήταν ανήλικη δεν μπορούσε να την έχει μέχρι να ενηλικιωθεί, έτσι ο Μπάμπης την έλεγχε, που όταν πια έφτασε σε ηλικία ενηλικίωσης, θέλησε να τη βγάλη τρελή, ώστε να πάρει και το μερίδιο της κουνιάδας της. Παρ' όλα αυτά, ο Θανάσης συναντά τη Λευκή, η οποία του εξηγεί όλη την υπόθεση, και δέχεται να τη βοηθήσει. Ωστόσο, την ερωτεύεται. Αφού αναγκάζει με ένα κόλπο τον Μπάμπη να παραδεχτεί ότι ήθελε να τη βγάλει τρελή, πάει στο σπίτι της Λευκής με την προοπτική να γίνει άντρας της. Η Λευκή αργότερα τον πάει να ξεγεννήσει μία φίλη της. Και δέχεται μόνο και μόνο για χάρη της. Ωστόσο, ήταν τυχερός καθότι μέχρι να ανέβει στο δωμάτιο η γυναίκα γέννησε ένα αγοράκι, που τόσο πολύ το ήθελε ο άντρας της, μετά από τέσσερις κόρες. Ο σύζυγος λέει στον Θανάση ότι μετά το καλό που του έκανε, θα του δώσει οτιδήποτε του ζητήσει.

Ο Θανάσης πάει στη δουλειά του συζύγου, ο οποίος είναι ο διευθυντής του Αύγουστου. Ο σύζυγος του δίνει μία επιταγή για να βάλει όσα μηδενικά θέλει, όμως ο Θανάσης τη σκίζει και αναφέρει στον σύζυγο πως θα επιθυμούσε να κάνει αρχιλογιστή τον Αύγουστο και με αυτόν τον τρόπο βοηθά, όπως είχε υποσχεθεί την Μπέλλα. Αργότερα, το ζευγάρι και ο Θανάσης περιμέναν τη Λευκή, που θα του αποκάλυπτε επιτέλους ποιον αγαπά. Ο Θανάσης ήταν σίγουρος πως αγαπά εκείνον. Όμως, η Λευκή αγαπούσε τον Γιάγκο. Έτσι, απογοητευμένος, αφού έκανε τα πάντα να τους βοηθήσει όλους, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, παίρνει τον δρόμο του. Η ταινία τελειώνει με τον Θανάση να δουλεύει σε κουρείο, με ναυτική περιβολή, καθώς ζητούσαν έναν μικρό για το κουρείο.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

*Ακολουθούν οι ηθοποιοί και οι ρόλοι τους στην ταινία:[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2006). «ΔΟΚΤΩΡ ΖΙ-ΒΕΓΓΟΣ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2015. 
  2. Η Μεγάλη Συλλεκτική Ταινιοθήκη: Ελληνικός Κινηματογράφος, εξώφυλλο θήκης
  3. 90lepta.com. «Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2015. 
  4. cine.gr. «Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968)». Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]