Δράση (πολιτικό κόμμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δράση
Drasi.jpg
Ιδρυτής Στέφανος Μάνος
Πρόεδρος Θόδωρος Σκυλακάκης
Αντιπρόεδρος Τάσος Αβραντίνης,
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης,
Μιράντα Ξαφά
Γενικός Γραμματέας Γιάννης Ανδρουλάκης
Εκπρόσωπος Τύπου Γεωργία Πανοπούλου
Ίδρυση 17 Μαρτίου 2009
Προκάτοχος Οι Φιλελεύθεροι
Έδρα Δημητρίου Σούτσου 10
Πλατεία Μαβίλη
115 21 Αθήνα
Ιδεολογία Φιλελευθερισμός
Νεοφιλελευθερισμός[1]
Πολιτική θέση Κέντρο
Εθνική προσχώρηση Το Ποτάμι[εκκρεμεί παραπομπή]
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Επίσημα χρώματα κόκκινο, πορτοκαλί,
πράσινο, μπλε
Κοινοβούλιο
0 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
[σημ. 1]
Περιφέρειες
39 / 703
Σύμβολο εκλογών
Emvliva Drassi.jpg
Ιστοσελίδα
drassi.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Δράση είναι ελληνικό κεντρώο πολιτικό κόμμα. Η Δράση είναι μέλος του Κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατικών για την Ευρώπη. Από το 2013 ως το 2014, είχε στην Ευρωβουλή έναν Ευρωβουλευτή.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δράση είναι η μετεξέλιξη , και ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 2009[2] από τον ιδρυτή του κόμματος Οι Φιλελεύθεροι, Στέφανο Μάνο, πρώην υπουργό οικονομικών και στέλεχος της ΝΔ. Την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 600 πολίτες.

2009-2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ (τηλεοπτικός χρόνος, 2009)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Μαΐου 2009 με αφορμή την απόφαση του τότε υπουργού εσωτερικών και μετέπειτα (2015) Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τον καταμερισμό του τηλεοπτικού χρόνου στα μικρά κόμματα, η Δράση προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση αυτής. Στις 19 Μαΐου ο εισηγητής του ΣτΕ πρότεινε να γίνουν δεκτά τα επιχειρήματα της Δράσης κρίνοντας ως αντισυνταγματικό παλαιότερο νόμο[3]. Για το ίδιο θέμα οι Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Αντύπας Καρίπογλου επισκέφθηκαν στο προεδρικό Μέγαρο, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στις 21 Μαΐου, στον οποίο μάλιστα και παρέδωσαν φάκελο με όλα τα στοιχεία.

Τελικώς το Δ΄ Τμήμα έκρινε ότι η απόφαση Παυλόπουλου κατ΄ αρχήν δεν είναι παράνομη και παρέπεμψαν την υπόθεση στην Ολομέλεια, όπου και συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Τρία από τα επτά μέλη της σύνθεσης αντιτέθηκαν στην απόφαση προτείνοντας παράλληλα να σταλούν προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Επιτροπή Αναστολών, εξ άλλου, έκρινε ότι η ισχύς των υπουργικών αποφάσεων δεν μπορεί να ανασταλεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος από τον τηλεοπτικό τους χρόνο[4].

Ωστόσο στις 22/10/2010 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε την υπ' αριθμ. 3427/2010 απόφασή της επί της αιτήσεως ακυρώσεως των υπουργικών αποφάσεων ("αποφάσεων Παυλόπουλου") για την κατανομή του προεκλογικού τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα που συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές του 2009, δικαιώνοντας οριστικά τη Δράση[5][6].

Συνεργασία Δράσης-Φιλελεύθερης Συμμαχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 η Δράση ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Φιλελεύθερη Συμμαχία, μαζί με την οποία συμμετείχαν στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012. Η συνεργασία με αυτή τη μορφή λύθηκε τον Ιούλιο του 2012, αλλά τα δύο κόμματα διατηρούν άριστες σχέσεις και συνεργάζονται συχνά σε κοινές δράσεις[εκκρεμεί παραπομπή].

Δεύτερη προσφυγή στο ΣτΕ (τηλεοπτικός χρόνος, 2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20/4/2012 η Δράση και η Φιλελεύθερη Συμμαχία προσέβαλαν στο ΣτΕ την κοινή υπουργική απόφαση της 18/4/2012 των Τάσου Γιαννίτση (Εσωτερικών) και Παντελή Καψή (Επικρατείας) περί κατανομής του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα εν όψει των εκλογών[7]. Πέτυχαν προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ η οποία εξανάγκασε τους υπουργούς σε έκδοση νέας κατανομής, σύμφωνα με την απόφαση 3427/2010 του ΣτΕ[8] που είχε επιτύχει η Δράση σε παλαιότερη προσφυγή της.

Δημοσκοπήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές Απριλίου η Δράση εμφανίστηκε για πρώτη φορά με ποσοστά κοντά σε αυτό που επιτρέπει την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο (όριο 3%), καθώς στη δημοσκόπηση της ALCO [9] (08/04/2012), GPO [10] (09/04/2012) και Public Issue [11] (11/04/2012) εμφανιζόταν να λαμβάνει ποσοστό 2%, ενώ στα τέλη Απριλίου εμφανίστηκαν και κάποιες δημοσκοπήσεις που την έφερναν κοντά στο 3%.

Παραίτηση Στέφανου Μάνου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 19/6/2012, αμέσως μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012 ο Στέφανος Μάνος, ιδρυτής και πρόεδρος της Δράσης, παραιτήθηκε[12]. Στις 3 Ιουλίου 2012, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εξέλεξε (προσωρινό) πρόεδρο του κόμματος τον Αντύπα Καρίπογλου και αντιπρόεδρο την Αντιγόνη Λυμπεράκη.

2013-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογή Θόδωρου Σκυλακάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1 Ιουνίου 2013, μετά το Συνέδριο του Μαΐου, διεξήχθη η πρώτη σύσκεψη της νεοεκλεγμένης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, κέρδισε με ποσοστό 70% ο Θόδωρος Σκυλακάκης[13].

Ένταξη στο Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Νοεμβρίου 2013, εγκρίθηκε η ένταξη της Δράσης στο Κόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, με την ιδιότητα του μέλους παρατηρητή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ετήσιου τακτικού συνεδρίου των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων (ALDE) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, με την θετική ψήφου του 94% του Συνεδρίου[14].

«Όχι Άλλοι Φόροι»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο 2013 η Δράση άρχισε την εκστρατεία «Όχι Άλλοι Φόροι»[15]. Στις 12 Νοεμβρίου 2013 κατατέθηκε από τη Δράση αίτημα για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απάντησε αρνητικά[16]. Παράλληλα, μέλη και φίλοι - εθελοντές της Δράσης στελέχωναν για μήνες περίπτερα ενημέρωσης των πολιτών σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα και με σύνθημα «ΑντιΔράστε στην εξοντωτική φορολογία: Το ακίνητό σου δεν είναι δικό τους» μοιράζανε φυλλάδια, συλλέγανε υπογραφές και ζήταγαν από την κυβέρνηση την αναπροσαρμογή των Αντικειμενικών Αξιών των ακινήτων, που δεν είχαν επικαιροποιηθεί από το 2007, παρά την πρόβλεψη του νόμου για ενημέρωση κάθε 2 χρόνια. Η εκστρατεία συνοδεύτηκε με προβολή από τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (τον Φεβρουάριο 2014 η Σελίδα στο Facebook[17] πέρασε τα 110.000 "Like").

Τρίτη προσφυγή στο ΣτΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Μαρτίου 2014 η εκστρατεία κλιμακώθηκε με την κατάθεση σχετικής προσφυγής του προεδρείου, μελών και φίλων της Δράσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άρνησης αναπροσαρμογής του Υπουργείου Οικονομικών[16][18].

Απόφαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Νοεμβρίου 2014, η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας δικαίωσε τη Δράση με την υπ' αριθμόν 1055/2014 απόφασή του, που «Διαπιστώνει ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια»[19][20][21].

Συνέδρια Κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ο (Ιδρυτικό) Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2010 έγινε το πρώτο (ιδρυτικό) συνέδριο[22] του κόμματος. Το κόμμα με την ιδρυτική του διακήρυξη επικαλείται την ύπαρξη βαθιάς κρίσης και ζητάει τη χρήση κοινής λογικής για να ξεπεραστεί αυτή. Κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης, οι συνιδρυτές δήλωσαν πρόθυμοι, υπό προϋποθέσεις, να συνεργαστούν σε κυβερνητικό συνασπισμό είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία.

2ο (τακτικό) Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Ιανουαρίου 2012 έγινε το δεύτερο συνέδριο[23] της Δράσης.

3ο (ανοικτό, έκτακτο) Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2012 έγινε το τρίτο συνέδριο[24] της Δράσης. Είχε ανοικτό χαρακτήρα και ήταν προσκεκλημένοι όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Φιλοευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές με σκοπό τη θεμελίωση των βάσεων σύστασης ενιαίου μετώπου. Παρέστησαν με αντιπροσωπείες και συμμετείχαν με ομιλίες η "δημιουργία, ξανά!", η Φιλελεύθερη Συμμαχία, οι Δημοκρατικοί, η Ενωμένη Ελλάδα, η Δυναμική Ελλάδα και ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Κατά το Συνέδριο η Δράση έκανε άνοιγμα στον φιλοευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό χώρο του ευρύτερου κέντρου, τροποποίησε το καταστατικό της[25], ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία τάσεων εντός της και να μπορεί έτσι να φιλοξενήσει πολιτικούς σχηματισμούς χωρίς να χάνουν την οντότητά τους και δεσμεύτηκε να ξανακάνει συνέδριο μέχρι τον Απρίλιο του 2013 με σκοπό τη συγκρότηση του ενιαίου φιλοευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού μετώπου με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή από όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα έχουν προσχωρήσει στη Δράση και θα εκπροσωπούνται από συνέδρους, έναν για κάθε πέντε μέλη.

4ο (ανοικτό, έκτακτο) Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 25 και 26 Μαΐου 2013, διεξήχθη το τέταρτο συνέδριο[26] της Δράσης. Είχε ανοικτό χαρακτήρα και ήταν προσκεκλημένοι όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ως Φιλοευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές με σκοπό τη θεμελίωση των βάσεων σύστασης ενιαίου μετώπου.

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων μίλησαν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου - ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφστατ, ο Αντύπας Καρίπογλου, ο Στέφανος Μάνος, ο Θεόδωρος ΣκυλακάκηςΑντιγόνη Λυμπεράκη, ο Γιώργος Καμίνης και πολλά ακόμα στελέχη του κόμματος και άλλων κομμάτων τα οποία δραστηριοποιούνται στον χώρο του φιλελευθερισμού.

5ο (3ο τακτικό) Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του 3ου Τακτικού Συνεδρίου της Δράσης, με διακριτικό τίτλο "ΑντιΔράστε Δημιουργικά".

Η Δράση πραγματοποίησε το 3ο της τακτικό (πέμπτο συνολικά) Συνέδριο[27] το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο του κτηρίου Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ομιλία απεύθυναν προς τους συνέδρους, ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος, ο πρόεδρος τους κόμματος και ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Τάσος Αβραντίνης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, η πρόεδρος της WWF Θεοδότα Νάντσου.

Ακόμα χαιρετισμούς εκ μέρους των κόμμάτων τους απεύθυναν προς το συνέδριο της Δράσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών Δημήτρης Μπουραντάς, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών Θεόδωρος Πολυζωίδης, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας των 58 και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Βούλγαρης, ο πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Κοινότητας "Μπροστά" Παναγιώτης Βλάχος, ο πρόεδρος του Νέου Κόμματος Νίκος Λάαρης, ο Κωνσταντίνος Κατώπης ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής τoυ "Ευρώπη-Οικολογία".

Την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν και ο εκλογές για την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος[28].

Βασικές θέσεις του κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Η δημιουργία ενός μικρότερου, καλύτερου και πιο εύελικτου κράτους μέσω της δραματικής μείωσης των περιτών δαπανών του Δημοσίου. Ουσιαστική μείωση τού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με στοχευμένες καταργήσεις άχρηστων δομών, σπάταλων φορέων και απόλυση του προσωπικού τους, καταργήσεις κάθε είδους επιδοτήσεων (σε ταμεία ΔΕΚΟ, σε ΟΤΑ, αναπτυξιακό νόμο κλπ), και δραστικό εξορθολογισμό τού κόστους τού συστήματος περίθαλψης. Ανανέωση στην ηγεσία, δομή και διαδικασίες του κράτους, με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή μακροπρόθεσμων στόχων.

Με δεδομένο τον αταλάντευτο στόχο για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, το μέγεθος του νέου δημόσιου τομέα θα ορισθεί ουσιαστικά από τις υπόλοιπες βασικές προτάσεις μας για διαρθρωτικές αλλαγές, απαραίτητες για την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης:

 • Απλούστευση του φορολογικού κώδικα, χαμηλή φορολογία και νέος φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ένα ενιαίο φορολογικό συντελεστή 20% για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, κλιμακούμενο στο 25% για συνολικά εισοδήματα πάνω από 100.000, και στο 30% για πάνω από 300.000 ευρώ. Απαλλαγή 5.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. ΦΠΑ σε δύο κλίμακες, 10% και 20%. Φορολογία των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 20%. Κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν την κατοχή και μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αλλά φορολογία της υπεραξίας στη μεταβίβαση σαν εισόδημα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων σε «ευγενή ταμεία», επανίδρυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και παραδειγματικές ποινές στους φοροδιαφεύγοντες.
 • Καθιέρωση εγγυημένης Βασικής Εθνικής Σύνταξης (ΒΕΣ) για όλους τους πολίτες, με κατάργηση όλων των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και των ταμείων τους (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ κλπ.) και αποχώρηση του δημοσίου από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. ΒΕΣ στα 700 ευρώ το μήνα, στο 67ο έτος, κατευθείαν από τον προϋπολογισμό. Με την κατάργηση των εισφορών θα μειωθεί δραστικά το συνολικό μισθολογικό κόστος ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θα ανακουφισθούν με μεγαλύτερες συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι συμπολίτες μας. Μεταβατική περίοδος προσαρμογής, που δεν θα θίγει τους ήδη συνταξιούχους και αυτούς που έχουν ήδη κατοχυρώσει με τις εισφορές τους σύνταξη μεγαλύτερη της ΒΕΣ. Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση σαν συμπλήρωμα στην ΒΕΣ.
 • Μείωση στα εμπόδια απασχόλησης. Ριζικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά για την άνθηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και των εξαγωγών. Πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατάργηση νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις, πραγματικά ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, περιορισμός των αδικαιολόγητων προνομίων των συνδικαλιστών, και απελευθέρωση αγορών και προϊόντων (ωράρια, διατάξεις και άλλα προσκόμματα). Κατάργηση του ΟΑΕΔ και αντικατάστασή του από αυτοδιαχειριζόμενα ΝΠΙΔ με σκοπό την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, με πληρωμή επιδομάτων ανεργίας κατευθείαν από υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας. Τέλος, παρεμβάσεις για άμεση και ουσιαστική επίσπευση στην απονομή δικαιοσύνης.
 • Χρηματοδότηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ). Με την κατάργηση όλων των κρατικών φόρων στην ακίνητη περιουσία, η χρηματοδότηση της ΤΑ να γίνεται αποκλειστικά με την καθιέρωση Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΠ) που θα επιβάλλεται και θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης για κάθε Δήμο σε επίπεδο Περιφέρειας. Εξαντλείται έτσι κάθε οικονομική υποχρέωση του κράτους προς την ΤΑ.
 • Αποκρατικοποιήσεις. Μαζική αξιοποίηση/εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, καθώς και κληροδοτημάτων και δωρεών που ελέγχει το κράτος, και πώληση όλων των εταιρικών συμμετοχών του δημοσίου, με μοναδικό στόχο τη συνεχή μείωση του δημοσίου χρέους.

1η Συνδιάσκεψη Θέσεων Δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 1 και 2 Νοεμβρίου 2014 έγινε η 1η Συνδιάσκεψη επικαιροποίησης των πολιτικών θέσεων της Δράσης[29][30].

Οργάνωση κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Άρθρα 5-12 του Καταστατικού της Δράσης ορίζουν τα συλλογικά Όργανα του κόμματος, τον τρόπο συγκρότησής τους και τις αρμοοδιότητές τους. Τα Όργανα είναι:

 1. Το Συνέδριο
 2. Η Διοικούσα Επιτροπή
 3. Η Κεντρική Επιτροπή
 4. Η Εξελεγκτική Επιτροπή
 5. Η Επιτροπή Δεοντολογίας

Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε 2 χρόνια διενεργείται τακτικό Συνέδριο, με συνέδρους που εκλέγονται από τη βάση των μελών, με αναλογία 1 σύνεδρος ανά 5 μέλη. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο αποφασίζει για τις Θέσεις του κόμματος, το Καταστατικό και ψηφίζει την Κεντρική Επιτροπή με καθολική ψηφοφορία των Συνέδρων.

Διοικούσα Επιτροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από 20 μέλη, που εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή και 5μελές Προεδρείο.

Προεδρείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Προεδρείο αποτελείται από τον Πρόεδρο, τους 3 Αντιπροέδρους και τον Γενικό Γραμματέα, που εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή.

Ιδιότητα Ονοματεπώνυμο[31]
Πρόεδρος Θεόδωρος Σκυλακάκης
Αντιπρόεδροι Τάσος Αβραντίνης
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
Μιράντα Ξαφά
Γενικός Γραμματέας Γιάννης Ανδρουλάκης

Αρμοδιότητες & Υπεύθυνοι Τομέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διοικούσα Επιτροπή καθoρίζει τις αρμoδιότητες των αξιωματoύχων τoυ κόμματος εφόσoν δεν πρoβλέπεται διαφoρετικά στo Καταστατικό.

Αρμοδιότητα/Τομέας Ονοματεπώνυμο
Εκπρόσωπος Τύπου Γεωργία Πανοπούλου

Κεντρική Επιτροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική Επιτροπή είναι 100μελής και εκλέγεται από το Συνέδριο με καθολική μυστική ψηφοφορία μεταξύ των συνέδρων.

Στελέχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρυτικά μέλη του κόμματος είναι, μεταξύ άλλων, οι Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης, Θάνος Βερέμης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Νίκος Δήμου κ.ά.[32].

Προσχωρήσεις-Αποχωρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποτυχία των ευρωεκλογών του 2009, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος αποχώρησε από το κόμμα.

Στις 21 Μαϊου 2012, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των Εθνικών Εκλογών της 17ης Ιουνίου, ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Νίκος Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στη "ΔΡΑΣΗ"[εκκρεμεί παραπομπή].

Μετά την αναστολή λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, πολλά στελέχη της, όπως ο μετέπειτα πρόεδρος Θόδωρος Σκυλακάκης, προσχώρησαν στο κόμμα της «Δράσης», και στον συνασπισμό "δημιουργία, ξανά!"[εκκρεμεί παραπομπή].

Συμμετοχή σε εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωεκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Μαΐου 2009 παρουσιάστηκε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, την πρώτη θέση του οποίου κατέλαβε ο Στέφανος Μάνος. Στην πρώτη της αυτή παρουσία σε εκλογές, η Δράση συγκέντρωσε 38.895 ψήφους, ήτοι 0,76% και δεν κατέλαβε έδρα. Στις 24 Ιουνίου 2009 αποφασίστηκε η συνέχιση του εγχειρήματος της Δράσης.

2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Απριλίου 2014, η Δράση και η δημιουργία, ξανά!, ανακοίνωσαν τη δημιουργία του εκλογικού συνασπισμού Γέφυρες, ενώ παράλληλα την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του συνασπισμού των δύο κομμάτων, με την υποστήριξη του ALDE[33]

Στις Ευρωεκλογές του 2014, οι «Γέφυρες» έλαβαν 51.542 ψήφους και ποσοστό 0,91%, χωρίς να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή για την επόμενη πενταετία.

Αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2010 η Δράση στήριξε:

 • Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης την υποψηφιότητα του συνιδρυτή της Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος
 • Για τον Δήμο Αθηναίων την υποψηφιότητα του πρώην Συνήγορου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος και όρισε Αντιδήμαρχο τον Τάσο Αβραντίνη, μέλος της Κ.Ε. της Δράσης και επικεφαλής του συνεργαζόμενου συνδυασμού "Πορτοκαλί"

2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014, η Δράση στήριξε διάφορες υποψηφιότητες:

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιφέρεια Υποψήφιος / Συνδυασμός %
1ου γύρου
Ψήφοι
1ου γύρου
%
2ου γύρου
Ψήφοι
2ου γύρου
Σύνολο εδρών
Περιφέρεια Αττικής Θάνος Τζήμερος / ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ! 2,97% 48.236 2
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης / ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 3,46% 3.673 1
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Άντζελα Γκερέκου / ΜΕΓΑΛΟ ΙΟΝΙΟ 14,49% 17.419 3
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου / ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 5,90% 58.059 2
Περιφέρεια Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης / ΚΡΗΤΗ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ 41,13% 143.461 64,00% 184.154 31

Βουλευτικές Εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάιος 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγες μέρες πριν την επίσημη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2012, στις 5 Απριλίου, ανακοινώθηκε η κοινή κάθοδος της Δράσης με το κόμμα Φιλελεύθερη Συμμαχία. Έλαβε στις εκλογές 114.094 ψήφους (ποσοστό 1,80% του συνόλου).

Ιούνιος 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Μαΐου 2012 ανακοινώθηκε ότι η Δράση θα συμμετέχει στις εκλογές της 17 Ιουνίου σε κοινό ψηφοδέλτιο με τη "δημιουργία, ξανά!" και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία[34].

Στις εκλογές ο συνασπισμός των κομμάτων δημιουργία, ξανά! έλαβε ποσοστό 1,59% και περίπου 100.000 ψήφους, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση, πρώτο από τα κόμματα που έμειναν εκτός του Κοινοβουλίου. Το απογοητευτικό ποσοστό του συνασπισμού αποδίδεται κυρίως στην έντονη πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας & ΣΥΡΙΖΑ και στα επικοινωνιακά σφάλματα της "δημιουργίας, ξανά!" σχετικά με την εκλογική συνεργασία. Ωστόσο, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, τα κόμματα του συνασπισμού συμμετέχουν, πλέον, στην κρατική χρηματοδότηση.

Ιανουάριος 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Ιανουαρίου 2015, σε κοινή συνέντευξη τύπου, ανακοινώθηκε η εκλογική στήριξη της Δράσης στο Ποτάμι με τη συμμετοχή στελεχών και μελών της στα ψηφοδέλτια του δεύτερου[35]. Κάποιοι υποψήφιοι της Δράσης πρώτευσαν στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά Το Ποτάμι δεν εξέλεξε βουλευτή σε αυτές. Σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, όπου Το Ποτάμι εξέλεξε βουλευτή, υποψήφιοι της Δράσης εξελέγησαν πρώτοι επιλαχόντες.

Αποτελέσματα Εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
2009 Στέφανος Μάνος Δε συμμετείχε στις εκλογές Δε συμμετείχε στις εκλογές
0 / 300
Δε συμμετείχε στις εκλογές
2012 Ι Στέφανος Μάνος 114.094 1,80 %
0 / 300
12ο
Εκτός Βουλής
2012 ΙΙ Στέφανος Μάνος 98.061 1,59 %
0 / 300
8ο κόμμα
Eκτός Βουλής
2015 I Θόδωρος Σκυλακάκης Στήριξε Το Ποτάμι Στήριξε Το Ποτάμι
0 / 300
Στήριξε Το Ποτάμι

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Ομάδα
2009 Στέφανος Μάνος 38.895 0,76%
0 / 22
(αρχικά)
1 / 22
(τελικά)
ALDE
2014 Θεόδωρος Σκυλακάκης 51.749 0,91%
0 / 21
ALDE

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Το 2014 μαζί με το κόμμα δημιουργία, ξανά!

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Το "κεντροαριστερό" Ποτάμι, γίνεται... νεοφιλελεύθερο». Κουτί της Πανδώρας. 17/06/2014. http://www.koutipandoras.gr/article/116067/kentroaristero-potami-ginetai-neofileleythero. Ανακτήθηκε στις 30 January 2015. 
 2. Εφημερίδα «Τα Νέα», 18 Μαρτίου 2009[νεκρός σύνδεσμος]
 3. in.gr - Δεκτά από τον εισηγητή του ΣτΕ τα επιχειρήματα της Δράσης για την προβολή των κομμάτων - Ελλάδα
 4. Τον αποκλεισμό από την ραδιοτηλεοπτική προβολή καταγγέλει η "Δράση" ΝewsΤime 17/5/2009
 5. Δικαίωση ΔΡΑΣΗΣ:Αντισυνταγματική η φίμωσή της
 6. Τι έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και γιατί πανηγυρίζουμε
 7. Απόφαση της 18/4/2012 κατανομής ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα
 8. Νέα ΚΥΑ για την προβολή εκτός Βουλής κομμάτων Ναυτεμπορική 23/4/2012
 9. Σταθερά μπροστά η ΝΔ - Με εκπλήξεις και ανατροπές οι επιδόσεις των άλλων κομμάτων
 10. Δημοσκόπηση GPO για ΜΕGA
 11. Public Ιssue: Περαιτέρω καθίζηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
 12. Ανακοίνωση Παραίτησης Στέφανου Μάνου
 13. Ο Θ. Σκυλακάκης νέος πρόεδρος της Δράσης
 14. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Δράση και επίσημα στην οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων (ALDE)
 15. Ο ιστότοπος της εκστρατείας «Όχι Άλλοι Φόροι» (στα ελληνικά). Δράση. http://www.oxialloiforoi.gr. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 16. 16,0 16,1 «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΣτΕ» (στα ελληνικά). kifisianews.gr. http://www.kifisianews.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1640%3Aeksorthologismo-tou-enfia-apofasizei-to-ste&Itemid=1196. Ανακτήθηκε στις 2014-11-22. 
 17. Δράση. «ΑντιΔράστε στην εξοντωτική φορολογία των ακινήτων» (στα ελληνικά). facebook.com. https://www.facebook.com/pages/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%94%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD/182630785260000. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 18. «Προσφυγή της Δράσης ενώπιον του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων» (στα ελληνικά). lawspot.gr. http://www./nomika-nea/prosfygi-tis-drasis-enopion-toy-ste-gia-tis-antikeimenikes-axies-ton-akiniton. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 19. «Το ΣτΕ «κατεδαφίζει» τις αντικειμενικές αξίες (Πίνακας με τιμές σε 40 περιοχές)» (στα ελληνικά). imerisia.gr. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27198&subid=2&pubid=113387969. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 20. «ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες: Να αναπροσαρμοστούν εντός 6μηνου» (στα ελληνικά). avgi.gr. http://www.avgi.gr/article/4852984/ste-gia-tis-antikeimenikes-axies-na-anaprosarmostoun-entos-6minou. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 21. «ΣτΕ: Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών εντός εξαμήνου» (στα ελληνικά). kathimerini.gr. http://www.kathimerini.gr/792039/article/epikairothta/ellada/ste-anaprosarmogh-antikeimenikwn-a3iwn-entos-e3amhnoy. Ανακτήθηκε στις 2014-11-17. 
 22. «Ιδρυτικό Συνέδριο Δράσης» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=457. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 23. «Δράση - 2ο Συνέδριο» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=197. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 24. «Ανοιχτό Συνέδριο 1-2 Δεκεμβρίου 2012» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=5106. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 25. «Καταστατικό» (στα Ελληνικά) (HTML). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=882. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 26. «Αποτελέσματα εκλογών Κεντρικής Επιτροπής» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=5452. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 27. «3ο Τακτικό Συνεδριο Δράσης» (στα Ελληνικά). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=5923. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 28. 3ο τακτικό Συνέδριο Δράσης
 29. «Συνδιάσκεψη θέσεων από τη «Δράση»» (στα Ελληνικά). Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/790561/article/epikairothta/politikh/syndiaskeyh-8esewn-apo-th-drash. Ανακτήθηκε στις 29/04/2015. 
 30. «Δράση - Συνδιάσκεψη Θέσεων 1-2/11/2014» (στα Ελληνικά). Δράση. http://syndiaskepsidrassis.blogspot.gr/. Ανακτήθηκε στις 29/04/2015. 
 31. «Προεδρείο» (στα Ελληνικά) (HTML). Δράση. http://www.drassi.gr/index.php?id=5464. Ανακτήθηκε στις 23/10/2014. 
 32. drassi.gr
 33. Δράση και Δημιουργία Ξανά ανακοίνωσαν τις «Γέφυρες» και υποψήφιους ευρωβουλευτές
 34. Κοινή κάθοδο στις εκλογές ανακοινώνουν ΔΡΑΣΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ΣΚΑΙ.gr. 22 Μαΐου 2012
 35. «Εκλογική συνεργασία: Στα ψηφοδέλτια του «Ποταμιού» η «Δράση»». Το Βήμα. 5 Ιανουαρίου 2015. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=664461. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]