Δουλειές με φούντες (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δουλειές με φούντες
ΣκηνοθεσίαΠάνος Γλυκοφρύδης
ΣενάριοΝίκος Τσιφόρος και Πολύβιος Βασιλειάδης
ΠρωταγωνιστέςΝίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης, Αλέκα Στρατηγού, Λάκης Σκέλλας, Λυδία Στεφανίδου και Παμφίλη Αργυροπούλου
ΜουσικήΓιάννης Βέλλας και Μιχάλης Σουγιούλ
ΦωτογραφίαΠαύλος Φιλίππου
Εταιρεία παραγωγήςΉλιος Φιλμ
Πρώτη προβολή1959
Διάρκεια80 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Οι Δουλειές με φούντες είναι ασπρόμαυρη ελληνική κωμική ταινία παραγωγής του 1959 σε σκηνοθεσία Πάνου Γλυκοφρύδη και σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Σταυρίδης, Γιάννης Γκιωνάκης, Λάκης Σκέλλας και Αλέκα Στρατηγού.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο φίλοι, ο Περικλής και ο Αλέκος προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μικρές κομπίνες ως πλανόδιοι πωλητές, πουλώντας διάφορα όπως μια θαυματουργή σκόνη για τον πονόδοντο ή ένα σαπούνι που καθαρίζει όλους τους λεκέδες ρούχων. Συνήθως, ο Περικλής κάνει των πωλητή και ο Αλέκος τον υποψήφιο πελάτη, για να πείσουν με αυτό το τέχνασμά τους παρευρισκόμενους να αγοράσουν. Εν τω μεταξύ στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Περικλής κάνει την εμφάνιση του ο Θωμάς Καραμπουζούκης, ένας αφελής επαρχιώτης που ήρθε στην Αθήνα για να γίνει πλούσιος. Ο Θωμάς αποκαλύπτει στον Περικλή ότι έχει ένα μικρό πρόβλημα με το συκώτι του και πρέπει να προσέχει τη διατροφή του.

Ο Περικλής συναντά τον Αλέκο για να κάνουν την καθιερωμένη κομπίνα τους, άλλα σε ένα σημείο που θα στήσουν τον πάγκο τους θα εμφανιστεί μια εξαγριωμένη πελάτισσα διαμαρτυρόμενη ότι το σαπούνι για τους λεκέδες της κατέστρεψε το φόρεμα. Ο Περικλής με τον Αλέκο το βάζουν στα πόδια, με την πελάτισσα να τους κυνηγά. Κάνοντας στάση σε ένα καφενείο, ο Περικλής θα πει στον Αλέκο για μια μεγαλοφυή ιδέα που του ήρθε στο μυαλό. Δεδομένου ότι ο Αλέκος υπήρξε πρωτοετής φοιτητής ιατρικής, ο Περικλής θα του πει να υποδυθεί τον γιατρό-καθηγητή για να εξετάσει τον αφελή Θωμά και να του αποσπάσουν με αυτό τον τρόπο αρκετά χρήματα. Ο Αλέκος συμφωνεί με την ιδέα και μετατρέπει το δωμάτιο που νοικιάζει σε ένα πρόχειρο ιατρείο, και με την κοπέλα του Περικλή, την Πόπη να είναι η νοσοκόμα που θα αναλάβει την περιποίηση του Θωμά. Σύντομα καταφθάνει και ο Θωμάς συνοδευόμενος από τον Περικλή για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Ο Αλέκος ως γιατρός-καθηγητής θα κάνει μια πρόχειρη εξέταση στον Θωμά, διαπιστώνοντας ότι έχει μια σοβαρή πάθηση με το συκώτι του, προτείνοντας για θεραπεία όχι κάποιο φάρμακο αλλά τη διασκέδαση συνοδευόμενος από την όμορφη νοσοκόμα του.

Ο Θωμάς με την παρότρυνση του ψευτογιατρού Αλέκου, επισκέπτεται ένα κέντρο διασκέδασης μαζί με την Πόπη για να γλεντήσει. Εκεί για κακή του τύχη θα κάνει την εμφάνιση και ο Αλέκος συνοδευόμενος από την κοπέλα του. Ο Θωμάς αναγνωρίζει τον Αλέκο ως τον γιατρό που τον εξέτασε, ωστόσο ο Αλέκος θα κάνει τον ανήξερο μπροστά στην κοπέλα του και φεύγουν από το κέντρο άρον-άρον.

Την επόμενη μέρα ο Θωμάς με τη δήθεν νοσοκόμα να του έχει πάρει τα μυαλά, συναντά τον Περικλή και αναγνωρίζοντας την εξυπνάδα του, του προτείνει να συνεργαστούν με τον Θωμά να δείχνει διατεθειμένος να επενδύσει τα χρήματα του. Ο Περικλής τότε θα προτείνει στον Θωμά την αγορά ενός τρόλεϊ. Η επένδυση όμως θα σκοντάψει στην απερισκεψία του Θωμά να μπει σε ένα τρόλεϊ αρνούμενος να πληρώσει εισιτήριο ως επίδοξος αγοραστής, κάτι που θα προκαλέσει την οργή του εισπράκτορα με αποτέλεσμα να κατεβάσουν με τις κλωτσιές τον Θωμά από το τρόλεϊ.

Ο Θωμάς συναντά τον Περικλή και του αναφέρει το περιστατικό με το τρόλεϊ, ενώ ταυτόχρονα του ανακοινώνει ότι θα πάει να μείνει κάποιες μέρες στην ξαδέρφη του, καλώντας τον Περικλή να τον επισκεφτεί μαζί με τη νοσοκόμα Πόπη, την οποία έχει σκοπό να την παντρευτεί. Ο Περικλής αποδέχεται την πρόσκληση και συνοδευόμενος από την Πόπη και τον ψευτογιατρό Αλέκο φθάνουν στο σπίτι της ξαδέρφης του Θωμά, η οποία αποδεικνύεται ότι είναι η εξαγριωμένη πελάτισσα τους που τους είχε βάλει στο κυνήγι λίγες μέρες νωρίτερα. Τότε αποκαλύπτεται ότι ο αφελής Θωμάς είχε πέσει στα δίχτυα απατεώνων με μοναδικό σκοπό τους το κομπόδεμα του. Εκείνη τη στιγμή θα κάνει την εμφάνιση του ένας περίεργος τύπος που έψαχνε συνεχώς τον Αλέκο αλλά δεν κατάφερνε να τον βρει, ο οποίος ανακοινώνει στον Περικλή και στους υπόλοιπους ότι ο θείος του Αλέκου από την Αμερική έχει πεθάνει και του έχει αφήσει κληρονομιά 120 χιλιάδες δολάρια.

Το τέλος της ταινίας βρίσκει τον Περικλή, τον Αλέκο και τον Θωμά να εξέρχονται από την εκκλησία έχοντας παντρευτεί τις αγαπημένες τους.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καστ συμπληρώνουν με μικρούς ρόλους οι ηθοποιοί:

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου 1959 στον κινηματογράφο Έλλη στην Αθήνα.[1] Προβλήθηκε τη σεζόν 1958-1959 και έκοψε συνολικά 9.800 εισιτήρια, παίρνοντας την 35η θέση σε σύνολο 51 ταινιών της περιόδου αυτής.Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Πάνου Γλυκοφρύδη. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δουλειές με φούντες» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 24 Ιανουαρίου 1959. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών». www.greekdirectorsguild.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2021. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κολιοδήμος, Δ. 2001. Λεξικό ελληνικών ταινιών, Αθήνα: Εκδόσεις Γένους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]