Διοίκηση Επτά Επαρχιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διοίκηση Επτά Επαρχιών (λατινικά: Dioecesis Septem Provinciarum‎‎), που αρχικά ονομαζόταν Διοίκηση Βιέν (λατινικά: Dioecesis Viennensis‎‎) μετά την πόλη Vienna (σημερινό Vienne, Βιέν), ήταν διοίκηση της μετέπειτα Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπό την Υπαρχία της Γαλατίας. Περιλάμβανε τη νότια και τη δυτική Γαλατία (Aquitania και Gallia Narbonensis), δηλαδή τη σύγχρονη Γαλλία νότια και δυτικά του Λίγηρα, συμπεριλαμβανομένης της Προβηγκίας.

Η διοίκηση περιλάμβανε τις ακόλουθες επαρχίες: Aquitanica I, Aquitanica II, Novempopulana (Aquitanica III), Narbonensis I, Narbonensis II, Viennensis και Alpes Maritimae .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επισκοπή ιδρύθηκε κατά τις μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού, που βασίλευσε το διάστημα 284-305. Μαρτυρείται στις αρχές της βασιλείας του Κωνσταντίνου Α΄ στον Κατάλογο της Βερόνας, που χρονολογείται γύρω στο 314. Το 402 μία ετήσια επαρχιακή συνέλευση, το Concilium septem provinciarum, θεσπίστηκε στην Αρλ.

Το 407 οι Βάνδαλοι και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν στη Γαλατία καταστρέφοντας την περιοχή, μέχρι που αναχώρησαν για την Ιβηρική χερσόνησο το 409. Οι Βησιγότθοι προσήλθαν ως υπόσπονδοι (foederati) για να βοηθήσουν τους Ρωμαίους εναντίον τους και το 418 ο Αυτοκράτορας Ονώριος τους επέτρεψε να εγκατασταθούν στην Ακουιτανία γύρω από την Τουλούζη. Αν και ονομαστικά Ρωμαίοι υπήκοοι, οι Γότθοι ήταν πρακτικά ανεξάρτητοι, γεγονός που αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Δυτική Αυτοκρατορία το 475, μόλις ένα χρόνο πριν από το τέλος της.

Το 462 ο Ρικίμερ τους παραχώρησε επίσης την επαρχία Narbonensis Prima, ενώ οι Γότθοι προχώρησαν στην κατάληψη των υπόλοιπων επαρχιών ανατολικά του Ροδανού το 477. Στο εξής, τα εδάφη που αποτελούσαν τη διοίκηση των Επτά Επαρχιών έγιναν μέρος του βασιλείου των Βησιγότθων. Η Ακουιτανία χάθηκε σύντομα από τους Φράγκους, με μόνο τη νότια παράκτια λωρίδα της (Septimania), που διατηρήθηκε από τους Γότθους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (in ιταλική) Heather, La caduta dell'Impero romano. Una nuova storia, 2006.
  • Halsall, Barbarian migrations in the roman West, 376-568, 2007.