Διοίκηση Αφρικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διοίκηση Αφρικής
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Χάλκινο νόμισμα του Bonifatius comes Africae (422-431). [1] Επιγρ.: D[OMINI]S • NOSTRIS, CΑRTΑ-GINE [P P]. Κόπηκε στην Καρχηδόνα το 423-425. 10 χλστ., 1,11 γραμ.

Η Διοίκηση Αφρικής (λατινικά: Dioecesis Africae‎) ήταν διοίκηση της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που περιλάμβανε τις επαρχίες της Βόρειας Αφρικής, εκτός από τη Μauretania Tingitana . Η έδρα της ήταν η Καρχηδόνα και υπαγόταν στην Υπαρχία της Ιταλίας.

Η επισκοπή περιλάμβανε τις επαρχίες της Αfrica proconsularis (γνωστή και ως Zeugitana), Byzacena, Mauretania Sitifensis, Mauretania Caesariensis, Numidia Cirtensis, Numidia Militiana και Tripolitania. Με τους σημερινούς γεωπολιτικούς όρους, η διοίκηση της Αφρικής περιλάμβανε ολόκληρη την ακτογραμμή της Τυνησίας, την Αλγερία με ορισμένα ορεινά μέρη στην ενδοχώρα, συν το δυτικό μισό της ακτογραμμής της Λιβύης.

Η διοίκηση υπήρχε από την εποχή των μεταρρυθμίσεων του Διοκλητιανού και του Κωνσταντίνου Α΄ στα τελευταία χρόνια του 3ου αι., μέχρι που καταλήφθηκε από τους Βανδάλους τη δεκαετία του 430. Η επαρχιακή οργάνωση διατηρήθηκε υπό τους Βανδάλους και μετά την ήττα τους και την ανάκτηση τής Αφρικής από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με τον Βανδαλικό Πόλεμο, ενσωματώθηκε εκ νέου, αλλά αυτή τη φορά ως μία πραιτωριανή επαρχία.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • R. Pierce Beaver (June 1936). "The Organization of the Church of Africa on the Eve of the Vandal Invasion". Church History. American Society of Church History. 5 (2): 68–181. doi:10.2307/3160527. JSTOR 3160527. S2CID 162653403.