Βυζακηνή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της Ρωμαϊκής Βόρειας Αφρικής. Κάτω αριστερά χάρτης της προ-Ρωμαϊκής Αφρικής: με μπλε η Φοινικική Καρχηδόνα, με κίτρινο τα κέρδη της και με κόκκινο οι απώλειές της από τη Ρώμη κατά τον Α΄ Καρχηδονιακό Πόλεμο.

Η Βυζακηνή, λατιν.: Byzacena ή Byzacium, αρχαία ελληνικά: Βυζάκιον‎‎ [1], ήταν μία ύστερη ρωμαϊκή επαρχία στο κεντρικό τμήμα της ρωμαϊκής Βόρειας Αφρικής, που τώρα είναι περίπου η Τυνησία, χωρισμένη από την Ανθυπατική Αφρική (Africa Proconsularis).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 3ου αι. ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Διοκλητιανός διαίρεσε τη μεγάλη ρωμαϊκή επαρχία της Ανθυπατικής Αφρικής σε τρεις μικρότερες επαρχίες: Ζευγιτανή (Zeugitana) στο βορρά, που εξακολουθεί να κυβερνάται από έναν ανθύπατο και αναφέρεται ως Ανθυπατική. Η Βυζακηνή στα γειτονικά της νότια, και η Τριπολιτανία στα γειτονικά νότια, που αντιστοιχεί περίπου στη νοτιοανατολική Τυνησία και τη βορειοδυτική Λιβύη. Η Βυζακηνή αντιστοιχούσε περίπου στην ανατολική Τυνησία ή στη σύγχρονη τυνησιακή περιοχή του Σαχέλ.

Το Αρδουμέντον (Hadrumetum) (σημερινό Σους, Sousse) έγινε η πρωτεύουσα της νεοσύστατης επαρχίας, της οποίας ο κυβερνήτης είχε τον βαθμό του υπατικού (consularis). Την περίοδο αυτή η μητροπολιτική αρχιεπισκοπή Βυζακηνής ήταν, μετά τη μεγάλη μητρόπολη Καρχηδόνας, η σημαντικότερη πόλη της Ρωμαϊκής (Βόρειας) Αφρικής δυτικά της Αιγύπτου και τού Πατριάρχη της Αλεξανδρείας.

Επισκοπικές έδρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχαίες επισκοπικές έδρες της Βυζακηνής καταγράφονται στην Ποντιφική Επετηρίδα (Annuario Pontificio) ως τίτλος: [2]  

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Procopius, History of the Wars, §4.12
  2. Annuario Pontificio 2013 (Libreria Editrice Vaticana, 2013, (ISBN 978-88-209-9070-1)), "Sedi titolari", pp. 819-1013

Πηγές και εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]