Διεθνής σύμβαση για τη ρύθμιση της φαλαινοθηρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής σύμβαση για τη ρύθμιση της φαλαινοθηρίας (αγγλικά: International Convention for the Regulation of Whaling), είναι μια διεθνής περιβαλλοντική συμφωνία που υπογράφηκε το 1946 για να «εξασφαλίσει τη σωστή διατήρηση των αποθεμάτων φαλαινών και έτσι να καταστήσει δυνατή την εύρυθμη ανάπτυξη της βιομηχανίας της φαλαινοθηρίας». Η σύμβαση εφαρμόζει τις εμπορικές, επιστημονικές και τοπικές πρακτικές φαλαινοθηρίας από ογδόντα εννέα χώρες.

Υπογράφηκε από 15 έθνη στην Ουάσινγκτον, στις 2 Δεκεμβρίου 1946 και τέθηκε σε ισχύ στις 10 Νοεμβρίου 1948. Το πρωτόκολλό της σύμβασης (το οποίο αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αναθεώρηση της σύμβασης και επέκτεινε τον ορισμό του "αλιέα φαλαινών" προσθετόντας τα ελικόπτερα καθώς και τα πλοία) υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον στις 19 Νοεμβρίου 1956. Η σύμβαση αποτελεί διάδοχο της διεθνούς συμφωνίας για τη ρύθμιση της φαλαινοθηρίας που υπογράφηκε στο Λονδίνο στις 8 Ιουνίου 1937 και τα πρωτόκολλα της συμφωνίας αυτής που υπογράφηκαν επίσης στο Λονδίνο στις 24 Ιουνίου 1938 και στις 26 Νοεμβρίου 1945.

Οι στόχοι της συμφωνίας ήταν η προστασία όλων των ειδών φαλαινών με τη θέσπιση ενός συστήματος διεθνούς ρύθμισης για την αλιεία φαλαινών και τη διασφάλιση της σωστής διατήρησης και ανάπτυξης των αποθεμάτων φαλαινών. Το κύριο μέσο για την υλοποίηση αυτών των στόχων είναι η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία δημιουργήθηκε σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση. Η επιτροπή έχει κάνει πολλές αναθεωρήσεις στο χρονοδιάγραμμα που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της αυτής της σύμβασης. Η Επιτροπή έχει επίσης δώσει στις κυβερνήσεις το δικαίωμα να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες που αφορούν τη θανάτωση φαλαινών.

Οι Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Ιανουάριο του 2014, στη σύμβαση συμμετέχουν 89 κράτη του κόσμου. Τα αρχικά υπογράφοντα κράτη ήταν η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Δανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, το Περού, η Νότια Αφρική, η Σοβιετική Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]