Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Νέων-Νεανίδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για τα παρόμοια πρωταθλήματα κάτω των 18, 16, 14, 12, 10 και 8 ετών, δείτε Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων.

Το Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Νέων-Νεανίδων[1] (αγγλικά: World Junior Chess Championship) είναι σκακιστικό πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών (οι παίκτες θα πρέπει να είναι κάτω των 20 ετών την 1η Ιανουαρίου του έτους της διοργάνωσης) διοργανώνεται από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE).

Η ιδέα προέκυψε από τον Ουίλιαμ Ρίτσον-Μόρι, που οργάνωσε το 1951 την εναρκτήρια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Ακολούθως, πραγματοποιούνταν κάθε δύο χρόνια μέχρι το 1973, όταν εγκρίθηκε το ετήσιο χρονοδιάγραμμα. Το 1983, δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό τουρνουά για τα κορίτσια.

Κάθε έθνος μέλος της FIDE μπορεί να επιλέξει έναν συμμετέχοντα και μία συμμετέχουσα, εκτός από τη διοργανώτρια χώρα, η οποία μπορεί να επιλέξει δύο. Μερικοί παίκτες προκρίνονται σε τουρνουά με βάση την βαθμολογία ΕΛΟ στα προηγούμενα πρωταθλήματα και τις καλύτερες θέσεις. Το πρώτο πρωτάθλημα ήταν ένα τουρνουά ελβετικού συστήματος 11 γύρων. Στα επόμενα πρωταθλήματα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τμήματα και χρησιμοποιήθηκαν φάσεις για τον καθορισμό διαβαθμισμένων τελικών τμημάτων (Τελικός Α, Τελικός Β, κ.λπ.). Από το 1975 τα τουρνουά έχουν επιστρέψει στην ελβετική μορφή.

Αρχικά ο νικητής και η νικήτρια βραβεύονταν με τον τίτλο International Master αν δεν τον είχαν λάβει ήδη. Έπειτα αυτό άλλαξε με τους τίτλους Grandmaster και Woman Grandmaster για το νικητή και τη νικήτρια, όπως και τους τίτλους International Master και Woman International Master για τον δεύτερο και την δεύτερη.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα World Junior Chess Championship της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).