Διαστημικά καλάθια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαστημικά καλάθια
ΣκηνοθεσίαΤζο Πίτκα, Tony Cervone και Bruce W. Smith
ΠαραγωγήΆιβαν Ράιτμαν, Joe Medjuck και Daniel Goldberg
ΣενάριοTimothy Harris
ΠρωταγωνιστέςΜάικλ Τζόρνταν, Γουέιν Νάιτ, Τερέζα Ραντλ, Eric Gordon, Penny Bae Bridges, Μπράντον Χάμοντ, Τομ Μπάρι, Μπιλ Μάρεϊ, Λάρι Μπερντ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Πάτρικ Γιούιν, Μάγκσι Μπογκς, Λάρι Τζόνσον, Σον Μπράντλεϊ, Αχμάντ Ρασάντ, Ντελ Χάρις, Βλάντε Ντίβατς, Σέντρικ Σέμπαλος, Πολ Γουεστφάλ, Ντάνι Έιντζ, Αλόνζο Μούρνινγκ, Έι Σι Γκριν, Πέρβις Έλισον, Τσαρλς Όκλεϊ, Ντέρεκ Χάρπερ, Τζεφ Μαλόουν, Anthony Miller, Σαρόν Ράιτ, Πατρίσια Χίτον, Albert Hague, Jim Wise, Μπραντ Γουίλιαμ Χένκε, Charles Hallahan, Connie Ray, Νταν Καστελανέτα, Μπιλ Γουένινγκτον, Τζιμ Ρόουμ και Manner Washington
Ηθοποιοί φωνήςΝτάνυ ΝτεΒίτο[1], Μπίλι Γουέστ, Καθ Σούσι, Ντι Μπράντλεϊ Μπάκερ, Τζουν Φόρεϊ, Μπιλ Φάρμερ, Μορίς Λαμάρς, Μπομπ Μπέργκεν, Μελ Μπλανκ, Πολ Τζούλιαν, Catherine Reitman, Colleen Wainwright, June Melby, Charity James, Jocelyn Blue, Darnell Suttles, Steve Kehela, Φρανκ Γουέλκερ, Joey Camen, Dorian Harewood και T. K. Carter
ΜουσικήΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΦωτογραφίαΜάικλ Τσάπμαν
ΜοντάζSheldon Kahn
Εταιρεία παραγωγήςNorthern Lights Entertainment
ΔιανομήInterCom, Netflix και Warner Bros.
Πρώτη προβολή15  Νοεμβρίου 1996 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς)
Διάρκεια88 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιΔιαστημικά καλάθια 2: Η νέα γενιά

Τα Διαστημικά καλάθια (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Space Jam) είναι αμερικανική αθλητική κωμωδία ζωντανής δράσης/κινουμένων σχεδίων του 1996, σε σκηνοθεσία Τζο Πίτκα και σενάριο Λέο Μπενβενούτι, Στιβ Ράντνικ, Τίμοθι Χάρις και Χέρσελ Γουάινγκροντ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο καλαθοσφαιριστής Μάικλ Τζόρνταν ως μια φανταστική εκδοχή του εαυτού του. Το καστ ζωντανής δράσης περιλαμβάνει επίσης τον Γουέιν Νάιτ και την Τερέζα Ραντλ, καθώς και cameo εμφανίσεις του Μπιλ Μάρεϊ και αρκετών παικτών του ΝΒΑ, ενώ ο Μπίλι Γουέστ, ο Ντι Μπράντλεϊ Μπέικερ, η Καθ Σούσι και ο Ντάνι Ντε Βίτο είναι οι ηθοποιοί του φωνητικού καστ. Η ταινία ακολουθεί τον Τζόρνταν καθώς βγαίνει από τη σύνταξη από τους χαρακτήρες των Looney Tunes για να τους βοηθήσει να κερδίσουν έναν αγώνα καλαθοσφαίρισης ενάντια σε εξωγήινους εισβολείς που σκοπεύουν να τους υποδουλώσουν ως αξιοθέατα του λούνα παρκ.

Τα Διαστημικά καλάθια ήταν η πρώτη ταινία παραγωγής της Warner Bros. Animation και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Νοεμβρίου 1996, από τη Warner Bros., με την ετικέτα Family Entertainment.[2] Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι διχάστηκαν ως προς την υπόθεση του να συνδυάζει τον Τζόρνταν και το επάγγελμά του με τους χαρακτήρες των Looney Tunes, ενώ επαινέθηκαν τα τεχνικά επιτεύγματα της διαπλοκής ζωντανής δράσης και κινουμένων σχεδίων.[3] Ήταν μια εισπρακτική επιτυχία, με εισπράξεις πάνω από 250 εκατομμύρια $ σε όλο τον κόσμο, για να γίνει η δεύτερη με τις περισσότερες εισπράξεις ταινία καλαθοσφαίρισης όλων των εποχών και η 10η με τις περισσότερες εισπράξεις ταινία του 1996.

Ένα αυτόνομο sequel, Διαστημικά καλάθια 2: Η νέα γενιά, κυκλοφόρησε το 2021, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1973, ένας νεαρός Μάικλ Τζόρνταν λέει στον πατέρα του, Τζέιμς, για τα όνειρά του να παίξει στο ΝΒΑ. Είκοσι χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του Τζέιμς, ο Τζόρνταν αποσύρεται από την καλαθοσφαίριση για να ακολουθήσει καριέρα στο μπέιζμπολ.

Στο διάστημα, το λούνα παρκ Moron Mountain βρίσκεται σε παρακμή. Ο ιδιοκτήτης, ο κύριος Σουάκχαμερ (Swackhammer), μαθαίνει για τους Looney Tunes από τους Nerdlucks, το κουιντέτο των υποτακτικών του, και τους διατάζει να απαγάγουν τους Looney Tunes για να λειτουργήσουν ως αξιοθέατα. Οι Nerdlucks μπαίνουν στο σύμπαν των Looney Tunes υπόγεια και τους κρατούν όμηρους, προτού ο Bugs Bunny τους πείσει να επιτρέψουν στους Looney Tunes να αμυνθούν. Οι Looney Tunes προκαλούν τους Nerdlucks σε έναν αγώνα καλαθοσφαίρισης, σημειώνοντας το μικρό ανάστημα των τελευταίων. Οι Nerdlucks ερευνούν το άθλημα και διεισδύουν σε διάφορα παιχνίδια, κλέβοντας τα ταλέντα των Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Σον Μπράντλεϊ, Πάτρικ Γιούιν, Λάρι Τζόνσον και Μάγκσι Μπογκς. Οι Nerdlucks χρησιμοποιούν αυτά τα ταλέντα για να μεταμορφωθούν σε γιγάντια, μυώδη πλάσματα γνωστά ως Monstars και οι Looney Tunes συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια.

Οι Looney Tunes τραβούν τον Τζόρνταν στο σύμπαν τους καθώς αυτός παίζει γκολφ με τον Μπιλ Μάρεϊ, τον Λάρι Μπερντ και τον βοηθό του Τζόρνταν, Σταν Ποντόλακ. Ο Bugs εξηγεί την κατάστασή τους στον Τζόρνταν, ο οποίος αρχικά είναι απρόθυμος να βοηθήσει. Ωστόσο, ο Τζόρνταν συμφωνεί μετά από μια αντιπαράθεση με τους Monstars και σχηματίζει την ομάδα Tune με τους Looney Tunes. Μαζί τους εντάσσεται η Lola Bunny, με την οποία ο Bugs είναι ερωτευμένος. Ο Τζόρνταν είναι αρχικά απροετοίμαστος και στέλνει τον Μπαγκς και τον Daffy Duck στο σπίτι του για να πάρουν τον εξοπλισμό καλαθοσφαίρισης του. Τα παιδιά του Τζόρνταν τους βοηθούν και συμφωνούν να κρατήσουν το παιχνίδι μυστικό, ενώ ο Σταν, αναζητώντας τον Τζόρνταν, παρατηρεί τους Μπαγκς και Ντάφι, τους ακολουθεί στον κόσμο τους και μπαίνει στην ομάδα. Εν τω μεταξύ, η ανικανότητα των πέντε παικτών του ΝΒΑ οδηγεί σε εθνικό πανικό που κορυφώνεται με τη διακοπή της σεζόν. Οι παίκτες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις δεξιότητές τους με διάφορες μεθόδους, χωρίς επιτυχία.

Το παιχνίδι μεταξύ του Tune Squad και των Monstars ξεκινά, με τον Swackhammer να φτάνει για να παρακολουθήσει. Οι Monstars κυριαρχούν στο πρώτο ημίχρονο, χαμηλώνοντας το ηθικό των Tune Squad. Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, ο Σταν μαθαίνει κρυφά πώς οι Monstars απέκτησαν το ταλέντο τους και ενημερώνει το Tune Squad. Μεταμφιέζοντας ένα μπουκάλι νερό ως «μυστικά πράγματα», ο Μπαγκς και ο Τζόρνταν παρακινούν τους Tune Squad, οι οποίοι βελτιώνονται στο δεύτερο ημίχρονο χρησιμοποιώντας τη φυσική τους στα κινούμενα σχέδια. Κατά τη διάρκεια ενός τάιμ άουτ, ο Τζόρνταν αυξάνει τα πονταρίσματα με τον Swackhammer: αν κερδίσει το Tune Squad, οι Monstars πρέπει να εγκαταλείψουν το κλεμμένο ταλέντο τους και εάν οι Monstars κερδίσουν, ο Jordan θα γίνει ένα νέο αξιοθέατο στο Moron Mountain. Με εντολή του Swackhammer, οι Monstars γίνονται όλο και πιο βίαιοι, τραυματίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του Tune Squad.

Με δέκα δευτερόλεπτα να απομένουν για το παιχνίδι, το Tune Squad έχει μειώσει στον έναν πόντο και με μόνο τους Τζόρνταν, Bugs, Lola και Daffy να μπορούν να παίξουν ακόμα. Ο Μάρεϊ έρχεται απροσδόκητα και μπαίνει στην ομάδα. Στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Τζόρνταν κερδίζει την μπάλα με τη βοήθεια του Μάρεϊ αλλά τραβιέται πίσω από τους Monstars. Με τη συμβουλή του Μπαγκς, ο Τζόρνταν χρησιμοποιεί φυσική κινουμένων σχεδίων για να τεντώσει το χέρι του και να πετύχει ένα κάρφωμα, κερδίζοντας τον αγώνα με ένα buzzer beater. Αφού ο Swackhammer επιπλήττει τους Monstars για την αποτυχία τους, ο Jordan τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι τον υπηρέτησαν μόνο επειδή κάποτε ήταν μικρότεροι. Εισάγουν τον Swackhammer μέσα σε έναν πύραυλο που τον στέλνει στο φεγγάρι. Αφού εγκατέλειψαν το κλεμμένο τους ταλέντο, οι Nerdlucks αποφασίζουν να ενταχθούν στους Looney Tunes. Ο Τζόρνταν και ο Σταν επιστρέφουν στη Γη και επιστρέφουν το ταλέντο στους πέντε παίκτες, οι παρατηρήσεις των οποίων πείθουν τον Τζόρνταν να επιστρέψει στο ΝΒΑ.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανής δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A photograph of Michael Jordan
A photograph of Billy West
Μάικλ Τζόρνταν (αριστερά, το 2014) απεικονίζει τον εαυτό του στο Διαστημικά καλάθια και ο Μπίλι Γουέστ δίνει τη φωνή στον Bugs Bunny

Το καστ της ταινίας περιλαμβάνει τους Μάνερ Ουάσιννγκτον, Έρικ Γκόρντον και Πένι Μπέι Μπρίτζις ως τα παιδιά του Τζόρνταν, Τζέφρι, Μάρκους και Τζάσμιν, αντίστοιχα. Ο Μπράντον Χάμοντ υποδύεται τον δεκάχρονο Μάικλ Τζόρνταν. Ο Λάρι Μπερντ και ο Μπιλ Μάρεϊ εμφανίζονται ως οι ίδιοι και ο Τομ Μπάρι υποδύεται τον πατέρα του Τζόρνταν, Τζέιμς. Αρκετοί παίκτες του NBA κάνουν εμφανίσεις στην ταινία, συμπεριλαμβανομένων των Ντάνι Έιντζ, Στιβ Κερ, Αλόνζο Μούρνινγκ, Χόρας Γκραντ, Έι Σι Γκριν, Τσαρλς Όκλεϊ, Λουκ Λόνγκλεϊ, Σέντρικ Σέμπαλος, Ντέρεκ Χάρπερ, Βλάντε Ντίβατς, Μπράιν Σο, Τζεφ Μαλόουν, Μπιλ Γουένινγκτον, Άντονι Μίλερ και Σαρόν Ράιτ, όπως και οι προπονητές Ντελ Χάρις και Πολ Γουεστφάλ και οι ραδιοτηλεοπτικοί παραγωγοί Αχμάντ Ρασάντ και Τζιμ Ρόουμ. Ο Νταν Καστελανέτα και η Πατρίσια Χίτον εμφανίζονται ως οπαδοί σε έναν αγώνα μεταξύ των Νιου Γιορκ Νικς και των Φοίνιξ Σανς.

Ηθοποιοί φωνής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παραγωγός του Διαστημικά καλάθια, Άιβαν Ράιτμαν, το 2011. Μια συνομιλία μεταξύ αυτού και ενός στελέχους της Nike πυροδότησε την ιδέα μιας ταινίας με πρωταγωνιστές τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Bugs Bunny.

Το 1992 και το 1993, δύο διαφημίσεις της Nike στο Super Bowl, «Hare Jordan» και «Aerospace Jordan», αντίστοιχα, προβλήθηκαν στην τηλεόραση και παρουσίασαν τον Μάικλ Τζόρνταν, μαζί με τον χαρακτήρα Bugs Bunny.[5] Ο δημιουργικός διευθυντής της Wieden+Kennedy, Τζιμ Ρίσγουολντ, συνέλαβε την καμπάνια «Hare Jordan» μετά τη δημοτικότητα των διαφημίσεων όπου ο Τζόρνταν έπαιζε με τον Μαρς Μπλάκμον (Mars Blackmon, που υποδύεται ο Σπάικ Λι), έναν χαρακτήρα από το Από κάποιον θα το βρει (1986). Επέλεξε το Bugs Bunny για την επόμενη καμπάνια του επειδή ο χαρακτήρας ήταν ο «παιδικός του ήρωας». Σε σκηνοθεσία Τζο Πίτκα, το «Hare Jordan» χρειάστηκε έξι μήνες και προϋπολογισμό 1 εκατομμυρίου δολαρίων για να γίνει. Εμποδίστηκε από την απροθυμία της Warner Bros. να επιτρέψει στη Nike να εκσυγχρονίσει τον χαρακτήρα του Bugs. Ωστόσο, η εμπορική επιτυχία και των δύο διαφημίσεων «ήταν μια ωραία έρευνα για τη Warner Bros. για να καταλάβει ότι ο χαρακτήρας του Bugs είχε ακόμα συνάφεια και να τον συνδέσει με τον Μάικλ», εξήγησε ο Πίτκα. Αυτό οδήγησε την εταιρεία στο πράσινο φως μιας ταινίας με τους Τζόρνταν και Bugs, η οποία προέκυψε από μια αεροπορική συνάντηση μεταξύ ενός στελέχους της Nike και του παραγωγού Άιβαν Ράιτμαν.[5] Ο Τζόρνταν είχε λάβει προηγουμένως κινηματογραφικές προσφορές, αλλά ο μάνατζέρ του, Ντέιβιντ Φαλκ, τις απέρριψε όλες επειδή ένιωθε ότι το είδωλο της καλαθοσφαίρισης μπορούσε να ενεργήσει μόνο ως ο ίδιος.

Το project έκλεισε όταν ο Τζόρνταν αποσύρθηκε από την καλαθοσφαίριση το 1993, για να ανοίξει ξανά το 1995 όταν ο Τζόρνταν επέστρεψε ως καλαθοσφαιριστής.[6] Ο Φαλκ πρότεινε την ιδέα σε πολλά μεγάλα στούντιο, χωρίς να έχει γραφτεί ιστορία ή σενάριο. Ένα από αυτά ήταν η Warner Bros., η οποία προσπάθησε να δημιουργήσει πιο «ενήλικο, εκλεπτυσμένο υλικό» που παρέκκλινε από τη φόρμουλα που έθεσε η Disney στην αγορά ταινιών κινουμένων σχεδίων.[7] Αφού η Warner Bros αρχικά απέρριψε την πρόταση του Φαλκ, κάλεσε τον επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων, Νταν Ρομανέλι, αντιδρώντας με έκπληξη ότι το στούντιο θα απέρριπτε ένα project που είχε δυνατότητες για εμπορεύματα υψηλών πωλήσεων.

Ο Πίτκα ενημερώθηκε για το project μόνο μήνες πριν από την έναρξη της κύριας φωτογράφησης. Εκτός από το ότι προσλήφθηκε ως σκηνοθέτης, αναθεώρησε επίσης το σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής μιας σκηνής όπου ο Τζόρνταν χτυπά ένα σπίτι μετά την επιστροφή του στη Γη, που γυρίστηκε, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.Ο Σπάικ Λι ενδιαφέρθηκε επίσης να βοηθήσει τον Πίτκα στο σενάριο, αλλά η Warner Bros τον απέκλεισε από το έργο λόγω δυσαρέσκειας για το πώς χρηματοδότησε την ταινία Μάλκολμ Χ (1992).[8]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Διαστημικά καλάθια ήταν μια από τις πρώτες παραγωγές που γυρίστηκαν σε εικονικό στούντιο.[7] Ο Τζόρνταν έκανε γυρίσματα σε αίθουσα πράσινης οθόνης 360 μοιρών με ιχνηλάτες κίνησης. Γύρω του υπήρχαν παίκτες του ΝΒΑ με πράσινες στολές και ηθοποιοί από το Groundlings Theatre and School, που χρησίμευαν ως αναγνωριστικά τοποθέτησης για τους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, με ένα αντίγραφο φόντου CGI ενός πραγματικού σκηνικού με πράσινο χρώμα.[7][9][10] Αν και ο Μπιλ Μάρεϊ αρχικά ήρθε μόνο για να δουλέψει στη σκηνή του γηπέδου του γκολφ, στη συνέχεια θέλησε να συμμετάσχει στον αγώνα καλαθοσφαίρισης αφού ο Πίτκα του έδειξε τη διαδικασία του πώς σκηνοθέτησε τις σκηνές live-action/animation.

Τα σχέδια ιδεών και οι συζητήσεις μεταξύ των εμψυχωτών και του Πίτκα σχετικά με το πώς θα ενσωματωνόταν το animation στα πλάνα ζωντανής δράσης πραγματοποιήθηκαν στο σετ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και οι επαναλήψεις στο σενάριο θα γίνονταν καθημερινά.[7] Ως έμπειρος εμπορικός σκηνοθέτης και σκηνοθέτης μουσικών βίντεο που εργαζόταν σε μια αθλητική ταινία, ο Πίτκα ανέλαβε γρήγορες, απεριόριστες κινήσεις κάμερας και ολλανδικές γωνίες.[10][7] Αυτό έκανε την ενσωμάτωση των χαρακτήρων στα πλάνα πρόκληση για τους σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων.[10] Για τη σύνδεση του πραγματικού και του κινούμενου κόσμου μαζί, χρησιμοποιήθηκαν πλάνα μινιατούρες σε μπλε οθόνη της Vision Crew Unlimited. Αυτά περιλαμβάνουν μια ερμηνεία εμπνευσμένη από τον Κρίστο του The Forum για εξωτερικές λήψεις, στέγες πόλεων για μια μεταβατική σκηνή με μια ευρεία θέα στον ορίζοντα του Σικάγο που χρησιμεύει ως φόντο με χρώμα[11] και μέρη διαστημόπλοιων που αρχικά παρήχθησαν από τα Boss Film Studios για μια διαφήμιση της Philip Morris.[12]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το soundtrack πούλησε αρκετά άλμπουμ για να πιστοποιηθεί ως 6 φορές πλατινένιο.[13] Το τραγούδι «I Believe I Can Fly» του μουσικού καλλιτέχνη R. Kelly, του χάρισε τρία Βραβεία Grammy.[14] Άλλα κομμάτια περιελάμβαναν μια διασκευή των του «Fly Like an Eagle» των Steve Miller Band (από τον Seal), το «Hit 'Em High (The Monstars' Anthem)» (από B-Real, Busta Rhymes, Coolio, LL Cool J και Method Man), το «Basketball Jones» (από Μπάρυ Γουάιτ & Κρις Ροκ), το «Pump up the Jam» (από Technotronic), το «I Turn to You» (από All-4-One) και το «For You I Will» ( από τη Μόνικα). Το τραγούδι του τίτλου της ταινίας ερμηνεύτηκε από το Quad City DJ's.


Συμπτωματικά, ο Biz Markie, ο οποίος ήταν καλεσμένος τραγουδιστής στη διασκευή των Spin Doctors του «That's the Way (I Like It)» των KC and the Sunshine Band, πέθανε από επιπλοκές από διαβήτη τύπου 2 την ημερομηνία κυκλοφορίας του sequel.[15]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Warner Bros. κυκλοφόρησε τα Διαστημικά καλάθια μέσω του τμήματος Family Entertainment στις 15 Νοεμβρίου 1996.

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διαστημικά καλάθια είχε κέρδη 90,5 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 159.7 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, για ένα παγκόσμιο σύνολο 250,2 εκατ. δολαρίων.

Στο εσωτερικό, στην πρεμιέρα έκανε κέρδη 27,5 εκατ. δολάρια από 2.650 κινηματογραφικές αίθουσες, φτάνοντας στην κορυφή του box office. Η ταινία τότε κέρδισε 16,2 εκατ. δολάρια το δεύτερο σαββατοκύριακο και 13,6 εκατ. δολάρια στο τρίτο σαββατοκύριακο.

Στην Κίνα, η ταινία κυκλοφόρησε το 1997 και απέφερε κέρδη 24,1 εκατ. γουάν.[16]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes, το Διαστημικά καλάθια έχει βαθμολογία έγκρισης 43% με βάση 86 κριτικές, με μέση βαθμολογία 5,3/10. Η συναίνεση των κριτικών του ιστότοπου λέει: «Ενώ δεν είναι slam dunk, η ανοησία του Space Jam, το γεμάτο Looney Toons slapstick και τα ζωντανά animation θα αφήσουν τους νεότερους θεατές ικανοποιημένους - αν και οι ενήλικες που συνοδεύουν μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλημένοι παρά ψυχαγωγημένοι». Το Metacritic έδωσε στην ταινία σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 59 στα 100 με βάση 22 κριτικούς, υποδεικνύοντας «ανάμεικτες ή μέτριες κριτικές». Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση από το CinemaScore έδωσαν στην ταινία μέσο βαθμό «A−» σε κλίμακα Α+ έως F.[17]

Sequel[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνέχεια του Διαστημικά καλάθια είχε προγραμματιστεί ήδη από το 1996. Καθώς ξεκίνησε η ανάπτυξη, το Διαστημικά καλάθια 2 επρόκειτο να περιλάβει έναν νέο αγώνα καλαθοσφαίρισης με τον Μάικλ Τζόρνταν και τους Looney Tunes εναντίον ενός νέου εξωγήινου κακού που ονομαζόταν Berserk-O!. Ο καλλιτέχνης Μπομπ Καμπ ανέλαβε να σχεδιάσει το Berserk-O! και τους ακόλουθούς του. Ο Τζόε Πίτκα θα επέστρεφε για να σκηνοθετήσει ενώ ο Κερβόνε και ο δημιουργικός συνεργάτης του, Σπάικ Μπραντ, υπέγραψαν για να σκηνοθετήσουν τις συνέχειες του animation. Ωστόσο, ο Τζόρνταν δεν συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει σε ένα σίκουελ και η Warner Bros ακύρωσε τελικά τα σχέδια για το Διαστημικά καλάθια 2.[18]

Αρκετά πιθανά σίκουελ, συμπεριλαμβανομένου του Spy Jam με τον Τζάκι Τσαν που θα κατέληγαν να γίνουν η βάση για το Looney Tunes: Back in Action, Race Jam με τον Τζεφ Γκόρντον, Golf Jam με τον Τάιγκερ Γουντς[19][20] και Skate Jam με τον Τόνι Χοκ, συζητήθηκαν αλλά δεν έγιναν ποτέ.[21]

Τον Φεβρουάριο του 2014, η Warner Bros. ανακοίνωσε επίσημα την ανάπτυξη ενός σίκουελ με πρωταγωνιστή τον ΛεΜπρόν Τζέιμς.[22] Τον Ιούλιο του 2015, ο Τζέιμς και το κινηματογραφικό του στούντιο, SpringHill Entertainment, υπέγραψαν συμφωνία με τη Warner Bros. για τηλεοπτικό, κινηματογραφικό και ψηφιακό περιεχόμενο, αφού έλαβαν θετικές κριτικές για τον ρόλο του στο Κατακούτελα.[23][24][25] Μέχρι το 2016, ο Τζάστιν Λιν υπέγραψε στο έργο ως σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος με τους Άντριου Ντόντζ και Αλφρέντο Μποτέλο.[26] Μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ο Λιν εγκατέλειψε το έργο και ο Τέρενς Νανς προσλήφθηκε για να σκηνοθετήσει την ταινία.[27] Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Ράιαν Κούγκλερ ανακοινώθηκε ως παραγωγός της ταινίας.[28] Τα γυρίσματα θα πραγματοποιούνταν στην Καλιφόρνια[29][30] και σε ακτίνα 30 μιλίων από το Λος Άντζελες.[31] Πριν από την παραγωγή, η ταινία έλαβε 21,8 εκατ. $ σε εκπτώσεις φόρου ως αποτέλεσμα ενός νέου προγράμματος φορολογικών κινήτρων από το κράτος.[29][32][33]

Τον Φεβρουάριο του 2019, μετά την κυκλοφορία του επίσημου λογότυπου με μια διαφημιστική αφίσα, το Διαστημικά καλάθια 2 ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει στις 16 Ιουλίου 2021.[34] Η κύρια φωτογράφηση ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 2019.[35][36] Στις 4 Μαρτίου 2021, επιβεβαιώθηκε ότι η συνέχεια θα περιλαμβάνει επίσης διάφορους χαρακτήρες στο αρχείο ταινιών και τηλεόρασης της Warner Bros.[37]

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζόρνταν επρόκειτο να κάνει ένα καμέο στο Διαστημικά καλάθια 2, καθώς οι δημιουργοί πείραζαν τους θαυμαστές τον Ιούνιο του 2021 ότι «ο Τζόρνταν θα εμφανιστεί στην ταινία, αλλά όχι με τον τρόπο που θα περίμενες». Μάλιστα, όπως φαίνεται στην ταινία, εμφανίστηκε σε διάφορες εικόνες από την καριέρα του και την ταινία Διαστημικά καλάθια. Σε μια σκηνή, ο Σιλβέστερ ισχυρίστηκε ότι βρήκε τον Τζόρνταν, αλλά στην πραγματικότητα βρήκε τον ηθοποιό Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, ο οποίος έκανε έτσι το καμέο που αναμενόταν να γίνει από τον πρώην σταρ των Μπουλς.

Μετά την κυκλοφορία του Διαστημικά καλάθια 2, μια τρίτη ταινία βρισκόταν σε συζητήσεις από τον σκηνοθέτη Μάλκολμ Ντ. Λι, με τον Ντουέιν Τζόνσον να συμμετέχει ως πρωταγωνιστής, μεταβαίνοντας στο αθλητικό είδος από την καλαθοσφαίριση στην επαγγελματική πάλη.[38]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. «Space Jam». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. Space Jam (1996), November 15, 1996, https://www.rottentomatoes.com/m/space_jam, ανακτήθηκε στις 2021-07-11 
  4. @bobbergen (23 Μαρτίου 2021). «Barnyard Dog in Space Jam. HH in several projects» (Tweet) – μέσω Twitter. 
  5. 5,0 5,1 Bittner 1996, σελ. 54.
  6. Lyons 1996a, σελ. 8.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Failes, Ian (15 Νοεμβρίου 2016). «The Oral History of 'Space Jam': Part 1 – Launching the Movie». Cartoon Brew. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2020. 
  8. Lawrence, Derek (November 15, 2016). «Space Jam: The story behind Michael Jordan's improbable victory». Entertainment Weekly. https://ew.com/article/2016/11/15/space-jam-20th-anniversary-joe-pytka/. Ανακτήθηκε στις July 9, 2020. 
  9. Lyons 1996, σελ. 8.
  10. 10,0 10,1 10,2 Lyons 1996b, σελ. 13.
  11. Failes, Ian (18 Νοεμβρίου 2016). «The Oral History of 'Space Jam': Part 3 – Reflections on A Beloved Film». Cartoon Brew. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2020. 
  12. Failes, Ian (16 Νοεμβρίου 2016). «The Oral History of 'Space Jam': Part 2 – The Perils of New Tech». Cartoon Brew. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2020. 
  13. «RIAA Gold and Platinum Searchable Database». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2009. 
  14. «Grammy- Past Winners Search». National Academy of Recording Arts and Sciences. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2013. 
  15. Ma, David (16 Ιουλίου 2021). «Biz Markie, Pioneering Beatboxer and 'Just a Friend' Rapper, Dies at 57». NPR. 
  16. Plasser, Gunda (2002). Southern California and the World. Greenwood Publishing Group. σελ. 54. ISBN 978-0-275-97112-0. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2020. 
  17. «Cinemascore». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2018. 
  18. «Artist Bob Camp recalls the ill-fated "Space Jam 2"». Animated Views. 30 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2014. 
  19. «"Space Jam" Director Reveals Spike Lee Almost Wrote the Film, Scrapped Tiger Woods Sequel». Mr. Wavvy. 15 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  20. «The Space Jam 2 You Never Saw Almost Featured Tiger Woods». 15 Νοεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2017. 
  21. Hawk, Tony (5 Ιανουαρίου 2019). «Production still». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2020. 
  22. Busch, Anita (21 Φεβρουαρίου 2014). «Ebersols Aboard To Produce And Script Warner Bros' 'Space Jam 2′ As A Starring Vehicle For LeBron James». Deadline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2014. 
  23. «LeBron James signs with Warner Bros., stokes rumors of 'Space Jam' sequel». Los Angeles Times. 22 Ιουλίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2015. 
  24. «LeBron James: I'll help pay for hundreds of kids to go to college». TODAY.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  25. Trumbore, Dave (14 Αυγούστου 2015). «LeBron James Hopeful for 'Great Things' in 'Space Jam 2′». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020. 
  26. Ford, Rebecca (2 Μαΐου 2016). «Justin Lin Circling 'Space Jam' Sequel Starring LeBron James (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2016. 
  27. Gonzalez, Umberto (3 Αυγούστου 2018). «'Space Jam 2': Terence Nance in Advanced Talks to Direct Lebron James (Exclusive)». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2018. 
  28. «SpringHill Ent. on Twitter». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 27, 2019. https://web.archive.org/web/20190627024341/https://twitter.com/SpringHillEnt/status/1042488739832913920. Ανακτήθηκε στις 2018-09-19. 
  29. 29,0 29,1 McNary, Dave (2018-11-19). «LeBron James' 'Space Jam 2' Set to Film in California». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 19, 2018. https://web.archive.org/web/20181119195912/https://variety.com/2018/film/news/lebron-james-space-jam-2-california-tax-credit-1203032209/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-20. 
  30. «Space Jam 2 Will Shoot in California». MovieWeb. 2018-11-19. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 20, 2018. https://web.archive.org/web/20181120021159/https://movieweb.com/space-jam-2-location-shoot-california/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-20. 
  31. «"Space Jam 2" To Film in California - Dark Horizons». Dark Horizons. 2018-11-19. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 20, 2018. https://web.archive.org/web/20181120003802/http://www.darkhorizons.com/space-jam-2-to-film-in-california/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-20. 
  32. «'Space Jam 2' Among Projects to Receive California Tax Credits». TheWrap. 2018-11-19. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 20, 2018. https://web.archive.org/web/20181120022712/https://www.thewrap.com/space-jam-2-among-15-film-projects-to-receive-73-3-million-in-california-tax-credits/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-20. 
  33. Ng, David (19 Νοεμβρίου 2018). «'Space Jam 2,' starring LeBron James, to receive $21.8-million tax break to shoot in California». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2018. 
  34. «Announcement». Twitter. 22 Φεβρουαρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2020. 
  35. «Production Begins on LeBron James' Space Jam 2». ComingSoon.net. 26 Ιουνίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2019. 
  36. «Space Jam 2: Lebron James Confirms Start of Production». ScreenRant. 25 Ιουνίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2019. 
  37. Haylock, Zoe (4 Μαρτίου 2021). «The Space Jam Sequel Will Send LeBron James Through the Warner Bros. Film Archive». Vulture. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2021. 
  38. Sanchez, Gabrielle (21 Ιουλίου 2021). «Space Jam: A New Legacy director Malcom D. Lee is down to make a third film starring Dwayne Johnson». The A.V. Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2021. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bittner, Drew (December 1996). «Space Jam». Starlog (233): 52–57. 
  • Lyons, Mike (November 1996a). «Space Jam». Cinefantastique 28 (4/5): 7–9. 
  • Lyons, Mike (December 1996b). «Space Jam». Cinefantastique 28 (6): 10–11, 13. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]