Δημήτριος Τσώκρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημήτριος Τσώκρης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1796
Άργος
Θάνατος1875
Αθήνα[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
πολιτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Δημήτριος Τσώκρης ήταν αγωνιστής και πολιτικός της εποχής του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από την πόλη του Άργους. Είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη, επέστρεψε όμως μετά την αρχή της επανάστασης και παρουσιάστηκε ως αρχηγός της Επαρχίας Άργους.

Διέπρεψε κατά την πολιορκία του Ναυπλίου και κατά την εισβολή του Δράμαλη στην Αργολίδα. Βρέθηκε και σε διάφορους ακροβολισμούς και σε μάχες στο Παλιόκαστρο του Άργους. Στη Μάχη του Αγίου Σώστη όπου φονεύτηκε ο Παπά Αρσένης Κρέστης, ο Τσώκρης αρίστευσε πρώτος φτάνοντας με τους στρατιώτες του από την Αργολίδα και καταλαμβάνοντας τα νώτα των Τούρκων. Μετά από αυτόν έφτασε από το Στεφάνι και το απόσπασμα του Νικήτα, ο Χατσή Χρήστος και άλλοι, και όλοι μαζί σώσανε την έκβαση της μάχης. Ο Τσώκρης πολέμησε μέχρι που οι Τούρκοι εγκατέλειψαν την Αργολίδα και την Κόρινθο. Στους εμφύλιους πολέμους ακολούθησε τον Κολοκοτρώνη, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία. Όταν αργότερα ήρθε ο Ιμπραήμ εξεστράτευσε και αυτός κατά των Αράβων υπό την στραταρχία του Κυριάκου Σκούρτη. Στη μάχη που έγινε στους Παλαιούς Αβαρίνους, ο Ιμπραήμ Πασάς πολιόρκησε στενά τους Έλληνες που είχαν κλειστεί στο φρούριο, και οι οποίοι μην έχοντες τροφές, πολεμοφόδια και καμία ελπίδα βοήθειας παραδόθηκαν στον Ιμπραήμ δια συνθήκης παραδίδοντας τα όπλα τους. Μεταξύ των παραδοθέντων Ελλήνων ήταν και ο Τσώκρης με τους στρατιώτες και καπεταναίους του.

Διετέλεσε πληρεξούσιος της επαρχίας Άργους στις Εθνικές Συνελεύσεις, στην Δ’ του Άργους (1829) και την Ε’ του Ναυπλίου (1831). Διετέλεσε βουλευτής της επαρχίας Άργους επί Όθωνα και επί Γεωργίου Α’. Είχε τιμηθεί με τα παράσημα του αργυρού και χρυσού σταυρού του Σωτήρος και των Ταξιαρχών, το 1847 ήταν υποστράτηγος της ενεργού φάλαγγας και το 1864 επίτιμος υπασπιστής του βασιλέως Γεωργίου Α’. Ήταν παντρεμένος με τη Μαριγώ Α. Ιατρού και είχε έξι γιους και τρεις κόρες, ανάμεσά τους ο Νικόλαος (βουλευτής Άργους), Πηνελόπη Ταμπακοπούλου και Ελένη Καρατζά.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. argolikivivliothiki.gr/2008/11/08/dimitrios-tsokris/.
  2. Βαρδουνιώτης, Δημήτριος (1913). «Καταστροφή του Δράμαλη». Εκ των τυπογραφείων Εφημερίδος ¨Μορέας¨ (Τρίπολη). 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]