Δελφίνι του Αμαζονίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δελφίνι του Αμαζονίου σε αιχμαλωσία

Το δελφίνι του ποταμού Αμαζονίου (Inia geoffrensis), επίσης γνωστό ως boto, bufeo ή ροζ δελφίνι ποταμού, είναι ένα είδος οδοντωτής φάλαινας που ταξινομείται στην οικογένεια Iniidae. Τρία υποείδη αναγνωρίζονται επί του παρόντος: I. g. geoffrensis (δελφίνι ποταμού Αμαζονίου), I. g. boliviensis (δελφίνι ποταμού Βολιβίας) και I. g. humboldtiana (δελφίνι του ποταμού Ορινόκο), ενώ η θέση του δελφινιού του ποταμού Αραγκουάια (I. araguaiaensis) εντός της αλυσίδας είναι ακόμα ασαφής. Τα τρία υποείδη διανέμονται στη λεκάνη του Αμαζονίου, στον άνω ποταμό της Μαδέρας στη Βολιβία και στη λεκάνη του Ορινόκο, αντίστοιχα.

Το ποτάμιο δελφίνι του Αμαζονίου είναι το μεγαλύτερο είδος ποτάμιου δελφινιού , με τα ενήλικα αρσενικά να φτάνουν τα 185 κιλά (408 λίβρες) σε βάρος και σε μήκος τα 2,5 μέτρα (8,2 πόδια). Τα ενήλικα αποκτούν ένα ροζ χρώμα, πιο εμφανές στα αρσενικά, δίνοντάς τους το ψευδώνυμό του "ροζ ποτάμιο δελφίνι". Ο σεξουαλικός διμορφισμός είναι πολύ εμφανής, με τα αρσενικά να είναι 16% μεγαλύτερα σε μήκος και να ζυγίζουν 55% περισσότερο από τα Θηλυκά . Όπως και άλλες οδοντωτές φάλαινες, έχουν ένα πεπόνι, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για το βιο σόναρ. Το ραχιαίο πτερύγιο, αν και κοντό σε ύψος, θεωρείται μακρύ, και τα θωρακικά πτερύγια είναι επίσης μεγάλα. Το μέγεθος των πτερυγίων, οι αχρησιμοποίητοι σπόνδυλοι και το σχετικό του μέγεθος επιτρέπουν βελτιωμένη ευελιξία κατά την πλεύση στα πλημμυρισμένα δάση όταν κυνηγά την λεία του.

Έχουν μια από τις ευρύτερες διατροφικές επιλογές μεταξύ των οδοντωτών φαλαινών και τρέφονται με έως και 53 διαφορετικά είδη ψαριών, όπως croakers, γατόψαρο, τετράδες και πιράνχας. Επίσης, τρώνε άλλα ζώα, όπως χελώνες ποταμού και καβούρια του γλυκού νερού.

Το 2008, αυτό το είδος χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Προστασία της Φύσης (IUCN) ως ανεπαρκές δεδομένων, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις τάσεις του πληθυσμού και τον αντίκτυπο των απειλών. Ενώ το κυνήγι είναι μια μεγάλη απειλή, τις τελευταίες δεκαετίες μεγαλύτερες επιπτώσεις στον πληθυσμό οφείλονται στην απώλεια ενδιαιτημάτων και στην ακούσια εμπλοκή στις γραμμές αλιείας.

Είναι το μόνο είδος ποτάμιου δελφινιού που κρατείται σε αιχμαλωσία, κυρίως στη Βενεζουέλα και την Ευρώπη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκπαιδευτεί και το ποσοστό θνησιμότητας που παρατηρείται μεταξύ των αιχμαλωτισμένων ατόμων είναι υψηλό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. da Silva, V.; Trujillo, F.; Martin, A.; Zerbini, A.N.; Crespo, E.; Aliaga-Rossel, E.; Reeves, R. (2018). "Inia geoffrensis". IUCN Red List of Threatened Species. 2018: e.T10831A50358152. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T10831A50358152.en. Retrieved 8 January 2020.
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3898917/
  3. https://web.archive.org/web/20150106152733/https://www.marinemammalscience.org/species-information/list-of-marine-mammal-species-subspecies/
  4. https://www.acsonline.org/index.php?option=com_content&view=article&id=50:boto--amazon-river-dolphin-&catid=20:site-content