Δαλμάτιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δαλμάτιος
DELMATIUS RIC VII 142-2410628.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 4ος αιώνας
Θάνατος 337
Χώρα πολιτογράφησης Αρχαία Ρώμη
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
Γονείς Φλάβιος Δαλμάτιος
Αδέλφια Αννιβαλιανός
Οικογένεια Κωνσταντίνεια Δυναστεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Καίσαρας (335–337)
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη
Να μην συγχέεται με τον πατέρα του, τον Φλάβιο Δαλμάτιο τιμητή.

Ο Δαλμάτιος ή Δαλμάτιος ο Καίσαρας (λατ.: Flavius Iulius Dalmatius, ... - 337) ήταν Καίσαρας (335-337) της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και μέλος της Δυναστείας του Κωνσταντίνου. Ήταν γιος του επίσης Φλάβιου Δαλμάτιου, τιμητή (censor) και ανiψιού του Κωνσταντίνου Α΄. Εκπαιδεύτηκε, μαζί με τον αδεlφό του Αννιβαλιανό, στην Τουλούζη από τον ρήτορα Εξυπέριο.

Διαίρεση της αυτοκρατορίας μετά το θάνατο του Μ. Κωνσταντίνου. Πορτοκαλί: Κωνσταντίνος Β΄, Πράσινο: Κώνστας, Μπεζ: Δαλμάτιος, Γαλάζιο: Κωνστάντιος Β΄

Αναρριχήθηκε στο θεσμό του Καίσαρα στις 18 Σεπτεμβρίου του 335 έχοντας υπό τον έλεγχό του τη Θράκη, την Αχαΐα και τη Μακεδονία. Σκοτώθηκε από τους ίδιους τους στρατιώτες του το 337. Ο θάνατός του είναι πιθανό να σχετίζεται με τις εκκαθαρίσεις του Κωνστάντιου Β΄ μετά το θάνατο του πατέρα του, ώστε να απαλλαγεί από κάθε διεκδικητή του θρόνου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Dalmatius της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).