Αννιβαλιανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αννιβαλιανός
Hannibalianus - Follis s3935.jpg
Χάλκινος φόλλις (=40 νούμμια) διαμ. 16 χλσ. με τον Αννιβαλιανό και τον προσωποποιημένο Ευφράτη ποταμό, που ανακεκλιμένος κρατά σκήπτρο· καλαμιές από πίσω του. Επιγραφή: FL. HANNIBALLIANO REGI / SECVRITAS PVBLICA CON[STANTINOPLE] SS.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση315
Θάνατος337
Κωνσταντινούπολη
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντίνα
ΓονείςΦλάβιος Δαλμάτιος
ΑδέλφιαΔαλμάτιος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΎπατος στην αρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φλάβιος Αννιβαλιανός, λατιν. Flavius Hannibalianus (απεβ. Σεπτέμβριος 337) από τη Δυναστεία του Κωνσταντίνου ήταν αδελφός του Δαλμάτιου καίσαρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Φλάβιου Δαλμάτιου τιμητή, ετεροθαλούς αδελφού του Κωνσταντίνου Α΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Μαζί με τον αδελφό του σπούδασαν στην Τολόσα της Γαλατίας υπό τον ρήτορα Εξυπέρο (που μάλλον δεν ταυτίζεται με τον Άγ. Εξυπέριο).

Τη δεκαετία του 320 ο Κωνσταντίνος Α΄ κάλεσε τον αδελφό του Φλάβιο Δαλμάτιο και τους γιούς εκείνου στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ο Αννιβαλιανός νυμφεύτηκε την πρώτη κόρη του Αυτοκράτορα, την Κωνσταντίνα το 335 και έλαβε τον τίτλο του ευγενέστατου (nobillisimus).

Με την ευκαιρία της εκστρατείας του Κωνσταντίνου Α΄ κατά των Σασσανιδών της Περσίας το 337, ο Αννιβαλιανός έγινε "βασιλιάς των βασιλέων και των Ποντιακών γενών" (rex regum et Ponticarum gentium), μάλλον διότι ο θείος του ήθελε, μετά την ήττα των Περσών, να τον τοποθετήσει στον θρόνο των Σασσανιδών.

Ωστόσο η εκστρατεία κατά των Περσών δεν έγινε, διότι ο Αυτοκράτορας απεβίωσε τον Μάιο του 337. Στην εκκαθάριση της αυτοκρατορικής οικογένειας φονεύτηκε ο Αννιβαλιανός και ο αδελφός του Δαλμάτιος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 335 την Κωνσταντίνα, κόρη του Κωνσταντίνου Α΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων· δεν απέκτησαν απογόνους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Aurelius Victor, 41.20
  • Zosimus, iii.40.3; Flavius Claudius Iulianus, Epistula ad Athenienses, 270 C.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hannibalianus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).