Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δίρφυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δίρφη)

Συντεταγμένες: 38°30′04″N 23°54′36″E / 38.5010°N 23.9100°E / 38.5010; 23.9100

Δίρφυς


Εικόνα της Δίρφυος

Δίρφυς is located in Ελλάδα
Δίρφυς
Δίρφυς
Ύψος 1.743 μέτρα
Κορυφή Δέλφι
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα

Η Δίρφυς, πλέον γνωστή και ως Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δέλφι στα 1.743 μέτρα, αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της. Εξαιρώντας τα βουνά της Κρήτης είναι το ψηλότερο βουνό της νησιωτικής Ελλάδας. Έχει έντονο ανάγλυφο και είναι αρκετά απότομη, κυρίως στην ανατολική της πλευρά. Η δυτική της πλευρά παρουσιάζει κωνικό σχήμα. Η Δίρφυς παρουσιάζει επίσης έντονες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα.

Η χλωρίδα και η πανίδα της Δίρφυος είναι αρκετά πλούσια και σε μεγάλα υψόμετρα απαντώνται σπουδαία ελατοδάση ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα απαντώνται καστανιές, δρυς, πλατάνια, πεύκα και διάφορα φυλλοβόλα.

Στην αρχαιότητα επί της κορυφής της φερόταν αρχαίο ιερό της Διρφύας Ήρας. Σημαντικότερα χωριά της Δίρφυος είναι η Στενή Δίρφυος, που αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου Διρφύων, που βρίσκεται στη δυτική παρυφή του όρους, οι Στρόπωνες που βρίσκονται στην ανατολική πλαγιά, πάνω στην οδό που ενώνει τη Στενή Δίρφυος με την παραλία Χιλιαδού και το Μετόχι που βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά, πάνω στην επαρχιακή οδό που ενώνει την Στενή Δίρφυος με την Κύμη.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βλάστηση του βουνού είναι μοναδική. Εκτεταμένοι δασότοποι από κεφαλληνιακή ελάτη, βελανιδιές, καστανιές και πεύκα που συνδυάζεται με την μεσογειακή μακία, τα πευκοδάση και τα φρύγανα στα χαμηλά και με την αλπική βλάστηση στις κορυφές. Στα ρέματα φυτρώνουν τεράστια πλατάνια, σφενδάμια και λεύκες. Στις νότιες πλαγιές του βουνού απλώνεται το αισθητικό δάσος Στενής που χαρακτηρίζεται από την χλωριδική ποικιλότητα, τις πολυάριθμες πηγές και την όμορφη γεωμορφολογία. Στην περιοχή φυτρώνουν πολλά σπάνια και ενδημικά λουλούδια με αρκετά περιορισμένη εξάπλωση.

Από τα ενδημικά είδη ξεχωρίζουν η φριτιλάρια της Εύβοιας, το τσάι της Εύβοιας, η σιλήνη, οι βιόλες, η ασπέρουλα και η ρίγανη. Άλλα ενδιαφέροντα φυτά είναι η παιώνια, ο κρίνος, οι καμπανούλες, το λυχναράκι και ο ελέβορος. Όλη η περιοχή είναι σημαντική για τα πουλιά, ιδιαίτερα ως περιοχή αναπαραγωγής για πολλά αρπακτικά και πουλιά του δάσους. Στο βουνό και στα δάση του ζούνε φιδαετοί, γερακίνες, κιρκινέζια, πετρίτες, χρυσογέρακα, μπούφοι, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, κοράκια, πέρδικες, μπεκάτσες, τρυγόνια και τσίχλες.[1]

Οι περιοχές της Δίρφης: δάσος Στενής και Δελφί είναι προστατευόμενοι βιότοποι του Natura 2000 κατά μία συνολική έκταση 13,6 τ.χλμ.[2][3][4]

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τόμ.6ος, σελ.118
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τόμ.21ος, σελ.181.γ

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δίρφυς: Μορφολογία και βλάστηση». ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΕΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ. 
  2. votaniki (11 Ιανουαρίου 2019). «Δίρφης: Δάσος Στενής - Δελφοί (GR2420002) - Βοτανική» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. 
  3. «N2K GR2420002 dataforms». natura2000.eea.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. 
  4. «Dirfys: Dasos Stenis - Delfi». Protected Planet. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]