Δήμος Ψωφίδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Δήμος Ψωφίδος ήταν δήμος της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων που καταργήθηκε το 1912 με θέσπιση του θεσμού των διοικητικά ανεξάρτητων κοινοτήτων.

Διοικητική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 20/04/1835 ως δήμος της Επαρχίας Διποταμίας του Νομού Αχαΐας και Ήλιδος με έδρα τον οικισμό Λειβάρτζι. Ήταν Β΄ Τάξεως και περιελάμβανε επίσης τους οικισμούς Λεχούρι, Κερέσοβα, Χόζοβα, και Μουρόχοβα. Τον επόμενο χρόνο ο Δήμος Ψωφίδος αποσπάστηκε από την Επαρχία Διποταμίας και εντάχθηκε οριστικά στην Επαρχία Κυναίθης (Καλαβρύτων) του Νομού Αχαΐας και Ήλιδος. Το 1841 προσαρτήθηκε στο δήμο ολόκληρος ο Δήμος Σειρών με τους οικισμούς Βερσίτσι, Δεχούνι, Αλέσταινα, Λόπεσι, Τριπόταμα καθώς και τις Μονές Αγίας Τριάδος και Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στις 28/08/1912 ο δήμος καταργήθηκε και στη θέση του δημιουργήθηκαν 8 κοινότητες. Η ονομασία του δήμου προέρχεται από την αρχαία πόλη Ψωφίδα που βρισκόταν στην ίδια περιοχή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]