Δάφνη Μπόκοτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δάφνη Μπόκοτα
Γέννηση1960
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής και παρουσιαστής
Όργαναφωνή

Η Δάφνη Μπόκοτα είναι παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και τραγουδίστρια. Είναι γνωστή στην Ελλάδα για την παρουσίαση επί 18 χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δάφνη γεννήθηκε στο Κουκάκι και σπούδασε γαλλική και αγγλική φιλολογία. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια σε θέματα εκπαίδευσης και γλωσσολογίας στη Σορβόννη.

Καλλιτεχνική και τηλεοπτική παρουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ως ερμηνεύτρια συμμετέχει το 1983 στον ελληνικό τελικό του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού με το τραγούδι «Ιουλιέτα», μη καταφέρνοντας ωστόσο να αποτελέσει την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα. Έπειτα το 1985 κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο με το Διονύση Τσακνή. Το 1987 κυκλοφορεί το δεύτερο δίσκο της με τίτλο το όνομα της, από τον οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια Ντίβα (με τους Σαμποτέρ) και Βίπερ Νόρα. Την ίδια χρονιά μετά από εξετάσεις ορθοφωνίας και γνώσεων προσλαμβάνεται στην ΕΡΤ ως εκφωνήτρια. Εργάστηκε για 3 χρόνια στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια ανέλαβε την παρουσίαση του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης. Το 1987 αντικαθιστά τη Μακώ Γεωργιάδου στην παρουσίαση της Eurovision μέχρι και το 2004. Το 1993 αναλαμβάνει την παρουσίαση της ευρωπαϊκής συμπαραγωγής Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα[1], ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων - ένα από αυτά, το Βασίλης, Ιάσων και Ντόκυ με πρωταγωνιστές το Μίμη Χρυσομάλλη και το Γιώργο Παρτσαλάκη προβλήθηκε από τη συχνότητα του ANT1.

To 1995 αναλαμβάνει την επιμέλεια και την παρουσίαση της εβδομαδιαίας εκπομπής λόγου και τέχνης, Εκτός, ενώ το 1996-97 διατέλεσε διευθύντρια διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων της ΕΡΤ.

Την τηλεοπτική περίοδο 2003-2004 συμμετέχει ως κριτής στο talent show "Eurostar" που σαν στόχο είχε την ανάδειξη του εκπροσώπου της Ελλάδας στη Eurovision (τελικά έγινε απ' ευθείας ανάθεση στον Σάκη Ρουβά).

Την επόμενη περίοδο 2004-05 λαμβάνει μέρος ως κριτής στο Fame Story, από το οποίο θα αποχωρήσει για την προετοιμασία της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision. Τελικά αντικαταστάθηκε στην παρουσίαση του διαγωνισμού από την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.

Πολιτική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Χρήστου Παπουτσή, ενώ το 2006 εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Φασούλα. Το 2008 παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά.[2]

Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δάφνη συνδέθηκε από νωρίς με το διαγωνισμό. Το 1983 συμμετέχει στον Ελληνικό Τελικό επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε την χώρα μας στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι Ιουλιέτα, καταλαμβάνοντας την 6η θέση ανάμεσα στις 10 υποψηφιότητες. Το 1987 παρουσίασε για πρώτη φορά τον ελληνικό τελικό και ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ως παρουσιάστρια. Από το 1992 θα συμμετέχει στην κριτική επιτροπή. Η μόνη χρονιά που δε θα παρουσιάσει το διαγωνισμό θα είναι το 1998, λόγω εγκυμοσύνης.

Η απομάκρυνσή της το 2005 έγινε θέμα σε εγχώριο[3] και ξένο Τύπο ενώ απασχόλησε με επερώτηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Βιβλία και μεταφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο 18 Χρόνια Eurovision με τις αναμνήσεις της από το διαγωνισμό. Είναι επίσης μεταφράστρια λογοτεχνικών βιβλίων. Ανάμεσα σε άλλα, το 1994 μετάφρασε το βιβλίο Το Αριστερό μου Πόδι του Κρίστι Μπράουν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παρουσιαστές των "Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα"
  2. Το Παρόν της Κυριακής Αρχειοθετήθηκε 2016-06-20 στο Wayback Machine., Παραίτηση-θρίλερ της προέδρου της ΔΕΠΑΠ, 13 Απριλίου 2008.
  3. Ελευθεροτυπία, Σουηδική... γυμναστική, 27 Φεβρουαρίου 2005.