Γραφίστας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Γραφίστας (αγγ. Graphic designer) αναφέρεται σε έναν επαγγελματία του τομέα της γραφιστικής και των γραφικών τεχνών, που ασχολείται με τον σχεδιασμό γραφικών, γραμματοσειρών και εικόνων. Η ειδικότητα της γραφιστικής εμπίπτει στο ακαδημαϊκό πεδίο των τεχνών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Επικεντρώνεται στην οπτική επικοινωνία, την γραφή και γενικά την επικοινωνία που επιτυγχάνεται με τη χρήση γραπτού λόγου. Συχνά αξιοποιεί στοιχεία από τον πολιτισμό, τις εικαστικές τέχνες, την φωτογραφία και τα κόμιξ.

Ένας γραφίστας (θηλ. Γραφίστρια) χρησιμοποιεί διάφορα μέσα και τεχνικές για να δημιουργήσει πρωτότυπα γραφικά, κείμενα και κάθε είδους οπτική πληροφορία, τα οποία εφαρμόζεται σε πεδία όπως η διαφήμιση, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων, η εταιρική ταυτότητα, η τυπογραφία, οι αφίσες, η συσκευασία προϊόντων και άλλα.

Καθήκοντα και δεξιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καθήκοντα και οι δεξιότητες ενός γραφίστα περιλαμβάνουν τη σχεδίαση λογοτύπων, τη δημιουργία εικονογραφήσεων, την επεξεργασία φωτογραφιών, την απεικόνιση κινουμένων σχεδίων σε οθόνες, τη διάταξη σελίδων, τη δημιουργία γραφικών στοιχείων για εφημερίδες, περιοδικά και ιστολόγια. Ο γραφίστας συνεργάζεται με εταιρείες και ομάδες εργασίας για τη δημιουργία γραφικών που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και ανταποκρίνονται τεχνικά, επικοινωνιακά και αισθητικά στις ανάγκες του κάθε εγχειρήματος.

Περιβάλλον εργασίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιβάλλον εργασίας ενός γραφίστα ποικίλει ανάλογα με τη φύση της συγκεκριμένης δουλειάς και την συμφωνία που έχει συνάψει με τον εργοδότη. Ωστόσο, οι περισσότεροι γραφίστες εργάζονται σε ένα τυπικό περιβάλλον γραφείου, το οποίο περιλαμβάνει υπολογιστή, γραφείο και γραφική ύλη. Ορισμένοι γραφίστες μπορεί να εργάζονται σε ένα στούντιο γραφιστικής, ή μια διαφημιστική εταιρεία, κάτι που περιλαμβάνει μια πιο δημιουργική και συνεργατική συνθήκη.

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για έναν γραφίστα είναι ο υπολογιστής και το λογισμικό, όπως και η συλλογή γραμματοσειρών του. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν προγράμματα όπως το Adobe Photoshop, Illustrator και InDesign για να δημιουργήσουν οπτικά σχέδια για διάφορα μέσα.

Η συνεργασία είναι ένα βασικό μέρος της εργασίας ενός γραφίστα, καθώς μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί με πελάτες και άλλους σχεδιαστές. Συχνά συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες, όπως κειμενογράφους, φωτογράφους και προγραμματιστές, για να εξασφαλίσει εξειδικευμένη υποστήριξη στα έργα του. Καλείται επίσης να επιβλέπει την διαδικασία εκτύπωσης της εργασίας του στο τυπογραφείο, να αξιολογεί και να προσαρμόζει το αποτέλεσμα.

Άλλα καθήκοντα μπορεί να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε συναντήσεις και παρουσιάσεις για να συζητηθούν οι απαιτήσεις του έργου, να γίνει ανταλλαγή ιδεών και να παρουσιαστεί η πρόοδος του σχεδιασμού. Οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι, συνεπώς, κρίσιμες για μια επιτυχημένη καριέρα στη γραφιστική.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]