Γουλιέλμος Β΄, κόμης της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος Β΄, κόμης της Φλάνδρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1224
Θάνατος6  Ιουνίου 1251
Courcelles
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Τόπος ταφήςMarquette-lez-Lille
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
αριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒεατρίκη της Βραβάντης (1247–1251)
ΓονείςΓουλιέλμος Β΄ του Νταμπιέρ και Μαργαρίτα Β΄ της Φλάνδρας
ΑδέλφιαΙωάννα του Νταμπιέρ
John I of Dampierre
Γκυ, κόμης της Φλάνδρας
Βαλδουίνος του Αβέν
Ιωάννης Α΄ του Αινώ
ΟικογένειαΟίκος του Νταμπιέρ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαLord
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γουλιέλμος Β΄, κόμης της Φλάνδρας (1224 - 6 Ιουνίου/1251) από τον Οίκο του Νταμπιέρ ήταν κύριος του Νταμπιέρ (1241 - 1251) και κόμης της Φλάνδρας (1247 - 1251).

Bιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Γουλιέλμου Β΄ κυρίου του Νταμπιέρ και της συζύγου του Μαργαρίτας της Φλάνδρας. Η μητέρα του Μαργαρίτα κληρονόμησε την Φλάνδρα και το Αινώ (1244)· αμέσως ξέσπασε πόλεμος διαδοχής ανάμεσα στον ίδιον και τα αδέλφια της μητέρας του από τον πρώτο της γάμο με τον Μπουσάρ του Αβέν. Η μητέρα του τον λάτρευε περισσότερο από τα παιδιά της με τον Μπουσάρ Δ΄ του Αβέν και τον κήρυξε συμβασιλιά και διάδοχο της, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Θ΄ ο οποίος ορίστηκε δικαστής (1246) κατοχύρωσε την Φλάνδρα στον Γουλιέλμο Β΄ και το Αινώ στον Ιωάννη Α΄ του Αβέν, η μητέρα του τον έχρισε κόμη (1247).

Την Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ο Γουλιέλμος Γ΄ παντρεύτηκε τη Βεατρίκη των Ρέγκιναρ, κόρη του Ερρίκου Β΄ δούκα της Βραβάντης και της Μαρίας των Χοεστάουφεν χωρίς να αποκτήσουν παιδιά. Ο πόλεμος συνεχίστηκε σκληρά ανάμεσα στις δυο οικογένειες του Νταμπιέρ και του Αβέν, ώσπου κλείστηκε τελικά ειρήνη στις 19 Μαΐου/1250.

Την επόμενη χρονιά στις 6 Ιουνίου/1251, κατά την διάρκεια ενός τουρνουά, ο Γουλιέλμος Β΄ τραυματίστηκε θανάσιμα και πέθανε. Η μητέρα του υποπτεύθηκε ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από την οικογένεια του Αβέν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέος πόλεμος ανάμεσα στον νεότερο αδελφό του Γκυ και τα ετεροθαλή αδέλφια τους Ιωάννη Α΄ και Βαλδουίνο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1247 τη Βεατρίκη των Ρέγκιναρ, κόρη του Ερρίκου Β΄ δούκα της Βραβάντης. Δεν απέκτησαν απογόνους.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]