Γκρυτβίκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°16′53.299″S 36°30′28.901″W / 54.28147194°S 36.50802806°W / -54.28147194; -36.50802806

Γκρυτβίκεν
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: Δεν μπόρεσε να βρεθεί ο ορισμός του ζητούμενου locations map. Ούτε "Module:Location map/data/Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς" ούτε "Template:Location map Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς" υπάρχει. 54°16′53″S 36°30′29″W
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή[1] και Νήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς
Διοικητική υπαγωγήΝήσοι Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο οικισμός Γκρυτβίκεν, Νότια Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Γκρυτβίκεν είναι οικισμός στην ανταρκτική νήσο της Νότιας Γεωργίας, στον Νότιο Ατλαντικό ωκεανό. Παλαιότερα λειτουργούσε ως φαλαινοθηρικός σταθμός και αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Βρίσκεται στον απάνεμο όρμο του Κινγκ Έντουαρντ πλησίον του ομώνυμου οικισμού Κινγκ Έντουαρντ Πόιντ, εντός του μεγαλύτερου κόλπου με την ονομασία κόλπος του Ανατολικού Κάμπερλαντ. Θεωρείται το καλύτερο λιμάνι του νησιού βάσει γεωγραφίας μιας και είναι αρκετά προστατευμένο από τον ωκεανό και τους ανέμους. Το όνομα της τοποθεσίας, που σημαίνει «κόλπος της γλάστρας», επινοήθηκε το 1902 από τη Σουηδική Αποστολή της Ανταρκτικής και τεκμηριώθηκε από τον τοπογράφο Γιόχαν Γκούναρ Άντερσον (Johan Gunnar Andersson), αφού η αποστολή βρήκε παλιές αγγλικές γλάστρες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαίου φώκιας στην τοποθεσία. Ο οικισμός επανιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1904 από τον Νορβηγό εξερευνητή της Ανταρκτικής Κάρλ Άντον Λάρσεν (Carl Anton Larsen) στην μακράς χρήσης τοποθεσία πρώην φαλαινοθηρικών οικισμών.

Το Γκρυτβίκεν είναι χτισμένο σε προστατευμένη περιοχή, με επίπεδη γεωμορφολογία ενώ υπάρχει και πρόσβαση σε γλυκό νερό. Αν και ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός στη Νότια Γεωργία, η διοίκηση του νησιού είχε τη βάση του στον κοντινό ερευνητικό σταθμό Βρετανική Ανταρκτική στο Κινγκ Έντουαρντ Πόιντ. Ο φαλαινοθηρικός σταθμός έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1966 όταν τα όλο και λιγότερα αποθέματα φαλαινών τον κατέστησαν αντιοικονομικό.

Το Γκρυτβίκεν πλέον δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά περιστασιακά φιλοξενεί ερευνητές και βρετανικό διοικητικό και στρατιωτικό προσωπικό. Επίσης, κατοικείται προσωρινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από λίγους υπαλλήλους που διαχειρίζονται το Μουσείο της Νότιας Γεωργίας. Ο οικισμός έχει γίνει ένα δημοφιλές αξιοθέατο για πλοία που εκτελούν κρουαζιέρες στην Ανταρκτική, με πολλούς τουρίστες να επισκέπτονται τους χώρους ανάπαυσης των πολικών εξερευνητών Σέρ Έρνεστ Σάκλετον (Sir Ernest Shackleton) και Φρανκ Γουάιλντ (Frank Wild) στο νεκροταφείο του Γκρυτβίκεν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]