Γκοτσουγιάνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βάζο με γκοτσουγιάνγκ

Το Gochujang είναι μια αλμυρή και πικάντικη ζύμωση της Κορέας. Παραδοσιακά, έχει φυσική ζύμωση επί χρόνια σε μεγάλα πήλινα δοχεία σε εξωτερικούς χώρους, συχνά σε μια υπερυψωμένη πέτρινη πλατφόρμα, που ονομάζεται γιάνγκντο-κντάε (jangdokdae).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το gochujang (πάστα από καυτή πιπεριά) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κορέα στα τέλη του 1700. Σύμφωνα με το παραδοσιακό βιβλίο Jungbo Sallim geongje, έγινε με την προσθήκη σκόνης κόκκινης πιπεριάς τσίλι και κολλώδους ρυζιού σε σκόνη για την πάστα σόγιας. Αυτή η συνταγή είναι παρόμοια με τη συνταγή που χρησιμοποιείται σήμερα για το γκοτσουγιάνγκ.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστατικά είναι: κόκκινο τσίλι σε σκόνη, κολλώδες ρύζι σε σκόνη αναμεμειγμένο με σκόνη που έχει υποστεί ζύμωση σόγιας και αλάτι. Το ρύζι γλασέ συμπεριλαμβάνει συνήθως μικρούς κόκκους ρυζιού, κριθάρι, σιτάρι, κολοκύθες και γλυκοπατάτα. Ένα μικρό ποσό γλυκαντικών ουσιών, όπως ζάχαρη, σιρόπι ή μέλι προστίθενται μερικές φορές. Είναι μια σκούρα κοκκινωπή πάστα, με μια πλούσια, πικάντικη γεύση.

Επίσης χρησιμοποιείται εκτενώς στην κορεατική μαγειρική για να δώσει γεύση στης σούπες (jjigae), όπως το gochujang jjigae, και ύστερα μαρινάρεται το κρέας και φτιάχνεται το γκοτσουγιάνγκ μπουλγκότζι, και πολλά άλλα κύρια Κορεατικά φαγητά όπως το naengmyeon και το πιμπιμπάπ.