Γκαλεάτσο Μαλατέστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαλεάτσο Μαλατέστα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1385
Πέζαρο
Θάνατος1461
Φλωρεντία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
πολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜπατίστα ντα Μοντεφέλτρο
ΓονείςΜαλατέστα Δ΄ Μαλατέστα και Elisabetta da Varano
ΑδέλφιαΠάολα Μαλατέστα
Κλεώπα Μαλατέστα
Galeotto II Malatesta
Πανδούλφος Μαλατέστα
Κάρλο Β΄ Μαλατέστα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ιταλίας

Ο Γκαλεάτσο, ιταλ.: Galeazzo Malatesta (1385 – 1461) από τον Οίκο των Μαλατέστα ήταν Ιταλός κοντοτιέρο και άρχοντας του Πέζαρο και του Φοσσομπρόνε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Mαλατέστα Δ΄ και της Eλιζαμπέτα ντα Βαράνο. Το 1405 νυμφεύτηκε τη Μπατίστα ντα Μοντεφέλτρο. Είχε το παρωνύμιο «ο ανίκανος» (l' inetto) λόγω της έλλειψης θάρρους του και, διαφορετικός από τα περισσότερα άρρενα μέλη της οικογένειας που ήταν κοντοτιέροι, δεν αποδείχθηκε επιδέξιος στην τέχνη του πολέμου.

Το 1413 μαζί με τον πατέρα του συμμετείχε στην αποτυχημένη επίθεση στο Καποντιμόντε, κοντά στην Ανκόνα. Το 1416 βρέθηκε στη μάχη του Σαντ'Εγκίντιο, συνεργαζόμενος με τον εξάδελφο τού πάππου του Κάρλο Α΄ Μαλατέστα. Και οι δύο συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Όταν ελευθερώθηκαν, ο Γκαλεάτσo ακολούθησε τον Κάρλο Α΄ του σε άλλες μάχες, μέχρι το 1429, χρονιά του τέλους τόσο του πατέρα του όσο και του Κάρλο Α΄. Ο Γκαλεάτσο έγινε στη συνέχεια κύριος του Πέζαρο. Το 1430 υποστήριξε μία εξέγερση ενάντια στον συγγενή του Σιγισμόνδο-Παντόλφο Μαλατέστα του Ρίμινι (2ο εξάδελφο τού πατέρα του, ανιψιό του Κάρλο Α΄). Το 1431 εκδιώχθηκε από το Πέζαρο μαζί με τον αδελφό του Κάρλο Β΄, λόγω της κακής διακυβέρνησής του, και κατέφυγε στη Βενετία. Μετά από μία σειρά μαχών κατά των Παπικών Κρατών, μπόρεσε να επιστρέψει στο Πέζαρο το 1433.

Το 1433 προσέλαβε τον κοντοτιέρο Φεντερίκο Γ΄ ντα Μοντεφέλτρο, για να υπερασπιστεί το Πέζαρo και το Φοσσομπρόνε ενάντια στον Σιγισμόνδο-Παντόλφο του Ρίμινι. Αν και μπόρεσε να διατηρήσει τα εδάφη του, ωστόσο πνιγμένος από τα χρέη που έκανε για να προσλάβει άλλους κοντοτιέρους, αναγκάστηκε το 1444 να πωλήσει το Πέζαρο στον Aλεσσάντρο Σφόρτσα με αντάλλαγμα 20.000 φλορίνια. Δύο χρόνια αργότερα έδωσε το Φοσσομπρόνε στον Φεντερίκο Γ΄ για 13.000 φλορίνια. Αυτό έκανε τον πάπα να τον αφορίσει, αφού είχε πουλήσει δύο πόλεις που ήταν ονομαστικά υπό παπική κυριαρχία.

Το 1448 έκανε ειρήνη με τους συγγενείς του, Σιγισμόνδο-Παντόλφο και Ντομένικο Νοβέλλο Μαλατέστα (αδελφό του Σιγισμόνδου-Παντόλφο), οι οποίοι τον ώθησαν να επιτεθεί στο Πέζαρο. Ωστόσο, η προσπάθεια του Γκλεάτσο ματαιώθηκε με την παρέμβαση της Φλωρεντίας. Αργότερα έζησε στη Φλωρεντία, όπου και απεβίωσε το 1461 [1]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1405 νυμφεύτηκε τη Μπατίστα ντα Μοντεφέλτρο, κόρη του Αντόνιο Β΄ κόμη του Ουρμπίνο, γυναίκα με Αναγεννησιακή μόρφωση και ποιήτρια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Franceschini, G. (1973). I Malatesta. Milan: Dall'Oglio. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Malatesta». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2012.