Γκέρουλφ Α΄ της Φρισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γκέρουλφ Α΄ της Φρισίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος865
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΤέκναΓκέρολφ της Ολλανδίας
Γκέρχαρτ της Φρισίας
Γκύντερ, αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας
Βαλντράντα της Λοθαριγγίας
ΟικογένειαΟίκος της Ολλανδίας
Θυρεός

Ο Γκέρουλφ Α΄ ο γηραιός (απεβ. μετά το 865) από τον Οίκο της Ολλανδίας ήταν ο πρώτος κόμης της Φρισίας (της μετέπειτα Ολλανδίας) και ο αρχηγέτης του Οίκου του. Όταν αντιτέθηκε στον Λουδοβίκο Α΄ των Φράγκων, εκδιώχθηκε από την περιοχή του, όμως την έλαβε πίσω το 839.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του κόμη Ντιρκ/Τεοντόρικ, μάλλον απογόνου του Ρέντμπατ βασιλιά των Φρισίων (απεβ. 719), τελευταίου πριν την υποταγή τους στους Φράγκους. Την εποχή τού Λουδοβίκου Α΄ ήταν κόμης της Φρισίας ως υποτελής του και υποδιοικητής (reeve) των Φρισίων μεταξύ του Βλη και του ποταμού Βέζερ. Οι Φρίσιοι είχαν εξεγερθεί στην εποχή τού Καρλομάγνου, αλλά ο γιος του Λουδοβίκος Α΄ έδειξε τη χάρη του, επιστρέφοντάς τους ό,τι είχαν απωλέσει, πράγμα που τον έκανε δημοφιλή, όμως η θέση τού κόμη εξασθένησε.

Αργότερα η ασθενής πολιτική τού Λουδοβίκου Α΄ έναντι των Νορμανδών, προκάλεσε και άλλες οχλήσεις στη Φρισία: Το 826 παραχώρησε ένα τμήμα της -που ήταν υπό την προστασία του κόμη- στον Χάραλντ Κλακ διεκδικητή της Δανίας. Ο Χάραλντ έλαβε το Ρύστινγκεν, περιοχή της αριστερής όχθης του Βέζερ ως καταφύγιο των επιδρομών των συγγενών του. Η ενέγεια αυτή επηρέασε σημαντικά την ισχύ του κόμη και από τότε ο Γκέρουλφ Α΄ εντάχθηκε σε αυτούς που αντέπρατταν στον Λουδοβίκο Α΄.

Έγγραφο του 839 στο Κρόιτσναχ αναφέρει ότι υπήρχαν εξεγέρσεις στη Φρισία κατά του βασιλιά των Φράγκων. Στη διένεξη του Λουδοβίκου Α΄ με τους γιους του, ο Γκέρουλφ Α΄ έλαβε ενεργή συμμετοχή εναντίον του και το φέουδό του κατασχέθηκε. Το 839 ο βασιλιάς συμφιλιώθηκε με τον γιο του Λοθάριο Α΄ και η Φρισία επιστράφηκε στον κόμη. Το έγγραφο του Κρόιτσναχ αναφέρει τις ιδιοκτησίες του.

Θεωρείται ότι σχετίζεται με τους ιδρυτές του αββαείου Κόρβεϋ. Αργότερα ο Γκέρουλφ Α΄ εγκαταβίωσε σε μονή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε ίσως μία κόρη του Βάλα του Κόρμπη συμβούλου του Λουδοβίκου Α΄ και είχε τέκνα:

  • Γκέρουλφ Β΄ π. 850-895/896, κόμης της Φρισίας (μετέπειτα Ολλανδίας).
  • Γκέρχαρτ 9ος αι., κόμης της Βέστεργκοα στη Φρισία.
  • Γκύντερ απεβ. 873, αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας.
  • μία κόρη, μητέρα τού:
    • Ράτμπουτ πριν το 850-917, επίσκοπος της Ουτρέχτης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jaekel, Hugo (1895). Die Grafen von Mittelfriesland aus dem Geschlechte König Ratbods [The Counts of Friesland of the Line of King Radboud] (in German). Gotha. pp. 34–39.
  • Leo, Heinrich (1832). Zwölf Bücher niederländischer Geschichten [Twelve Books of Dutch Stories] (in German). Halle: Eduard Anton Verlag. p. 634.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gerulf I of Frisia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).