Γκύντερ Κολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γκύντερ, αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος8  Ιουλίου 873
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Οικογένεια
ΑδέλφιαΒαλντράντα της Λοθαριγγίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος της Κολωνίας (από 850)[2][3]
αρχιεπίσκοπος[4]

Ο Γκύντερ (γερμ.: Gunther, πέθανε στις 8 Ιουλίου 873) ήταν αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας από το 850 μέχρι το 863. Προερχόταν από τον Οίκο της Ολλανδίας .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται γιος του Γκέρουλφ Α΄ κόμη της Φρισίας και θείος του Ράτμπουτ επισκόπου της Ουτρέχτης.

Ανήκε σε Φραγκική οικογένεια ευγενών και σύμφωνα με την αναφορά του Σεντούλιους Σκόττους (Carm. 68 sqq. in "Mon. German. Histor.", Poetæ Lat., III, 221 sqq.) ήταν μεγάλης ικανότητας. Χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας το 850 (Annal. Col., ad an. 850) και για πολύ καιρό αρνιόταν να παραχωρήσει την υποτελή επισκοπή της Βρέμης στον Άνσγκαρ, ο οποίος, με σκοπό να διευκολύνει τους ιεραποστόλους του, επιθυμούσε να την ενώσει με την αρχιεπισκοπή του Αμβούργου. Το θέμα λύθηκε π. το 860 από τον πάπα Νικόλαο Α΄ υπέρ του Αγ. Άνσγκαρ και ο Γκύντερ απρόθυμα συναίνεσε.

Έγινε πρωθιερέας της Αυλής του Λοθαρίου Β΄ της Λοθαριγγίας και έγινε γνωστός για την αδικαιολόγητη υποστήριξη προς τον βασιλιά στην ακύρωση τού γάμου του με την Τευτμπέργκα. Το 860 διεξήχθησαν δύο Σύνοδοι στο Άαχεν (γαλλ. Αιξ-λα-Σαπέλ) από επισκόπους και ηγουμένους υπό την επιστασία του Γκύντερ, που ανάγκασε την Τεύτμπεργκα να δηλώσει, ότι πριν τον γάμο της, είχε βιαστεί από τον αδελφό της. Έτσι ο Λοθάριος Β΄ επιτρεπόταν να την αποπέμψει· αυτή καταδικάστηκε να περιοριστεί σε μονή. Το 862 σε άλλη Σύνοδο στο Άαχεν ο Γκύντερ και λίγοι επίσκοποι της Λοθαριγγίας επέτρεψαν στον βασιλιά να νυμφευτεί την παλλακίδα του Βαλντράντα. Ο πάπας Νικόλαος Α΄ έστειλε δύο απεσταλμένους (legatus) να ερευνήσουν την υπόθεση, αλλά ο βασιλιάς τούς δωροδόκησε, και έτσι η Σύνοδος τού 863 στο Μετς επικύρωσε το διαζύγιο με την Τευτμπέργκα. Ο ιστορικός Μπάρον Έρνουφ ισχυρίζεται, ότι ο Γκύντερ ήταν θείος της Βαλντράντα και ο Τέοτγκαουτ αρχιεπίσκοπος του Τρηρ ήταν αδελφός της.

Το 863 αφορίστηκε και εκτοπίστηκε από αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Herbermann, Charles, ed. (1913). "article name needed". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton.
  • Baron Ernouf (1858) Histoire de Waldrade, de Lother II et de leurs descendants (Paris).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gunther (archbishop of Cologne) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).