Γκέρολφ της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γκέρολφ της Ολλανδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση850 (περίπου)
Θάνατος898 (περίπου)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςNN
ΤέκναΝτιρκ Α΄ της Ολλανδίας
Waldger van Teisterbant[1]
ΓονείςΓκέρουλφ Α΄ της Φρισίας
ΟικογένειαΟίκος της Ολλανδίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαcount of Holland (από Δεκαετία του 850)
Θυρεός

Ο Γκέρολφ/Γκέρουλφ Β΄ (Gerulf, 850 - 898) από τον Οίκο της Ολλανδίας ήταν ο δεύτερος κόμης της Φρισίας (της μετέπειτα Ολλανδίας).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάλλον ήταν γιος (ή εγγονός) του Γκέρουλφ Α΄ κόμη της Φρισίας και ίσως η μητέρα του να ήταν κόρη του Βάλα συμβούλου του Λουδοβίκου Α΄ των Φράγκων.

Η έδρα του ήταν στο Κένεμερλαντ. Από τη συνθήκη του Βερντέν το 843 η Φρισία ήταν μέρος της Μέσης Φραγκίας, από το 855 της Λοθαριγγίας και από τη συνθήκη Μέερσσεν το 870 της Δυτικής Φραγκίας. Από η δεκαετία του 840 είχε επιτραπεί σε Βίκινγκς να εγκατασταθούν στην περιοχή, ως ένας τρόπος αποφυγής επιπλέον επιδρομών. Είχαν γίνει στην πραγματικότητα κύριοι της περιοχής, ώσπου το 885 φονεύθηκε ο ηγέτης τους Γοδεφρείδος, που είχε αναγνωριστεί ως δούκας της Φρισίας, στο Χέρεσπιχ (νυν Σπίικ). Ο Γκέρολφ ήταν από τους κύριους σχεδιαστές του φόνου, αν και το Χρονικό του Ρέγκινο ηγουμένου του Πρυμ αναφέρει ως σχεδιαστή τον Κάρολο των Φράγκων.

To 889 o Αρνούλφος της Δυτικής Φραγκίας (δισεγγονός του Λουδοβίκου Α΄) αντάμειψε τον Γκέρολφ για την ήττα των Βίκινγκς, χορηγώντας του εδάφη και ιδιοκτησίες με πλήρη κυριότητα: Τήστερμπαντ, Τηλ, Άαλμπουρκ και Ας έξω από την κομητεία και δάση και αγροτικές εκτάσεις εντός αυτής.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, HOLLAND.htm, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy,[self-published source][better source needed] Charles Cawley Medieval Lands: Holland & Frisia 2007
  • D Arn 57, page 81
  • Koch, A. C. F. (editor) (1970) Oorkondenboek van Holland en Zeeland tot 1299 (Martinus Nijhoff, The Hague) 21, page 36
  • B.K.S. Dijkstra, Een stamboom in been, Amsterdam 1991.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gerolf of Holland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).