Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιουν Τσι-χο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιουν Τσι-χο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Δεκεμβρίου 1864
Άσαν
Θάνατος6  Δεκεμβρίου 1945
Γκέσονγκ
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΚορέα
ΘρησκείαΜεθοδισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚορεατική γλώσσα[1]
Αγγλικά[1]
Ιαπωνικά[1]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ (1888–1891)[2]
Πανεπιστήμιο Έμορι[2]
Πανεπιστήμιο Κέιο
Dojinsha
Oxford College of Emory University
Vanderbilt University Divinity School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
φιλόσοφος
δημοσιογράφος
καθηγητής
αυτοβιογράφος
κυβερνητικός αξιωματούχος[3]
διπλωμάτης[3]
διερμηνέας[3]
πολιτικός ακτιβιστής[3]
Οικογένεια
ΣύζυγοςMa eh-bang
ΤέκναYun Young-sun
Yun Munhui
ΓονείςYun Ung-nyeol
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαmember of the House of Peers
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γιουν Τσι-χο (Yun Chi-ho) (Κορεάτης:윤치호, Chinese characters:尹致昊, 26 Δεκεμβρίου 1864 - 9 Δεκεμβρίου 1945) ήταν αντιστασιακός ακτιβιστής, πολιτικός, φιλόσοφος του φιλελευθερισμού[4] και συνθέτης του εθνικού ύμνου «Confucian classics» της Νοτίου Κορέας Aegukga. Αυτοκτόνησε το 1945.

Ο Γιουν Τσι-χο γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1864, σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας του Τσανγκτσόνγκ. Ο πατέρας του, ο Γιουν Ουνγκ-γεόλ, ήταν ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης του Γιοζέον και σαν μέλος της αριστοκρατίας, έλαβε αξιοπρεπή μόρφωση. Ο Γιουν Τσι-χο τελειοποίησε τις σπουδές του στα κλασικά του Κομφούκιου και προσπάθησε να λάβει μέρος στις στρατιωτικές εξετάσεις στην ηλικία των δώδεκα ετών.

Η οικογένεια του Γιουν ανήκε στην αριστοκρατία της κορεάτικης δυναστείας του Γιοζέον. Ο εννέα γενιές πίσω προπάππους του, Γιουν Ντου-σου ήταν πρωθυπουργός της χώρας και διάσημος πολιτικός του καιρού του. Ο πατέρας του όμως, ο Γιουν Ουνγκ-γεόλ ήταν νόθος γιός του Γιουν Τσβε-ντονγκ και εκείνα τα χρόνια ήταν μια πολύ ντροπιαστική διάκριση για την οικογένεια.

Ταξίδι στην Ιαπωνία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της θέσης του πατέρα του, ο Γιουν Τσι-χο μπορούσε να λάβει μέρος στην επιτροπή εκπροσώπων από την Κορέα, για την παρατήρηση της προόδου στην Ιαπωνία το 1881. Ήταν τότε μόλις δεκαέξι ετών, αλλά αυτή η εμπειρία επηρέασε πολύ τις σκέψεις του για τον εκμοντερνισμό και άρχισε να βλέπει πέρα από το «Απομονωμένο Βασίλειο» που είχε γίνει η χώρα του. Συχνα σύγκρινε την έλλειψη προόδου της Κορέας με τον ταχύτατο εκμοντερνισμό της Ιαπωνίας και έγραφε στα ημερολόγιά του, πως δεν επιθυμούσε τίποτα περισσότερο από το να γίνει η Κορέα ένα σύγχρονο έθνος, όπως η Ιαπωνία.

Αργότερα ο Γιουν ταξίδεψε στη Σανγκάη της Κίνας το 1885, όπου σπούδασε στο Αγγλο-Κινέζικο Κολλέγιο, αγγλικά και μαθηματικά, ανάμεσα σε άλλα. Στη Σανγκάη επίσης, ασπάστηκε το χριστιανισμό, κάτι που θα έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στην υπόλοιπη ζωή του. Ο Γιουν Τσι-χο είδε το χριστιανισμό σαν μια δυνατά εξελισσόμενη φιλοσοφία, η οποία μπορούσε να βοηθήσει την Κορέα να προλάβει την εξέλιξη της Ιαπωνίας και του δυτικού κόσμου.

Σπούδασε ακόμη και στην Αμερική, το 1888, στο Vanderbilt και μετά στο Emory University. Θαύμασε πολλές πτυχές της αμερικάνικης κουλτούρας, αλλά και εξοργίστηκε με τις φυλετικές διακρίσεις που βίωσε κατά τη διάρκεια της διαμονής του εκεί.

Συμμετοχή στην πολιτική

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιουν υπηρέτησε σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις στη διάρκεια της ζωής του. Ήταν ο μεταφραστής στην πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην Κορέα, Lucius Foote. Ο Foote ήταν αυτός που βοήθησε αργότερα τον Γιουν να σπουδάσει στη Σανγκάη.

Αντιπρόεδρος Μυστικού Συμβουλίου και Εξορία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε αντιπρόεδρος του Μυστικού Συμβουλίου του Δικαστηρίου της Γιοζέον από το 1898 έως την εξορία του το 1899, εξ' αιτίας πιέσεων από αντίπαλες φατρίες της κυβέρνησης. Όσο ήταν εξόριστος στην επαρχία, υπηρέτησε ως δικαστής στην πόλη Γουόνζαν στη Νότια Κορέα. Η εξορία δεν κράτησε πολύ και τον ανακάλεσαν το 1903 να υπηρετήσει ως υφυπουργός εξωτερικών.

Κινήματα ανεξαρτησίας της Κορέας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέσχη Ανεξαρτησίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν γύρισε από τις σπουδές του στο εξωτερικό, υπήρχαν μικρές ομάδες φοιτητών που ζητούσαν κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση στην Κορέα. Μία από αυτές τις ομάδες ήταν η Λέσχη Ανεξαρτησίας, στην οποία ο Γιουν άρχισε να μετέχει. Η Λέσχη υποστήριζε ότι θα έπρεπε να μαθαίνει ο λαός την ιστορία της χώρας του και να χρησιμοποιεί τη Χέντζεουλ, την κορεάτικη καθομιλουμένη. Η Λέσχη πίεζε για κυβερνητική μεταρρύθμιση. Ο Γιουν ζητούσε από την κυβέρνηση να αντιπροσωπευθεί με περισσότερους ανθρώπους της Λέσχης και στήριξε την άνοδο του βασιλιά Γκογιόνγκ στη θέση του αυτοκράτορα του Γκουάνγκμου. Η Λέσχη όμως δεχόταν πιέσεις από αντίπαλες φατρίες της κυβέρνησης που πίστευαν ότι είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροή και το 1899, η ομάδα διαλύθηκε.

Το Κίνημα του Διαφωτισμού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσο η ιαπωνική επιρροή στην Κορέα γινόταν εντονότερη, ο Γιουν άρχισε να υποστηρίζει ομάδες που ήταν μέλη του διαφωτιστικού κινήματος. Αυτές οι ομάδες, όπως η Αυτοδύναμη Κοινωνία και η Κοινωνία Νέων Ανθρώπων, συγκέντρωσαν τα κομμάτια της Λέσχης Ανεξαρτησίας και ο Γιουν Τσι-χο τους βοηθούσε δίνοντας ομιλίες και γράφοντας φυλλάδια. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του, αυτές οι ομάδες έδιναν δύναμη στον Γιουν να εργαστεί για μια πιο ισχυρή κορεάτικη κοινωνία.

Προσάρτηση της Κορέας στην Ιαπωνία (105-Man Incident)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. 1,0 1,1 1,2 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. ola2016922296. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  2. 2,0 2,1 web.library.emory.edu/exhibitions/yun-chi-ho.html. Ανακτήθηκε στις 17  Φεβρουαρίου 2022.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. ola2016922296. Ανακτήθηκε στις 17  Δεκεμβρίου 2022.
  4. Γιουν Τσι-χο[νεκρός σύνδεσμος] (Κορεατικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]