Γιγανοτόσαυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γιγανοτόσαυρος
Χρονικό πλαίσιο απολιθωμάτων:
Κρητιδικό, 97Ma
Αντίγραφο σκελετού, μουσείο του Σένκενμπεργκ
Αντίγραφο σκελετού, μουσείο του Σένκενμπεργκ
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Σαυρόψιδα (Sauropsida)
Τάξη: Σαυρίσχια (Saurischia)
Υποτάξη: Θηριόποδα (Theropoda)
Οικογένεια: Καρχαροδοντοσαυρίδες (Carcharodontosauridae)
Γένος: Γιγανοτόσαυρος (Giganotosaurus)
Είδος: G.carolinii
Διώνυμο
Giganotosaurus carolinii

Ο Γιγανοτόσαυρος ή Γιγανοτιόσαυρος (γιγάντια νότια σαύρα) είναι γένος θηριόποδου δεινόσαυρου. Έζησε στην Παταγονία της νότιας Αργεντινής κατά τη Μέση Κρητιδική περίοδο (100-90 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγκριση με άνθρωπο

Ο Γιγανοτόσαυρος πήρε τον τίτλο του μεγαλύτερου χερσόβιου θηρευτή από τον Τυραννόσαυρο. Νεότερες ανακαλύψεις όμως έχουν δείξει ότι θηρευτές όπως ο Σπινόσαυρος ήταν, ενδεχομένως, μεγαλύτεροι. Καθώς δεν έχουν βρεθεί ολοκληρωμένοι σκελετοί, το μήκος του εκτιμάται από 12 έως 14 μέτρα και το βάρος του από 7 έως 14 τόνους. Το τεράστιο κρανίο του είχε τρύπες που το έκαναν πιο ελαφρύ ώστε να μην τον εμποδίζει στο τρέξιμο. Τα χέρια του ήταν μικρά και είχαν τρία δάκτυλα. Ο Ρουμπέν Καρολίνι ανακάλυψε τον πρώτο σκελετό Γιγανοτόσαυρου κατά τα 2/3 πλήρη.

Φτέρωμα και δέρμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιγανοτόσαυρος αρχικά θεωρήθηκε (όπως και άλλοι Δεινόσαυροι) ότι ήταν άτριχος και καλυμμένος με φολίδες. Νεότερα δείγματα απέδειξαν ότι ο Γιγανοτόσαυρος είχε φτέρωμα, τουλάχιστον κατά τα νεαρότερα στάδια της ζωής του (βλ. επίσης Τυραννόσαυρο).

Θερμορύθμιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και με τους περισσότερους δεινόσαυρους έτσι και με τον Γιγανοτόσαυρο υπήρχε η διαφωνία εκτοθερμικού-ενδοθερμικού (Θερμόαιμου-ψυχρόαιμου). Τελικά θεωρήθηκε ενδοθερμικό ζώο (θερμόαιμο), πράγμα που υποδηλώνει έντονο τρόπο ζωής.

Διατροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κρανίο Γιγανοτόσαυρου

Ο Γιγανοτόσαυρος ήταν σαρκοφάγος. Το κρανίο του είχε μήκος 1.95 μέτρα και τα σαγόνια του ήταν εξοπλισμένα με δόντια 25 εκατοστών, που θύμιζαν αιχμές βέλους . Έτσι μπορούσε να σκοτώνει τα θύματά του με ένα μόνο δάγκωμα. Πιστεύεται ότι οι γιγανοτόσαυροι κυνηγούσαν σε ομάδες τους τεράστιους σαυρόποδες Αργεντινόσαυρους που έζησαν επίσης στην Παταγονία. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Steve Parker "The complete book of DINOSAURS"