Γεώργιος Αλεξόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γεώργιος Αλεξόπουλος
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1880
Χορτιάτης Θεσσαλονίκης
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας και Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος ήταν σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός από τον Χορτιάτη του Δήμου Πυλαίας & Χορτιάτη Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στον Χορτιάτη του σημερινού δήμου Πυλαίας & Χορτιάτη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Κατατάχτηκε το 1903 στο σώμα του Γεωργίου Γιαγκλή που δρούσε στις περιοχές Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Σερρών. Διακρίθηκε για τη δράση του ως οπλίτης και σύντομα έγινε πρωτοπαλίκαρο του οπλαρχηγού Παναγιώτη Δαγκλή. Έχοντας την επιστοσύνη του Χαλκιδικιώτη οπλαρχηγού, συγκρότησε αυτόνομη ένοπλη ομάδα, το 1906 και τέθηκε επικεφαλής. Έδρασε με το σώμα του στις περιοχές των ορέων Χορτιάτη, Βερτίσκου και Βισαλτίας, προσπαθώντας να αναχαιτίσει τις ενέργειες των Βουλγάρων κομιτατζήδων που τρομοκρατούσαν τους κατοίκους των χωριών. Το σώμα του έδρασε καθ' όλη τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα έως το 1912 και την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Οθωμανούς κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Διακρίνονταν για το σπάνιο θάρρος του και την αφοσίωσή του στο καθήκον.[1][2].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. Α-123
  2. Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σελ. 63