Γεράσιμος Δενδρινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεράσιμος Δενδρινός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεράσιμος Δενδρινός (Ελληνικά)
Γέννηση1955
Πειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας

Ο Γεράσιμος Δενδρινός γεννήθηκε τo 1955.

Σπούδασε στο ΕΚΠΑ Αρχαία Ελληνική Φιλολογία και Λογοτεχνία. Τα έτη 1982 – 2012 υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ευκαιριακά ασχολείται με την ποίηση, τη Λατινική (με τον Πλίνιο τον Νεότερο) και τη Βυζαντινή Φιλολογία, τη ζωγραφική, και ειδικά με την τέχνη του κολάζ και την κριτική βιβλίων. Τα έτη 1988-1990 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του λογοτεχνικού περιοδικού του Πειραιά, Το Παραμιλητό, (δεν κυκλοφορεί πια), όπου δημοσίευσε σε πολλά τεύχη ποιήματα και πεζά, καθώς και μεταφράσεις κειμένων από τη Λατινική Γραμματεία. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά, όπως Ανακύκληση, Λέξη, Εντευκτήριο, Διαβάζω, καθώς επίσης και με το περιοδικό Βυζαντινός Δόμος, όπου στο τεύχος 5-6 (1991-2), δημοσίευσε το Υπομνηστικόν του Μιχαήλ Χωνιάτη (Εισαγωγή – απόδοση στα νεοελληνικά – σχόλια). Αραιά και πού κατά το διάστημα 1995-1998 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Κυριακάτικο Έθνος.

Το 2006 συμμετείχε με κείμενο του, βασισμένο στο χιούμορ του πεζογράφου Γιώργου Ιωάννου, στο αφιέρωμα Με τον ρυθμό της ψυχής που εξέδωσε ο «Κέδρος» και επίσης με κείμενό του σχετικό με το ποδόσφαιρο, που εξέδωσαν οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», συμμετείχε το 2010  μαζί με άλλους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς στον τόμο "Αρχίζει το ματς. Το ποδόσφαιρο στη λογοτεχνία".

Τα τελευταία χρόνια κείμενά του δημοσιεύονται κατά καιρούς στα περιοδικά Νέα Ευθύνη, Κοράλλι, καθώς και σε ανάλογα περιοδικά του διαδικτύου, όπως Fractal, Diastixo και Φρέαρ. Το 2015 συμμετείχε με κριτικό του κείμενο στον τιμητικό τόμο των εκδόσεων «Αστρολάβος/Ευθύνη» που διευθύνει ο Γιώργος Γκέλμπεσης (ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Κοράλλι» και του ομώνυμου περιοδικού) για τον λογοτέχνη Κώστα Τσιρόπουλο.

Από το 2004 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1992 – 2018 εξέδωσε τα παρακάτω λογοτεχνικά βιβλία:

  • Ένα πακέτο “Άρωμα”, 1η έκδοση «Ρόπτρον», Αθήνα, 1992, συλλογή διηγημάτων, (έκδοση βελτιωμένη, «Κέδρος», Αθήνα 1995).
  • Χαιρετίσματα από το νότο, «Οδυσσέας», Αθήνα 1994, μυθιστόρημα, (έκδοση βελτιωμένη, «Κέδρος», Αθήνα 2003), στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας του Δημήτρη Μακρή, Χαιρέτα μας τον πλάτανο, που διαγωνίστηκε στο 2004 στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
  • Ματίας ντελ Ρίος - Ημερολόγια, «Οδυσσέας», Αθήνα 1995 – ψευδοημερολόγιο – (έκδοση βελτιωμένη, «Κέδρος», Αθήνα 2006).
  • Απέραντες συνοικίες, μυθιστόρημα, «Κέδρος», Αθήνα 2001.
  • Άλκης, μυθιστόρημα, «Μεταίχμιο», Αθήνα 2003,
  • Φραγή εισερχομένων κλήσεων, μυθιστόρημα «Μεταίχμιο», Αθήνα 2006.
  • Άβατοι Τόποι, (Invia Loca - Ποιήματα, (.poema...), Κορώνη 2015
  • Βήματα σε λιθόστρωτο, «Διάπλαση», Αθήνα 2018.