Γάτα Ιμαλαΐων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάτα Ιμαλαΐων

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες

Η γάτα Ιμαλαΐων είναι ένα είδος μακρύτριχης γάτας, πανομοιότυπης με την γάτα Περσίας. Το εκλεκτό αυτό είδος είναι πολύ δημοφιλές στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων αλλά και στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς (το 1998 διαγωνίστηκαν 2428 γάτες Ιμαλαΐων στα διάφορα πρωταθλήματα επιδείξεων, ενώ από το 1982 κέρδισαν πάνω από 41 τίτλους σε εθνικούς αγώνες και από το 1992 πάνω από 175 τίτλους σε τοπικούς διαγωνισμούς). [1] Το TICA (The international cat association) διαχωρίζει την γάτα Ιμαλαΐων από την Περσική ως διαφορετική ράτσα[2] , ενώ το CFA (Cat Fanciers' Association) θεωρεί πως η γάτα Ιμαλαΐων είναι μια ποικιλία της Περσικής. Η γάτα Ιμαλαΐων πήρε την ονομασία αυτή διότι η γούνα της έχει παρόμοιους χρωματισμούς με το κουνέλι των Ιμαλαΐων (σκούρο πρόσωπο και άκρα).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη γάτα Ιμαλαΐων δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή Κλάιντ Κέλλερ (Clyde Keller) της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Βιρτζίνια Κόμπ (Virginia Cobb), εκτροφέα και παραγωγό του Νewton cattery. Ο αρχικός τους σκοπός δεν ήταν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος γάτας αλλά απλώς να μελετήσουν την θεωρία της γενετικής και της κληρονομικότητας. Η ιδέα τους ήταν να διασταυρώσουν γάτες Περσίας με γάτες Σιάμ έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια γάτα μακρύτριχη, εντελώς όμοια με την Περσική, αλλά με τον ιδιότυπο χρωματισμό της γάτας του Σιάμ (γαλανά μάτια, σκούρα άκρα και πρόσωπο). Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και διασταυρώσεις, δημιούργησαν τον πρώτο γάτο Ιμαλαΐων ο οποίος πήρε το παράξενο όνομα "Ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος του Νεύτωνα" (Newton's debutante).Ο γάτος αυτός θεωρείται ως ο πρώτος αναγνωρισμένος εκπρόσωπος του είδους του, αν και έμοιαζε περισσότερο με γάτα Σιάμ παρά με Περσική. Αργότερα, το 1945, ο Άγγλος Μπράιαν Στέρλινγκ Γουέμπ (Brian Sterling-Webb) άρχισε να διασταυρώνει Περσικές και γάτες Σιάμ και δέκα χρόνια αργότερα κατάφερε να δημιουργήσει μια μακρύτριχη γάτα, όμοια με Περσική αλλά με τον χρωματισμό της Σιάμ. Το 1955 ο Γουέμπ αιτήθηκε στο GCCF (Governing Council of Cat Fancy) για να αναγνωριστεί το νέο είδος. Το GCCF έκανε αποδεκτό το αίτημα του και έτσι η γάτα Ιμαλαΐων αναγνωρίστηκε επίσημα στην Αγγλία ως νέο είδος. Το 1957 η γάτα Ιμαλαΐων αναγνωρίστηκε και από το CFA ως νέο πρότυπο είδος, ενώ την δεκαετία του 1980 θεωρήθηκε ως χρωματική παραλλαγή της Περσικής γάτας οπότε σταμάτησε η διάκρισή τους και τα δύο είδη ενοποιήθηκαν. Η ενοποίηση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού τόσο οι εκτροφείς της Περσικής γάτας δεν ήθελαν την εισβολή μιας νέας κατηγορίας στην πανάρχαια Περσική φυλή, όσο και οι εκτροφείς (κυρίως Βρετανοί) της γάτας Ιμαλαΐων δεν ήθελαν μια συγχώνευση των δύο φυλών αφού θεωρούσαν τό νέο είδος ως τελείως διαφορετικό από το άλλο. Τελικά, υπήρξε μια αμοιβαία συνεννόηση: η γάτα Ιμαλαΐων τυπικά ανήκει στην Περσική φυλή, όμως γενικά έχει μια "ανεξαρτησία" αφού διατηρεί το όνομά της (για παράδειγμα, κατάλογοι γατών σε διάφορα show αναφέρονται για τα δύο είδη ως "Περσίας" και "Ιμαλαΐων", οπότε φαίνονται ως ξεχωριστή ράτσα). Βέβαια, σε ορισμένες χώρες οι γάτες αυτές έχουν το διπλό όνομα Περσικές Ιμαλαΐων (Persian Himalayan) ενώ σε κάποιες άλλες αναφέρονται ως Πιτσιλωτές Περσικές (Pointed Persians).

Μορφολογία - Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την νύχτα, με την αντανάκλαση του φωτός, τα μάτια τους γίνονται κόκκινα ρουμπινί.
Οι δύο τύποι του προσώπου της γάτας Περσίας και Ιμαλαΐων. Αριστερά φαίνεται ο κοινός τύπος (ονομάζεται και doll-face όπου η μουσούδα είναι κοντή αλλά διακριτή) ενώ δεξιά φαίνεται ο ακραίος τύπος (peke-face, όπου το peke είναι συντομογραφία της βραχυκέφαλης ράτσας σκύλων Πεκινουά). Στον ακραίο τύπο, θα πρέπει τόσο το μέτωπο όσο και η μύτη και το σαγόνι να είναι τελείως ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους. Τα άτομα με ακραίου τύπου πρόσωπο θεωρούνται και τα εκλεκτότερα (ανήκουν στην κατηγορία Show Type και προορίζονται κυρίως για καλλιστεία κλπ) οπότε είναι και τα ακριβότερα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για την κατάργηση του ακραίου τύπου προσώπου, λόγω της δυσκολίας που έχουν αυτές οι γάτες να αναπνεύσουν, να φάνε μόνες τους, λόγω κακής σύγκλεισης των δοντιών τους κλπ. Μάλιστα, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν την μεταφορά γατών ακραίου τύπου προσώπου λόγω των πρόσθετων αναπνευστικών προβλημάτων που μπορεί να έχουν κατά την διάρκεια της πτήσης. Οι δύο τύποι του προσώπου της γάτας Περσίας και Ιμαλαΐων. Αριστερά φαίνεται ο κοινός τύπος (ονομάζεται και doll-face όπου η μουσούδα είναι κοντή αλλά διακριτή) ενώ δεξιά φαίνεται ο ακραίος τύπος (peke-face, όπου το peke είναι συντομογραφία της βραχυκέφαλης ράτσας σκύλων Πεκινουά). Στον ακραίο τύπο, θα πρέπει τόσο το μέτωπο όσο και η μύτη και το σαγόνι να είναι τελείως ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους. Τα άτομα με ακραίου τύπου πρόσωπο θεωρούνται και τα εκλεκτότερα (ανήκουν στην κατηγορία Show Type και προορίζονται κυρίως για καλλιστεία κλπ) οπότε είναι και τα ακριβότερα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για την κατάργηση του ακραίου τύπου προσώπου, λόγω της δυσκολίας που έχουν αυτές οι γάτες να αναπνεύσουν, να φάνε μόνες τους, λόγω κακής σύγκλεισης των δοντιών τους κλπ. Μάλιστα, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν την μεταφορά γατών ακραίου τύπου προσώπου λόγω των πρόσθετων αναπνευστικών προβλημάτων που μπορεί να έχουν κατά την διάρκεια της πτήσης.
Οι δύο τύποι του προσώπου της γάτας Περσίας και Ιμαλαΐων. Αριστερά φαίνεται ο κοινός τύπος (ονομάζεται και doll-face όπου η μουσούδα είναι κοντή αλλά διακριτή) ενώ δεξιά φαίνεται ο ακραίος τύπος (peke-face, όπου το peke είναι συντομογραφία της βραχυκέφαλης ράτσας σκύλων Πεκινουά). Στον ακραίο τύπο, θα πρέπει τόσο το μέτωπο όσο και η μύτη και το σαγόνι να είναι τελείως ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους. Τα άτομα με ακραίου τύπου πρόσωπο θεωρούνται και τα εκλεκτότερα (ανήκουν στην κατηγορία Show Type και προορίζονται κυρίως για καλλιστεία κλπ) οπότε είναι και τα ακριβότερα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για την κατάργηση του ακραίου τύπου προσώπου, λόγω της δυσκολίας που έχουν αυτές οι γάτες να αναπνεύσουν, να φάνε μόνες τους, λόγω κακής σύγκλεισης των δοντιών τους κλπ. Μάλιστα, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν την μεταφορά γατών ακραίου τύπου προσώπου λόγω των πρόσθετων αναπνευστικών προβλημάτων που μπορεί να έχουν κατά την διάρκεια της πτήσης.

Η γάτα Ιμαλαΐων δείχνει χοντρή και παχιά λόγω της πλούσιας γούνας της, αλλά συνήθως είναι μυώδης, με ρωμαλέα σωματική διάπλαση ενώ δεν παχαίνει εύκολα. Το χρώμα στο σώμα τους μπορεί να είναι λευκό ή κρεμ, αλλά το πρόσωπο και τα άκρα (πόδια, αυτιά και ουρά) έχουν πάντα διαφορετικά (σκουρότερα) χρώματα (σκούρο γκρι-μπλε, σοκολατί, κόκκινο, λιλά κ.α). Ο λόγος αυτού του χρωματικού διαχωρισμού είναι η θερμοκρασία. Γενικά, οι περιοχές του σώματος οι οποίες είναι απομακρυσμένες από την καρδιά (αυτιά, ουρά) ή οι περιοχές με λεπτή γούνα (πρόσωπο) είναι περισσότερο ευπαθείς στο ψύχος και θεωρούνται πως έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, τα σκουρότερα χρώματα κυριαρχούν σε αυτές τις περιοχές όπου πρέπει να απορροφάται και να διατηρείται θερμότητα (τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοικτά). Βέβαια, μια γάτα Ιμαλαΐων έχει την τάση να γίνεται περισσότερο ομοιόμορφη στον χρωματισμό της όταν βρεθεί σε θερμά περιβάλλοντα (το χρώμα φθίνει στα σκούρα χρώματα των άκρων) ενώ αντίθετα, όταν βρεθεί σε ψυχρότερες περιοχές οι σκούρες περιοχές γίνονται ακόμα πιο σκουρόχρωμες. Τα μάτια τους είναι πολύ μεγάλα και την ημέρα είναι γαλανά κρυστάλλινα ενώ την νύχτα (με την αντανάκλαση του φωτός) κόκκινα σαν ρουμπίνι. Στις ποικιλίες του ακραίου τύπου προσώπου τα μάτια είναι μεγαλύτερα, αφού οι οφθαλμικές κόγχες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του κρανίου.[3] Το σώμα τους είναι στρογγυλό, με κοντά πόδια εξ' αιτίας των οποίων αδυνατούν να κάνουν ψηλά άλματα (αν και ορισμένα του είδους αυτού έχουν την σωματική κατασκευή της γάτας του Σιάμ οπότε μπορούν να κάνουν εύκολα άλματα ύψους άνω των 2 μέτρων). Η γούνα τους είναι παχιά, πλούσια, απαλή και μεταξένια. Το πρόσωπό τους είναι επίπεδο όπως της Περσικής γάτας (Βραχυκεφαλία), αν και τα σαγόνια τους είναι φαρδύτερα και τριγωνικά. Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της γάτας αυτής της φυλής είναι η πολύ κοντή μύτη[4], πράγμα που σημαίνει ότι η αναπνοή της είναι βαριά, θορυβώδης και μοιάζει με ροχαλητό μικρού παιδιού. Για τον ίδιο λόγο από τα μάτια της τρέχουν συνεχώς δάκρυα και χρειάζονται σκούπισμα πολλές φορές την ημέρα.

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γάτα Ιμαλαΐων επάνω σε πληκτρολόγιο.
Γάτος Ιμαλαΐων στο μπάνιο. Φαίνονται τα χαρακτηριστικά μεγάλα μάτια καθώς και η βραχυκεφαλία (ευρύ και επίπεδο πρόσωπο) του είδους.

Οι γάτες αυτού του είδους έχουν τρυφερό χαρακτήρα, είναι πανέξυπνες, κοινωνικές αλλά αρχικά ντροπαλές. Έχουν γλυκιά, σιγανή και μελωδική φωνή (η οποία ακούγεται σπάνια) ενώ τα μάτια της μπορεί να γίνουν εξαιρετικά εκφραστικά όταν εκείνη το θελήσει. Είναι ζώο που του αρέσει η συνήθεια, η γαλήνη και η ασφάλεια. Όταν ενηλικιωθούν, συνήθως είναι εξαιρετικά νωθρές και αργές στις κινήσεις τους και μπορεί να περνούν πολλές ώρες ποζάροντας καθισμένες στην αγαπημένη τους θέση, παρατηρώντας ατάραχες τα γεγονότα που εξελίσσονται γύρω τους. Κατά κανόνα συνδέονται με ένα μόνο άτομο από το περιβάλλον τους[5], το οποίο ακολουθούν κατά πόδας. Βέβαια, μπορούν να ξεχωρίσουν έναν καινούργιο "εκλεκτό" αν οι περιστάσεις το απαιτούν. Γενικότερα είναι περισσότερο δραστήριες από τις Περσικές γάτες αν και είναι περισσότερο κτητικές (π.χ. στα παιχνίδια τους και στα αγαπημένα τους αντικείμενα) και σχολαστικότερες π.χ. στο μέρος που θέλουν να κοιμηθούν. Επίσης, τους αρέσουν τα παιχνίδια και μπορούν να παίζουν για ώρες με τα πιο ετερόκλητα αντικείμενα (για παράδειγμα μπορούν να ασχολούνται για ώρες παίζοντας με ένα κοινό πλαστικό καλαμάκι). Οι γάτες Ιμαλαΐων ακολουθούν το αγαπημένο τους πρόσωπο παντού, θέλοντας να συμμετέχουν σε ό,τι αυτό κάνει και προσπαθώντας να παρασύρουν την προσοχή του σε αυτές. Έτσι, όταν το αφεντικό τους π.χ. μαγειρεύει, οι γάτες αυτές κάθονται στην κουζίνα και παρατηρούν προσεκτικά τις κινήσεις του, αφού νομίζουν πως με αυτόν τον τρόπο βοηθούν και συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Όταν το αφεντικό τους π.χ. χρησιμοποιεί τον Η/Υ, αυτές κάθονται επάνω στο γραφείο ή στο πληκτρόλόγιο ή ακόμη και επάνω στο αφεντικό τους, αφού νομίζουν πως έχουν μια κοινή ασχολία. Γενικά, το συγκεκριμένο είδος γάτας απαιτεί μεγάλη και πολύωρη φροντίδα καθημερινά. Η γούνα της χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα για να παραμένει στιλπνή αλλά και για να αφαιρούνται οι νεκρές τρίχες. Άν μια γάτα Ιμαλαΐων δεν έχει την κατάλληλη φροντίδα για την γούνα της, δημιουργούνται σφαιρικά συσσωματώματα τριχών (τριχόμπαλλες) οι οποίες μπορούν να ερεθίσουν σοβαρά την ευαίσθητη επιδερμίδα της. Επίσης, οι γάτες αυτές λόγω της Περσικής καταβολής τους μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα πολυκυστικών νεφρών (PKD)[6], μιας γενετικής δυσλειτουργίας των νεφρών. Γενικότερα, η γάτα Ιμαλαΐων είναι ευαίσθητη, προσβάλλεται εύκολα από αρρώστιες και χρειάζεται προσοχή στην υγεία της και την διατροφή της. Η κατασκευή, ο άκακος και αγαθός χαρακτήρας της καθώς και η συναισθηματική προσκόλλησή της με τους ανθρώπους κάνουν την γάτα αυτή ουσιαστικά ανυπεράσπιστη στην αστική ζωή. Είναι ζώο που, σε αντίθεση με τα άλλα είδη γάτας, δεν έχει την επιθυμία να εξερευνήσει την φύση αλλά προτιμά την ηρεμία του σπιτιού και την ανθρώπινη φιλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CFA (Cat Fanciers' Association).
  2. Άν και ξεχωριστό είδος, το TICA θεωρεί πως η γάτα Ιμαλαϊων ανήκει στην πρότυπη ομάδα της Περσικής φυλής Αρχειοθετήθηκε 2010-08-02 στο Wayback Machine..
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. 
  4. Στα εκλεκτότερα άτομα της φυλής, η μύτη δεν πρέπει να ξεπερνά το επίπεδο του μετώπου.
  5. χαρακτηριστικό που κληρονόμησαν από τις γάτες του Σιάμ, οι οποίες λέγεται πως έχουν χαρακτήρα σκύλου και όχι γάτας.
  6. Οι Περσικές γάτες εμφανίζουν πολυκυστικά νεφρά σε ποσοστό 36 - 50%.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]