Γάτα της Αβάνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάτα της Αβάνας

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες

Η Καφέ Αβάνας γνωστή και ως Γάτα της Αβάνας ήταν αποτέλεσμα προγραμματισμένης αναπαραγωγής μεταξύ σιαμέζας γάτας και εγχώριων μαύρων γάτων,[1] από την ομάδα των θαυμαστών της γάτας στην Αγγλία, στη δεκαετία του 1950. Οι εκτροφείς εισήγαγαν μια σιαμέζα τύπου Ρωσική Μπλε στην αναπαραγωγή τους, χρησιμοποιώντας όμως τον τρέχοντα γενετικό έλεγχο, και πιστεύεται ότι σχεδόν καθόλου δεν παραμένει στη γονιδιακή δεξαμενή[ασαφές].

Έχει τεκμηριωθεί ότι η καφέ γάτες παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1890, και τους δόθηκε το όνομα Ελβετική Βουνίσια Γάτα (Swiss Mountain Cat). Αυτές οι ράτσες εξαφανίστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την πιο πιθανή εξήγηση ότι η Λέσχη της Βρετανίας αποθαρρύνθηκε και σταμάτησε την αναπαραγωγής τους.[2] Η Ελβετική Βουνίσια Γάτα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στα προγράμματα αναπαραγωγής της σύγχρονης Καφέ Αβάνας, ωστόσο, πιθανόν το γενετικό μερίδιο να το κληρονόμησε από την σιαμέζα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Breed Profile: The Havana Brown». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2015. 
  2. «Havana Brown 1998 Article». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2015. 

http://www.havanaandorientallilaccc.co.uk/history-of-the-breed.html

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]