Γάντι νοηματικής γλώσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γάντι νοηματικής γλώσσας είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που προσπαθεί να μετατρέψει τις κινήσεις μιας νοηματικής γλώσσας σε γραπτές ή προφορικές λέξεις. Ορισμένοι επικριτές τέτοιων τεχνολογιών υποστηρίζουν ότι αυτές οι δυνατότητες των γαντιών με τη χρήση αισθητήρων συνήθως υπερεκτιμάται ή παρεξηγείται, επειδή πολλές νοηματικές γλώσσες έχουν περίπλοκη γραμματική που περιλαμβάνει τη χρήση του νοηματικού χώρου και των εκφράσεων του προσώπου (μη χειρονομικά στοιχεία).[1]

Η φορητή συσκευή περιέχει αισθητήρες που τρέχουν κατά μήκος των τεσσάρων δακτύλων και του αντίχειρα αναγνωρίζοντας κάθε λέξη, φράση ή γράμμα όπως εκφράζονται στη δεδομένη νοηματική γλώσσα. Αυτά τα σήματα αποστέλλονται στη συνέχεια ασύρματα σε ένα smartphone, το οποίο τα μεταφράζει σε προφορικές λέξεις με ρυθμό μία λέξη ανά δευτερόλεπτο.

Επιστήμονες στο UCLA, όπου αναπτύχθηκε ένα από πολλά περόμοια έργα,[2] πιστεύουν ότι η καινοτομία θα μπορούσε να επιτρέψει την ευκολότερη επικοινωνία με τους κωφούς. «Ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει έναν εύκολο τρόπο για όσους χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα να επικοινωνούν απευθείας με άτομα που δεν νοηματίζουν, χωρίς να χρειάζεται διερμηνέας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jun Chen.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης αυτοκόλλητους αισθητήρες στα πρόσωπα των ανθρώπων που δοκίμασαν τη συσκευή -- ανάμεσα στα φρύδια τους και στη μία πλευρά του στόματός τους -- για να καταγράψουν μη χειρονομικά στοιχεία της γλώσσας.

Μια παρόμοια φορητή συσκευή κατασκευάστηκε από μαθήτριες στα Χανιά της Κρήτης στο πλαίσιο του πανελλήνιου διαγωνισμού Generation Next του Ιδρύματος Vodafone.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]