Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βρυώνη (συνοικία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας Βρυώνη (συνοικία), όπως διαμορφώθηκε από τον MARKELLOS (συζήτηση | συνεισφορές) στις 17:10, 30 Αυγούστου 2020. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)
Το διάσημο ξενοδοχείο Σαβόι επί της Λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου στην συνοικία του Βρυώνη

Η συνοικία Βρυώνη, ορίζεται γεωγραφικά πέριξ της αρχής της λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου ανάμεσα στην Τερψιθέα και τα Υδραίικα, γειτνιάζει με τα Υδραίικα, την Τερψιθέα και την Φρεαττύδα.

Βορειοδυτικά: Υδραίικα Βόρεια: Τερψιθέα Βορειοανατολικά: Ζέα
Δυτικά: Υδραίικα Τερψιθέα Ανατολικά: Φρεαττύδα
Νοτιοδυτικά: Καλλίπολη Νότια: Καλλίπολη Νοτιοανατολικά: Φρεαττύδα

Συνορεύει στα βόρεια με την Τερψιθέα με όριο την Οδό Χαρίλαου Τρικούπη, στα δυτικά με τα Υδραίικα με όριο την Οδό Σαχτούρη, στα ανατολικά με την Φρεαττύδα με όριο την Οδό Αλκιβιάδου, και στα νότια με την Καλλίπολη στην πλατεία Πηγάδα.

Σημείο αναφοράς της συνοικίας υπήρξαν τα δυο Μέγαρα της οικογενείας Βρυώνη, τα οποία βρίσκονταν επί της λεωφόρου Σωκράτους (μετέπειτα Βασιλέως Κωνσταντίνου και νυν Ηρώων Πολυτεχνείου) στη συμβολή με την οδό Κανθάρου. Η εύπορη εμπορική οικογένεια Βρυώνη εγκαταστάθηκε στον Πειραιά στα τέλη του 19ου αιώνα και οικοδόμησε τα δυο αυτά Μέγαρα, ένα εκ των οποίων διέθετε ένα πολύ χαρακτηριστικό Ρολόι στην στέγη με 4 όψεις από το οποίο μπορούσαν οι ναυτικοί να διαβάσουν από μακριά την ώρα σε όλες τις κατευθύνσεις. Αμφότερα κτίρια έχουν κατεδαφιστεί την δεκαετία του 1970 και στη θέση τους υπάρχουν νεόκτιστες πολυκατοικίες.

  • "Αναζητώντας το χθες του Πειραιώς", Ιακώβου Γ. Βαγιάκη, "Συλλογές", Αθήνα 2005
  • Μεγάλο Πειραϊκό Λεύκωμα, Χρήστου Πατραγά, Εκδόσεις Μυτιληναίος, Πειραιάς, 2004

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]