Βρισέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βρισέας
Οικογένεια
ΤέκναΒρισηίδα
ΓονείςΆρδυς
ΑδέλφιαΧρύσης

Στην ελληνική μυθολογία ο Βρισέας (Βρισεύς), ή Βρίσης, γιος του `Αρδυος, ήταν είτε βασιλιάς των Λελέγων στην Πήδασο της Πισιδίας, είτε ιερέας στη Λυρνησσό της Μυσίας. Ο Βρισέας είναι περισσότερο γνωστός ως ο πατέρας της Βρισηίδας (το πραγματικό της όνομα ήταν Ιπποδάμεια και αποκαλείται Βρισηίς από το όνομα του πατέρα της), η διεκδίκηση της οποίας ως αιχμάλωτης των Ελλήνων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της Ιλιάδας. Εκτός από τη Βρισηίδα, ο Βρισέας, που ήταν αδελφός του Χρύση, του πατέρα της Χρυσηίδας, είχε και ένα γιο, τον Ηετίωνα (ή, σε άλλη εκδοχή, τρία παιδιά). Σύμφωνα με μία παράδοση, ο Βρισέας αυτοκτόνησε όταν κατάλαβε ότι ο Αχιλλέας θα κυρίευε την πόλη του. Ο Βρισέας αναφέρεται στην Ιλιάδα (Α 392, Β 685 κ.ε.).

  • «Διόνυσος Βρισεύς» ήταν εξάλλου μία αρχαία θρησκευτική επίκληση του θεού Διονύσου, που απαντάται σε επιγραφές και με την ορθογραφία Βρεισεύς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την 6η γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 172