Βραχοχώρι Δράμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°32′5″N 24°5′45″E / 41.53472°N 24.09583°E / 41.53472; 24.09583

Βραχοχώρι
Βραχοχώρι is located in Greece
Βραχοχώρι
Βραχοχώρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔήμος Νευροκοπίου
Γεωγραφία
ΝομόςΔράμας
Υψόμετρο1.140

Το Βραχοχώρι, που μέχρι το 1927 ονομαζόταν Μπουραντζίκι,[1] είναι ένα ακατοίκητο χωριό του νομού Δράμας στο δήμου Νευροκοπίου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή ήταν κατά την αρχαιότητα η περιοχή που ζούσαν οι Δίοι, πανάρχαιο ελληνο-πελασγικό φύλο που αργότερα ταξινομήθηκε ως θρακικό. Κατά την Οθωμανική περίοδο, στο χωριό κατοικούσαν ως επί το πλείστον, μουσουλμάνοι, οι οποίοι προσέφυγαν στην Τουρκία το 1923 και το χωριό ερήμωσε.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βραχοχώρι βρίσκεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Ροδόπης, και συγκεκριμένα στο όρος Ελατιά, στην ιστορική και γεωγραφική περιοχή Τσετς κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στα νότια βρίσκεται το χωριό Εκκλησάκι, στα ανατολικά του το χωριό Πότσανα, και στα βόρεια, μέσα στα σύνορα της Βουλγαρίας, το χωριό Μπράστεν. Το Βραχοχώρι βρίσκεται σε μια απότομη και βραχώδη πλαγιά στη δεξιά πλευρά του ποταμού του Μαυροχωρίου. Στα δυτικά του χωριού ρέει ο Δεσπάτης και στα ανατολικά του χωριού βρίσκονται τα οθωμανικά ερείπια. Κοντά στο Βραχοχώρι υπάρχει μια παλιά γέφυρα. Δεν υπάρχει δρόμος προς το χωριό και σήμερα υπάρχουν μόνο μάνδρες στην περιοχή του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]