Βραβείο Νεβάνλινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βραβείο Νεβάνλινα

Το Βραβείο Νεβάνλινα (Rolf Nevanlinna Prize) απονέμεται μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών, για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πλευρές των επιστημών της πληροφορίας, συμπεριλαμβανομένων:

Το βραβείο αθλοθετήθηκε το 1981 από την Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Μαθηματικής Εταιρείας και πήρε το όνομά του από τον Φινλανδό μαθηματικό Ρολφ Νεβάνλινα, ο οποίος είχε πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα. Το βραβείο αποτελείται από χρυσό μετάλλιο και ένα χρηματικό ποσό. Όπως το Fields Medal, το βραβείο απευθύνεται σε νέους μαθηματικούς και μόνο σε όσους είναι μικρότεροι των 40 ετών κατά την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Η καταλληλότητα της ονομασίας για το βραβείο έχει αμφισβητηθεί, εξαιτίας των σχέσεων του Νεβάνλινα με τους ναζί.

Στο μετάλλιο εμφανίζεται μια πρόσοψη του Νεβάνλινα, το κείμενο «Rolf Nevanlinna Prize» και οι χαρακτήρες «RH 83». Το RH αναφέρεται στον Raimo Heino, σχεδιαστή του μεταλλίου, και το 83 στο έτος που το μετάλλιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά. Στην πίσω όψη του μεταλλίου είναι χαραγμένες δυο μορφές που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που είναι ο σπόνσορας του βραβείου.

Βραβευθέντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβευμένος Εθνικότητα
1982 Ρόμπερτ Ταρτζάν  ΗΠΑ
1986 Λέσλι Βαϊλάντ Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο
1990 Αλεξάντερ Ραζμπόροφ Ρωσία/ ΕΣΣΔ
1994 Άβι Ουίντγκερσον Ισραήλ
1998 Πήτερ Σορ  ΗΠΑ
2002 Μάντου Σουντάν Ινδία Ινδία / ΗΠΑ
2006 Τζον Κλάινμπεργκ  ΗΠΑ
2010 Ντάνιελ Σπίελμαν[1]  ΗΠΑ
2014 Σουμπάς Χοτ[2] Ινδία Ινδία / ΗΠΑ
2018 Κωνσταντίνος Δασκαλάκης[3] Ελλάδα Ελλάδα
2022 Μαρκ Μπράβερμαν Ισραήλ

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]