Βονόσος (στρατηγός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βονόσος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας
ΘάνατοςΟκτώβριος 610
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
πολιτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΚόμης της εώας

Ο Βονόσος (Bonosus) (πέθανε τον Οκτώβριο του 610) ήταν βυζαντινός στρατηγός, από τις αρχές του 7ου αιώνα που εμφανίζεται στις πηγές μόνο στο τέλος της βασιλείας του Φωκά (602-610).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βονόσος διορίσθηκε Κόμης της εώας γύρω στο 609, δηλαδή γενικός αρχηγός του στρατεύματος της Ανατολής, ενώ η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν ο Περσοβυζαντινός πόλεμος του 602-628, τα πρώτα χρόνια του οποίου σηματοδοτήθηκαν από σημαντικές εδαφικές απώλειες. Στην Παλαιστίνη, οι Εβραίοι, παραδοσιακά εχθρικοί στην αυτοκρατορική εξουσία, ξεκίνησαν εξεγέρσεις, μερικές φορές σε σχέση με άλλους αντάρτες, στην Αντιόχεια ή την Ιερουσαλήμ. Ο Βονόσος διατάσσεται να τους υποτάξει όταν έχει ήδη φήμη για ιδιέτερα σκληρή αντιμετώπιση των αντιπάλων του. Ενώ βρίσκεται στην Καισάρεια, παίρνει εντοή να μεταβεί στην Αίγυπτο όπου είχε εξεγερθεί ο Έξαρχος Αφρικής Ηράκλειος ο Πρεσβύτερος.

Πήγε εκεί μέσω θάλασσας και πιθανότατα αποβιβάστηκε στο Πελούσιο, ενώ ο Νικήτας κρατούσε ήδη την Αλεξάνδρεια. Ένωσε τις πιστές δυνάμεις που εξακολουθούν να υπάρχουν και χρησιμοποιεί βίαιη καταστολή, όπως έχει ήδη κάνει στην Παλαιστίνη, κάτι που ενισχύει τη φήμη του για την αγριότητα του. Στη συνέχεια κατευθύνει τα στρατεύματά του εναντίον της Αλεξάνδρειας, αλλά νικήθηκε από τον Νικήτα και αναγκάστηκε να φύγει. Έπειτα ξεκινά επιχειρήσεις παρενόχλησης του Νικήτα, αλλά χωρίς επιτυχία και αναγκάζεται να φύγει από την Αίγυπτο, πρώτα για την Παλαιστίνη και μετά για την Κωνσταντινούπολη.

Ενώ η Αίγυπτος έχει πλέον πέσει, ο Ηράκλειος ο Πρεσβύτερος έστειλε στόλο στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον γιο του, τον Ηράκλειο. Ο Βονόσος αποστέλλεται για να τους αντιμετωπίσει, αλλά οι στρατιώτες του, οι οποίοι προφανώς ανήκουν εν μέρει στο Πράσινο κόμμα, με τη σειρά τους ξεσηκώνονται. Ο Βονόσος προσπαθεί να δραπετεύσει, αλλά συλαμβάνεται σε ένα από τα λιμάνια της Πόλης, όπου σκοτώθηκε από έναν στρατιώτη των Εξκουβιτόρων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Walter Emil Kaegi, Heraclius, Emperor of Byzantium, Cambridge University Press, 2003
  • (Αγγλικά) John R. Martindale, A. H. M. Jones et John Morris, The Prosopography of the Later Roman Empire : Volume III, AD 527–641, Cambridge (GB), Cambridge University Press, 1992, 1575 p. (ISBN 0-521-20160-8)