Βοεβοδάτο του Αγίου Σάββα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το βοεβοδάτο το 1441-44 κατά τον πόλεμο με την Ζέτα

Το Βοεβοδάτο του Αγίου Σάββα (σερβικά : војводство Светог Саве[1][2][3][4][5], κροατικά και βοσνιακά : Voјvodstvo Svete Save) ήταν ένα μεσαιωνικό κρατίδιο που υπήρξε κατά την οθωμανική κατάκτηση των Βαλκανίων. Είχε δημιουργηθεί από τον Στέφαν Βούκτσιτς (Stjepan Vukčić) το 1435 υποτελής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και περιλάμβανε τμήματα της σύγχρονης Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

Ο Στεφάν Βούκτσιτς κατείχε τον τίτλο του "Βοεβόδα του Αγίου Σάββα", δίνοντας στο κρατίδιο του το όνομα του πρώτου σέρβου Αρχιεπισκόπου και αγίου, του Αγίου Σάββα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1448 αναγνωρίστηκε το βοεβοδάτο από τον Φρειδερίκο Γ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας [6][7]. Στις 15 Φεβρουαρίου 1444 ο Βούκτσιτς υπέγραψε συνθήκη με τον Αλφόνσο Ε΄ της Αραγονίας, Βασιλιά της Αραγονίας και της Νάπολης, να γίνει υποτελής του με αντάλλαγμα τη βοήθεια του βασιλιά ενάντια στους εχθρούς του. Στην ίδια συνθήκη ο Βούκτσιτς υποσχέθηκε να πληρώσει φόρο υποτελείας στον Αλφόνσο αντί του Οθωμανού σουλτάνου[8].

Ο Στεφάν Βούκιτς πέθανε το 1466, και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Βλάντισλαβ. Μέχρι το 1482 το βοεβοδάτο είχε καταληφθεί από τον Οθωμανικό στρατό επικεφαλής του οποίου ήταν ο μικρότερος γιος του Στεφάν, Χερσεκλί Αχμέτ Πασάς, ο οποίος είχε ασπαστεί τον ισλαμισμό. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η Ερζεγοβίνη οργανώθηκε ως επαρχία (σαντζάκι) στο εσωτερικό του πασαλικίου της Βοσνίας[9].

Ο Στεφάν ίδρυσε την Σερβική Ορθόδοξη μονή Ζαγκράντε που βρίσκεται κοντά στο Χερζέκ Νόβι, στο σύγχρονο Μαυροβούνιο, και τη Μονή Σαβίνα, επίσης, κοντά στο Χερζέκ Νόβι.

Βοεβόδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vasa Čubrilović, Vojne krajine u jugoslovenskim zemljama u novom veku do Karlovačkog mira 1699: zbornik radova sa naučnog skupa održanog 24. i 25. aprila 1986
  2. Nebojša Damnjanović, Vladimir Merenik, The first Serbian uprising and the restoration of the Serbian state, p. 21
  3. Mavro Orbini, Franjo Šanjek, Kraljevstvo Slavena, p. 441
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2013. 
  5. «Епархија Захумско-Херцеговачка и Приморска». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2020. 
  6. page 756
  7. "Duke+of+Saint+Sava" The Danube-Aegean waterway project: a paper
  8. Momčilo Spremić, Balkanski vazali kralja Alfonsa Aragonskog, Prekinut uspon, Beograd 2005, pp. 355–358
  9. p. 44
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Duchy of Saint Sava της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).