Βιοσυντονισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Βιοσυντονισμός - Βιοανάδραση ή θεραπεία με Hλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι μία εναλλακτική ιατρική μέθοδος μέσω συχνοτήτων του ίδιου του ασθενούς. Έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως μέρος της εναλλακτικής ιατρικής με υπουργική απόφαση[1], όπου διευκρινίζεται ότι δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου ούτε ως διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική, και ότι η αναγνώριση της ύπαρξης της τεχνολογίας δεν συνεπάγεται και αποδοχή της εφαρμογής της.

Ο Βιοσυντονισμός έχει δεχθεί και κριτική που απορρίπτει τη συγκεκριμένη διαδικασία ως πραγματική μέθοδο θεραπείας, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία της ψευδοεπιστήμης.

Μέθοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με  τον Sağlam (2017), η βιοσυντονιστική μέθοδος επιτυγχάνει τα εξής:

 • Εντοπισμό όλων των λανθανουσών συχνοτήτων
 • Εντοπισμό όλων των παθογόνων μικροοργανισμών από τη δική τους μοναδική ιδιοσυχνότητα
 • Επαναφορά των λανθασμένων συχνοτήτων στις φυσιολογικές τιμές
 • Πρόκληση της καταστροφής των παθογόνων μικροοργανισμών

Τα μόρια του κάθε ζωντανού οργανισμού εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εκλύοντας ενέργεια η οποία εκφράζεται με παλμικούς κραδασμούς (ταλαντώσεις). (De-ze, J., and  Gang, L., 2010) Οι ταλαντώσεις του κάθε οργάνου συνδέονται με τα υπόλοιπα δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο, το συνολικό φάσμα συχνοτήτων του οργανισμού. (Sağlam, H., 2017)

Όταν κάποιο παράσιτο εισέλθει στον οργανισμό διαταράσσεται όλο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του οργανισμού, εφόσον οι δονήσεις ενός υγιούς οργανισμού διαφέρουν από τις δονήσεις ενός ασθενούς. (Endler, et al, 1995) Με τη χρήση των συσκευών βιοσυντονισμού που κάνουν βιοενεργειακή μέτρηση εντοπίζονται οι συχνότητες των παθογόνων μικροοργανισμών και στη συνέχεια παράγονται συχνότητες ακριβώς αντίθετες από αυτές. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την καταστροφή των παθογενών μικροοργανισμών. (Klotter, J., 2006) Ο οργανισμός αντιδρά άμεσα σε αυτές τις ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις ξεκινώντας μία διαδικασία αυτοίασης, επανακτώντας τον έλεγχο στους μηχανισμούς ρύθμισης, αυτοθεραπείας και αποτοξίνωσης, με αποτέλεσμα την επαναφορά του στην ιδανική συχνότητα. Αποτελεί μία ολοκληρωμένη εναλλακτική ιατρική μέθοδο[2] εστιάζοντας στα ακριβή αίτια του προβλήματος και όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. (Schöni, M. H.et al, 1997)

Κλινικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά άρθρα και διεθνή ιατρικά συνέδρια αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της βιοσυντονιστικής θεραπείας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που η θεραπεία του βιοσυντονισμού έχει αναγνωριστεί ως εναλλακτική ιατρική μέθοδος τα τελευταία 40 χρόνια και έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, έχει τις ρίζες του χιλιάδες χρόνια πριν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς. (Evangelatos, N.G., and Vaiopoulos,  A.G., 2008) Περίπου 3000 χρόνια πριν, είναι γνωστό πως η κινεζική ιατρική υποστήριζε την ολιστική φύση του ανθρώπου και τη θεωρία ότι οι ενεργειακές διαδρομές (μεσημβρινοί) κατευθύνουν τη δραστηριότητα των οργάνων και ότι αυτές οι δραστηριότητες υπόκεινται σε ρυθμικές δονήσεις. (Griffiths, V, 1999) Επιπλέον, επιστήμονες όπως ο Δημόκριτος και ο Λεύκιππος υποστήριξαν ότι η ύλη αποτελείται από άτομα. (Kirk, G. S., 1990) Είναι επίσης γνωστό πως στην αρχαία Ελλάδα ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος είχαν αναγνωρίσει τα οφέλη των ηλεκτρικών αντιδράσεων στον οργανισμό, που παράγονταν από ηλεκτροφόρα χέλια, για την ανακούφιση από τον πόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα αρχαία Ασκληπιεία που ήταν τα πρώτα οργανωμένα θεραπευτήρια στους αρχαίους χρόνους.

Ο βιοσυντονισμός στη σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη νεότερη εποχή, η ιδέα του βιοσυντονισμού αναπτύχθηκε από τον ερευνητή Dr. Royal Raymond Rife, ο οποίος κατασκεύασε ένα υπερμικροσκόπιο και χρησιμοποιώντας συχνότητες κατάφερε εξαιρετικά κατορθώματα. Ήταν ο πρώτος επιστήμονας που κατόρθωσε να δει στο μικροσκόπιο ζωντανό ιό και καθόρισε τη συχνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των μορίων του ασθενούς. (Seidel, R.E., 1944) Αυξάνοντας τη συχνότητα της μικροβιακής ακτινοβολίας μέσω φυσικής ταλάντωσης προκάλεσε την καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών. Ο Rife ονόμασε αυτή τη συχνότητα το "Deadly Degustation" (MOR). Αυτή η ακτινοβολία δεν ήταν επιβλαβής για τους περιβάλλοντες ιστούς. Οι συχνότητες του Rife χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα για την αντιμετώπιση διάφορων παθογόνων μικροοργανισμών και ασθενειών και θεωρείται από τις κύριες βάσεις συχνοτήτων. (Lynes B., 1987), (McMakin, C., 2017)

Έπειτα ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα σε θέματα βιοενεργητικής βιοθεραπείας από εγκεκριμένους επιστήμονες μεταξύ των οποίων ήταν οι Tesla και Miller. (Trock, H.D., 2000) Την περίοδο 1935-1945 στο Πανεπιστήμιο του Yale ο καθηγητής Harrold Burr [3]σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες διενήργησαν μια έρευνα αποδεικνύοντας ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είχαν ένα ηλεκτρικό και ένα μαγνητικό πεδίο που είναι αρκετά πολύπλοκο. [4] (Burr, H. S.,  and Northrop, F. S. C., 1935) Στη συνέχεια, ο Reinhold Voll ανακάλυψε ότι το ανθρώπινο δέρμα είχε ορισμένα σημεία που είχαν υψηλότερο ηλεκτρικό δυναμικό και μεγαλύτερο αριθμό νευρικών υποδοχέων από ότι συνήθως. Οι ανακαλύψεις αυτές οδήγησαν τον Γερμανό φυσικό Popp το 1975 στο συμπέρασμα ότι όλες οι βιολογικές διεργασίες στο σώμα δημιουργήθηκαν λόγω της ηλεκτρομαγνητικής αλληλεπίδρασης των κυττάρων. (Popp, F.A., et all, 2000) Μάλιστα επέδειξαν πως το εξαιρετικά αναπτυγμένο σύστημα αλληλεπίδρασης ενός οργανισμού αποτελείται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα και φωτόνια που δρουν στο σώμα. (Galle M., 2009)

Σταθμός για την εξέλιξη του βιοσυντονισμού αποτέλεσε ο Γερμανός ιατρός Franz Morell, ο οποίος μετά από εκτεταμένη έρευνα το 1977 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κραδασμών, τους οποίους παράγει ο ίδιος ο οργανισμός ως θεραπευτική μέθοδο, προκύπτουν καλύτερα και ακριβέστερα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, μαζί με τον γαμπρό του και μηχανικό Erich Rasche κατασκεύασαν την πρώτη ηλεκτρονική συσκευή που λαβαίνει και εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες στο ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια ηλεκτροδίων. Η συσκευή αυτή είναι γνωστή ως MORA, από τα αρχικά των ονομάτων τους. (Morell, F, 1987) Η συσκευή αυτή αναγνωρίζοντας το βιολογικό φως, είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει ή να ακυρώσει διάφορες συχνότητες επιτυγχάνοντας ισορροπία στον οργανισμό, αποκατάσταση και πλήρη ίαση. (Galle M., 2009) Μάλιστα η θεραπεία με τη βιοσυντονιστική συσκευή MORA έχει εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της συμπληρωματικής φαρμακευτικής αγωγής για διάφορες παθήσεις. (Pihtili, A., 2014)

Έπειτα ο Brugermann, ο οποίος ήταν βοηθός του Morell, τροποποίησε αυτή τη συσκευή. Η νέα συσκευή που κατασκεύασε πρόσφερε τη δυνατότητα μείωσης ή αύξησης της έντασης εκπομπής των συχνοτήτων προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις θεραπείες. Έπειτα ο Becker με την έρευνά του συνέβαλε στη βαθύτερη κατανόηση της θεραπευτικής διαδικασίας του ηλεκτρισμού και στο ρόλο της ζωτικής του σημασίας για τη ζωή. Ο Voll επίσης πειραματίσθηκε με την ανίχνευση και την εφαρμογή ηλεκτρικών φορτίων στο σώμα για θεραπευτικούς σκοπούς και το 1988 κατασκεύασε μία συσκευή ενεργητικής ιατρικής ηλεκτρο-βελονισμού που εγκρίθηκε από τον FDA.  Την ίδια περίοδο ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και ερευνητών διεξήγαγε μελέτες πάνω στην επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών φορτίων στον ανθρώπινο οργανισμό σε διάφορες χώρες.

Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας στη Ρωσία, υπό την Αιγίδα της Ρώσικης Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, ξεκίνησε η κατασκευή φορητών συσκευών βιοσυντονιστικής θεραπείας. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιήθηκαν στο στρατό και σε κλινικές στο πλαίσιο ερευνών όπου αποδείχτηκε η αποτελεσματικότητά τους. Έτσι κατοχυρώθηκε ως πατέντα ευρεσιτεχνίας χάρη στα εκπληκτικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν αλλά και στον πρωτοποριακό σχεδιασμό της.

Έκτοτε, διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα πάνω στη βιοσυντονιστική θεραπεία σε διάφορες χώρες σε Η.Π.Α., Ευρώπη και Ασία με ηγέτιδα χώρα τη Ρωσία, όπου ο βιοσυντονισμός εφαρμόζεται σε κρατικά νοσοκομεία, στο στρατό και σε μεγάλα εργαστήρια πανεπιστημίων Κάθε χρόνο παράγονται οι πιο σύγχρονες συσκευές βιοσυντονιστικής θεραπείας με  εξελιγμένα χαρακτηριστικά και δυνατότητες αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Παγκόσμια πολλά πανεπιστήμια και εταιρίες, μέσα από μακροχρόνιες έρευνες, έχουν σημειώσει τεχνολογικά άλματα στον τομέα της ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας - βιοσυντονισμού.  Μάλιστα, την στην Ελλάδα, έχουν διεξαχθεί εκατοντάδες έρευνες πάνω στην επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε ζωντανούς οργανισμούς υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων [5] [6] [7] [8] [9] [10] και άλλων ερευνητικών κέντρων (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δημόκριτος, κ.α.). Συγκεκριμένα, έχουν δημοσιευτεί μελέτες κατά τις οποίες έχει αποδειχτεί η ευεργετική επίδραση της θεραπείας με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε διάφορες παθήσεις. [11] [12] [13] [14] [15]

Σήμερα στο βιοσυντονισμό χρησιμοποιούνται φορητές συσκευές έβδομης γενιάς για θεραπεία και αποκατάσταση ενεργειακής ισορροπίας και συσκευές βάσης για βιοενεργειακή μέτρηση και θεραπεία μέσω BRT.

Επιστημονική κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω έλλειψης οποιασδήποτε επιστημονικής εξήγησης του τρόπου λειτουργίας της θεραπείας με τη μέθοδο του βιοσυντονισμού, οι ερευνητές κατατάσσουν αυτή τη διαδικασία στην κατηγορία της ψευδοεπιστήμης.[16] Επιστημονικές μελέτες δεν έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα που ξεπερνάνε αυτά των εικονικών φαρμάκων (placebo).[17][18]

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης,[19] όπου ο θεραπευτής έκανε ψευδείς ισχυρισμούς ότι είχε τη δυνατότητα να θεραπεύσει τον καρκίνο, και ότι οι πελάτες του δεν είχαν ανάγκη να υποστούν χημειοθεραπεία ή εγχειρήσεις που συνιστούσαν πτυχιούχοι γιατροί, ενώ αυτές οι πρακτικές θα μπορούσαν να τους σώσουν τη ζωή. Ο Μπεν Γκόλντεϊκρ (Ben Goldacre) σατίρισε το BBC όταν εκείνο παρουσίασε ως γεγονός τους ισχυρισμούς μιας κλινικής ότι η αυτή η θεραπεία είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει το 70% των πελατών της από το κάπνισμα, δηλαδή αποτέλεσμα καλύτερο από οποιαδήποτε συμβατική μέθοδο απεξάρτησης.[20]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration (FDA)) ταξινομεί "συσκευές που χρησιμοποιούν μέτρηση αντίστασης για τη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών" ως "Class III" συσκευές, για τις οποίες απαιτείται η έγκριση της FDA προκειμένου να ξεκινήσει η εμπορική προώθησή τους. Ο FDA έχει απαγορεύσει την πώληση ορισμένων από αυτές τις συσκευές στην αγορά των ΗΠΑ,[21] και έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά αρκετών πωλητών ηλεκτρικών συσκευών για ψευδείς ισχυρισμούς που αφορούσαν ιατρικά οφέλη.[22] Σύμφωνα με το Quackwatch αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι εντελώς παράλογη και ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης της αδύνατος.[23]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Σχετικά με τη μέθοδο βιοσυντονισμού και τις συσκευές βιοσυντονισμού - βιοανάδρασης» (PDF). https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%949%CE%9E465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-%CE%95%CE%A4%CE%A5?inline=true. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2017. 
 2. Hennecke, Jürgen (2012). Bioresonance: a new view of medicine. German: Norderstedr, σελ. 53. ISBN 978-3-8448-2375-2. 
 3. «An Electro-Dynamic Theory of Development». Journal of Comparative Neurology. 1932. 
 4. Burr, H. S.; Lane, C. T. (1935-10). «Electrical Characteristics of Living Systems». The Yale Journal of Biology and Medicine 8 (1): 31–35. ISSN 0044-0086. PMID 21433663. PMC PMC2601305. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2601305/. 
 5. Evangelou, Angelos; Toliopoulos, Ioannis; Giotis, Christos; Metsios, Apostolos; Verginadis, Ioannis; Simos, Yannis; Havelas, Konstantinos; Hadziaivazis, Georgios και άλλοι. (March 2011). «Functionality of natural killer cells from end-stage cancer patients exposed to coherent electromagnetic fields». Electromagnetic Biology and Medicine 30 (1): 46–56. doi:10.3109/15368378.2011.566776. ISSN 1536-8386. PMID 21554101. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21554101. 
 6. Karkabounas, Spyridon; Havelas, Konstantinos; Kostoula, Olga K.; Vezyraki, Patra; Avdikos, Antonios; Binolis, Jayne; Hatziavazis, George; Metsios, Apostolos και άλλοι. (September 2006). «Effects of low intensity static electromagnetic radiofrequency fields on leiomyosarcoma and smooth muscle cell lines». Hellenic Journal of Nuclear Medicine 9 (3): 167–172. ISSN 1790-5427. PMID 17160157. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17160157. 
 7. Avdikos, Antonios; Karkabounas, Spyridon; Metsios, Apostolos; Kostoula, Olga; Havelas, Konstantinos; Binolis, Jayne; Verginadis, Ioannis; Hatziaivazis, George και άλλοι. (May 2007). «Anticancer effects on leiomyosarcoma-bearing Wistar rats after electromagnetic radiation of resonant radiofrequencies». Hellenic Journal of Nuclear Medicine 10 (2): 95–101. ISSN 1790-5427. PMID 17684584. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17684584. 
 8. Meyer, G.; Schäfers, F. (October 1990). «[Titanium: a new avenue for inlay and partial crown technique?»]. Deutsche Zahnarztliche Zeitschrift 45 (10): 651–652. ISSN 0012-1029. PMID 2269070. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2269070. 
 9. Giannakopoulos, Xenophon K.; Giotis, Christos; Karkabounas, Spyridon Ch; Verginadis, Ioannis I.; Simos, Yannis V.; Peschos, Dimitrios; Evangelou, Angelos M. (December 2011). «Effects of pulsed electromagnetic fields on benign prostate hyperplasia». International Urology and Nephrology 43 (4): 955–960. doi:10.1007/s11255-011-9944-7. ISSN 1573-2584. PMID 21537858. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21537858. 
 10. Zouridakis, Andreas; Simos, Yannis V.; Verginadis, Ioannis I.; Charalabopoulos, Konstantinos; Ragos, Vasilios; Dounousi, Evangelia; Boudouris, Georgios; Karkabounas, Spyridon και άλλοι. (June 2016). «Correlation of bioelectrical impedance analysis phase angle with changes in oxidative stress on end-stage renal disease patients, before, during, and after dialysis». Renal Failure 38 (5): 738–743. doi:10.3109/0886022X.2016.1158042. ISSN 1525-6049. PMID 26983797. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26983797. 
 11. «Effects of low intensity static electromagnetic radiofrequency fields on leiomyosarcoma and smooth muscle cell lines». https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17160157. 
 12. «Effects of pulsed electromagnetic fields on benign prostate hyperplasia». http://greek.bcl-spe.com/newfolder/%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%98%CE%97%CE%9A%CE%97/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/PAPIMI_Effects_of_Pulsed_Electromagnetic_Ffields_on_Benign_Prostate_Hyperplasia_EYANGELOU.pdf. 
 13. «Functionality of natural killer cells from end-stage cancer patients exposed to coherent electromagnetic fields». http://greek.bcl-spe.com/newfolder/%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%98%CE%97%CE%9A%CE%97/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/Functionality+of+natural+killer+cells+from+end-stage.pdf. 
 14. «Beneficial Effects of Electromagnetic Radiation in Cancer». http://greek.bcl-spe.com/newfolder/%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%98%CE%97%CE%9A%CE%97/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/havelas%20%20uoi.pdf. 
 15. «Effects of Low Intensity Static Electromagnetic Fields on Sarcoma Cell Lines in Vitro». http://greek.bcl-spe.com/newfolder/%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%98%CE%97%CE%9A%CE%97/%CE%91%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1/File0008.pdf. 
 16. Galle M (Oct 2004). «[Bioresonance, a study of pseudo-scientific language]» (στα German). Forsch Komplementärmed Klass Naturheilkd 11 (5): 306; author reply 306. doi:10.1159/000082152. PMID 15580708. 
 17. Wüthrich B (2005). «Unproven techniques in allergy diagnosis». J Investig Allergol Clin Immunol 15 (2): 86–90. PMID 16047707. http://www.centropediatrico.ch/Data/w%C3%BCthrich%20unproven%20techniques%20in%20allergy.pdf. 
 18. Schöni MH, Nikolaizik WH, Schöni-Affolter F (Mar 1997). «Efficacy trial of bioresonance in children with atopic dermatitis». Int Arch Allergy Immunol. 112 (3): 238–46. doi:10.1159/000237460. PMID 9066509. 
 19. "BioResonance" Promoter Settles Charges
 20. Who's holding a smoking gun to bioresonance?
 21. Alan E. Smith (2007). «Bioresonance Therapy (BRT)». UnBreak Your Health: The Complete Guide to Complementary & Alternative Therapies. Loving Healing Press, σελ. 29. ISBN 1-932690-36-0. http://books.google.co.uk/books?id=04Vfb6iS65wC&pg=PA29&lpg=PP1&vq=29&dq=Unbreak+Your+Health. 
 22. «BioResonance Therapy». Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. 29 May 2012. http://www.mskcc.org/cancer-care/herb/bioresonance-therapy. Ανακτήθηκε στις August 2013. 
 23. «BioResonance Tumor Therapy». www.quackwatch.com. http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/bioresonance.html. Ανακτήθηκε στις 2017-07-24. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Burr, H. S.,  and Northrop, F. S. C., 1935, “The Electro-Dynamic Theory of Life”, The University of Chicago Press Journals
 • Chen, G., Zhu, J.-Y., Wang, Y., Zhang, Y.-X., Kuang, J., and Guo, G.-Y., 2008, “Analysis of Allergen of the Hypersensitive Patients in Shiyan Region by Bicom-bioresonance System.” Journal of Yunyang Medical College, Volume 1, Pages 1035-7
 • De-ze, J., and  Gang, L., 2010, “Bioresonance hypothesis: A new mechanism on the pathogenesis of trigeminal neuralgia”, Medical Hypotheses, Volume 74, Issue 3, Pages 505-507
 • Endler, P. C., Citro, M., Pongratz, W., Smith, C. W., Vinattieri, C., and Senekowitsch, F., 1995, “Transfer of Molecular Information Using a Bioresonance Instrument (BICOM) in Amphibian Trials.” Journal for Medical Practice, Volume 44, Issue 3, Pages 186-92
 • Evangelatos, N.G., and Vaiopoulos,  A.G., 2008, “Whole person medicine: Τotal reinstatement”, Archives of Hellenic Medicine, Volume 25, Issue 6, Pages 790–798
 • Herrmanna, Ε., and Galle, M., 2011, “Retrospective surgery study of the therapeutic effectiveness of MORA bioresonance therapy with conventional therapy resistant patients suffering from allergies, pain and infection diseases”, European Journal of Integrative Medicine, Volume 3, Issue 3, Pages e237-e244
 • Galle, M., 2009, “Bioresonance therapy with children suffering from allergies—An overview about clinical reports”, European Journal of Integrative Medicine, Volume 1, Issue 4, Pages 234-235
 • Griffiths, V, 1999, “Eastern and Western paradigms: the holistic nature of traditional Chinese medicine”,  Australian Journal of Holistic Nursing, The, Vol. 6, Volume 2, Pages 5-8
 • Gurvich, A. G., 1945,  Mitogenetic radiation [3rd ed.],  Moscow
 • Karabey, Z. 2012, “Autistic Spectrum Disorder.”,  Presented at 52nd International Congress for Bicom Therapists, Fulda, Germany.  
 • Karabey, Z. 2013, “Gluten-Sensitive Enteropathy/Coeliac Disease—A Lifelong Affliction? A Study of over 50 Cases.” Presented at 53rd Bicom Bioresonance Conference, Fulda, Germany.Klotter, J., 2006, “Bioresonance Therapy for Parasites. The Examiner of Alternative Medicine”
 • Kirk, G. S., Raven, J. E., and Schofield, M., 1990, “Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι”, ελλ. μτφρ. Δ. Κούρτοβικ, Αθήνα
 • Liu, L. L., Wan, K. S., Cheng, C. F., Tsai, M. H., Wua, Y. L., and Wu, W. F., 2013, “Effectiveness of MORA electronic homeopathic copies of remedies for allergic rhinitis: A short-term, randomized, placebo-controlled PILOT study”, European Journal of Integrative Medicine, Volume 5, Issue 2, Pages 119-125
 • Lynes B., 1987, “The Cancer Cure That Worked”, BioMed publishing group
 • McMakin, C., 2017, “The Resonance Effect: How Frequency Specific Microcurrent Is Changing Medicine”, Berkeley, California
 • Morell, F, 1987, “MORA-Therapie – patienteneigene und Farblichtschwingungen”, Heidelberg, Haug
 • Pihtili, A., Galle, M., Cuhadaroglu, C., Kilicaslan, Z., Issever, H., Erkan, F., Cagatay, T., Gulbaran, Z., 2014, “Evidence for the Efficacy of a Bioresonance Method in Smoking Cessation: A Pilot Study”, Forsch Komplementmed, Volume 21, Pages 239–245  
 • Popp, F.A., & Jinzhu, Z and Jiin-Ju, C., 2000, “Mechanism of interaction between electromagnetic fields and living organisms”, Science in China, Volume 43, Issue 5
 • Sağlam, H., 2017, “Response of Cystinosis to Frequency Therapy (Bioresonance Treatment): A Case Report”, Journal of US-China Medical Science, Volume 14, Pages 90-97
 • Seidel, R.E., 1944, "The New Microscope", Smithsonian Institution
 • Schöni, M. H., Nikolaizik, W. H., and Schöni-Affolter, F., 1997, “Efficacy Trial of Bioresonance in Children with Atopic Dermatitis.” Int. Arch. Allergy Immunol, Volume 112, Issue 3, Pages 238-246
 • Trock, H.D., 2000, “ELECTROMAGNETIC FIELDS AND MAGNETS: Investigational Treatment for Musculoskeletal Disorders”, Rheumatic Disease Clinics of North America, Volume 26, Issue 1, Pages 51-62
 • Vvedensky, N. E. , 1889, “Telephonic Research on Electrical Henomena in Muscle and Nerve Apparatus”
 • Ze, Y., Jiali, H., Haiyan, W., and Yu, C., 2005, “The Clinical Results of BICOM® 2000, Bio-Resonance Device for Treatments of Allergic Diseases”.
 • Μαυρίδης, Γ., 1996, “Ο Ασκληπιός και οι Απαρχές της Ιατρικής”, Εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα