Βιοπλαστικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η συσκευασία είναι φτιαγμένη από βιοπλαστικό

Τα βιοπλαστικά είναι πλαστικά υλικά που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές βιομάζας, όπως φυτικά λίπη και έλαια, άμυλο καλαμποκιού, άχυρο, ξυλοτεμαχίδια, πριονίδι, ανακυκλωμένα απόβλητα τροφίμων κ.λπ. Ορισμένα βιοπλαστικά λαμβάνονται με επεξεργασία απευθείας από φυσικά βιοπολυμερή, συμπεριλαμβανομένων πολυσακχαριτών (π.χ. άμυλο, κυτταρίνη, χιτοζάνη και αλγινικό) και πρωτεϊνών (π.χ. πρωτεΐνη σόγιας, γλουτένη και ζελατίνη), ενώ άλλα συντίθενται χημικά από παράγωγα σακχάρων (π.χ. γαλακτικό οξύ) και λιπιδίων (έλαια και λίπη) είτε από φυτά είτε από ζώα, ή παράγονται βιολογικά με ζύμωση σακχάρων ή λιπιδίων. Αντίθετα, τα κοινά πλαστικά, όπως τα πλαστικά ορυκτών καυσίμων (που ονομάζονται επίσης πολυμερή με βάση το πετρέλαιο) προέρχονται από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Από το 2014, τα βιοπλαστικά αντιπροσώπευαν περίπου το 0,2% της παγκόσμιας αγοράς πολυμερών (300 εκατομμύρια τόνοι).[1] Αν και τα βιοπλαστικά δεν είναι εμπορικά σημαντικά, η έρευνα συνεχίζεται για το θέμα αυτό.

Εκτός από την αποσύνδεσή τους από την πετροχημική βιομηχανία, τα βιοπλαστικά είναι ελκυστικά επειδή μπορούν να είναι βιοδιασπώμενα. Δεν είναι όλα τα βιοπλαστικά βιοδιασπώμενα ούτε βιοδιασπώνται ευκολότερα από τα βασικά πλαστικά που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρότυπο:Ullmann
  2. Siracusa, Valentina; Rocculi, Pietro; Romani, Santina; Rosa, Marco Dalla (2008). «Biodegradable polymers for food packaging: A review». Trends in Food Science & Technology 19 (12): 634–643. doi:10.1016/j.tifs.2008.07.003. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]