Βιοντίζελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Λεωφορείο που καταναλώνει βιοντίζελ.
Μηχανή τραίνου κινούμενη με βιοντίζελ, στο Mount Washington Cog Railway. Διακρίνεται εξωτερική δεξαμενή καυσίμου.
Μοντέλο του λινελαϊκού μεθυλεστέρα, ενός συνηθισμένου μεθυλεστερα που παράγεται από σογιέλαιο ή έλαιο ελαιοκράμβης και μεθανόλη.

Βιοντίζελ (αγγλικά: biodiesel) ονομάζεται κάθε φυτικό έλαιο ή ζωικό λίπος που έχει (ή μπορεί σχετικά εύκολα να αποκτήσει) συγκρίσιμες ιδιότητες ως καύσιμο με το ντίζελ και για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικής προέλευσης υποκατάστατο του τελευταίου. Χημικά, αποτελείται (συνήθως) από μακράς αλυσίδας καρβοξυλικούς αλκυλεστέρες (RCOOR), (συνήθως) μεθυλεστέρες (RCOOCH3), αιθυλεστέρες (RCOOCH2CH3) ή προπυλεστέρες (RCOOCH2CH2CH3). Το (ίδιο το) βιοντίζελ τυπικά παράγεται μετά χημική αντίδραση λιπιδίων (για παράδειγμα διάφορα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο[1], ή ζωικά λίπη, όπως ξύγκι[2][3]) με μια αλκοόλη. Με τέτοιου είδους αντίδραση (εστεροποίηση) παράγονται οι αντίστοιχοι εστέρες των χρησιμοποιούμενων λιπαρών οξέων.

Μοντέλο στεατικού αιθυλεστέρα, ενός αιθυλεστέρα που παράγεται από σογιέλαιο ή έλαιο ελαιοκράμβης και αιθανόλη.

Το βιοντίζελ έχει σκοπό να χρησιμοποιείται σε κανονικούς κινητήρες ντίζελ και γι' αυτό διακρίνεται από φυτικά και απόβλητα έλαια που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα (μόνο) σε κινητήρες ντίζελ οι οποίοι έχουν υποστεί κατάλληλη μετατροπή. Το βιοντίζελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο ντίζελ, τόσο μόνο του, όσο και σε μίγματα με πετροντίζελ, σε οποιεσδήποτε αναλογίες[1]. Τα μίγματα βιοντίζελ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ως πετρέλαιο θέρμανσης.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοντίζελ (ΗΠΑ) έχει επίσης έναν τεχνικό ορισμό για το βιοντίζελ με σύνθεση καρβοξυλικών μονοαλκυλεστέρων.[4]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα με ότι έχει επικρατήσει στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος βιοντίζελ εκφράζει μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα χημικών ενώσεων τους μεθυλεστέρες των ανώτερων λιπαρών οξέων οι οποίοι προέρχονται από οργανικά έλαια και όχι οποιοδήποτε καύσιμο οργανικής προέλευσης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητήρες έναυσης με συμπίεση (κινητήρες ντίζελ). Το γεγονός ότι οι μεθυλεστέρες προέρχονται από πρώτες ύλες οργανικής βάσης, οι οποίες είναι ανανεώσιμες, δικαιολογεί το χαρακτηρισμό τους ως βιοκαύσιμα.

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυνατότητα του βιοντίζελ να υποκαταστήσει το συμβατικό ντίζελ σε κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι γνωστή εδώ και 2 δεκαετίες. Το βιοντίζελ προτάθηκε σαν εναλλακτική λύση ως προς τα σκέτα φυτικά έλαια τα οποία τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ακατάλληλα για χρήση στους κινητήρες αυτούς. Τα τελευταία 10 χρόνια η παραγωγή βιοντίζελ έχει σημειώσει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Η αύξηση αυτή της παραγωγής ενισχύεται από την επιταγή της κοινοτικής οδηγίας 2003/30/ΕΚ η οποία προβλέπει την εισαγωγή των βιοκαυσίμων στις αγορές των κρατών μελών.

Πρότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του βιοντίζελ το οποίο διακινείται στην ευρωπαϊκή αγορά προδιαγράφονται από το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ14214.

Δείγμα βιοντίζελ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Omidvarborna. «Characterization of particulate matter emitted from transit buses fueled with B20 in idle modes». Journal of Environmental Chemical Engineering 2 (4): 2335–2342. doi:10.1016/j.jece.2014.09.020. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213343714002140. 
  2. «Monthly_US_Raw_Material_Useage_for_US_Biodiesel_Production_2007_2009.pdf (application/pdf Object)» (PDF). assets.nationalrenderers.org. 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2012. 
  3. «AustraliaBiofuels.pdf (application/pdf Object)» (PDF). bioenergy.org.nz. 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2012. 
  4. «Biodiesel Basics». National Biodiesel Board. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (?) στις 4 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013.