Βιομηχανικό πάρκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέρος του βιομηχανικού συγκροτήματος Δημοτικού Αεροδρομίου, Έντμοντον, Αλμπέρτα, Καναδάς

Ένα βιομηχανικό πάρκο (επίσης γνωστό ως βιομηχανικό ακίνητο, ακίνητο συναλλαγών) είναι μια περιοχή που έχει προγραμματιστεί και οριστεί για το σκοπό της βιομηχανικής ανάπτυξης. Ένα βιομηχανικό πάρκο μπορεί να θεωρηθεί ως μια πιο "βαρέων βαρών" έκδοση του επιχειρηματικού πάρκου ή πάρκου γραφείων, το οποίο έχει γραφεία και ελαφριά βιομηχανία, και όχι βαριά βιομηχανία.

Οφέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιομηχανική ζώνη στο Ντακάρ (Σενεγάλη)
Βιομηχανική ζώνη στο Τριρ-Τσέβεν, (Γερμανία)

Τα βιομηχανικά πάρκα βρίσκονται συνήθως στις άκρες ή έξω από την κύρια κατοικημένη περιοχή μιας πόλης, και συνήθως υπάρχει καλή πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των οδικών και σιδηροδρομικών.[1] Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος αριθμός των βιομηχανικών περιοχών που βρίσκονται κατά μήκος του Ποταμού Τάμεση στην περιοχή Πύλη Τάμεση του Λονδίνου. Τα βιομηχανικά πάρκα βρίσκονται συνήθως κοντά σε συγκοινωνιακές εγκαταστάσεις, ειδικά όταν συμπίπτουν διάφορα μέσα μεταφοράς, συμπίπτουν, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητόδρομων, σιδηρόδρομων, αεροδρομίων και λιμανιών.

Αυτή η ιδέα του ορισμού της γης μέσα από αυτό το είδος ζωνισμού βασίζεται σε διάφορες έννοιες:

  • Να είναι σε θέση να επικεντρώσει αφιερωμένη υποδομή[ασαφές] σε μια οριοθετημένη περιοχή για να μειώσει τα ανά επιχείριση έξοδα για την υποδομή. Η εν λόγω υποδομή περιλαμβάνει δρόμους, αμαξοστάσια σιδηρόδρομων, λιμάνια, ηλεκτρικές προμήθειες υψηλής ισχύος (η τριφασική ηλεκτρική ενέργεια συμπεριλαμβάνεται συχνά), καλώδια επικοινωνιών υψηλού τέλους[ασαφές], προμήθειες νερού υψηλής έντασης[ασαφές], και γραμμές αερίου υψηλής έντασης[ασαφές].[2]
  • Να είναι σε θέση να προσελκύσει νέες επιχειρήσεις, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη υποδομή σε μία θέση.
  • Επιλεξιμότητα των βιομηχανικών πάρκων για τα οφέλη[3][4]
  • Να αναιρέσει βιομηχανικές χρήσεις από αστικές περιοχές για να προσπαθήσει να μειώσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τις βιομηχανικές χρήσεις.
  • Να παρέχει τοπικοποιημένους περιβαλλοντικούς ελέγχους που προορίζονται ειδικά για τις ανάγκες της βιομηχανικής περιοχής.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορα βιομηχανικά πάρκα εκπληρώνουν τα κριτήρια αυτά σε διαφορετικό βαθμό. Πολλές μικρές κοινότητες έχουν καθοριστεί βιομηχανικά πάρκα με μόνη πρόσβαση σε ένα κοντινό αυτοκινητόδρομο, και μόνο με βασικά εργαλεία και οδοστρώματα. Οι επιλογές δημόσιας συγκοινωνίας μπορεί να είναι περιορισμένες ή ανύπαρκτες. Μπορεί να υπάρχουν λίγες ή καθόλου ειδικές περιβαλλοντικές διασφαλίσεις.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα βιομηχανικό πάρκο που ειδικεύεται στην βιοτεχνολογία λέγεται βιοτεχνολογικό βιομηχανικό πάρκο. Μπορεί επίσης να είναι γνωστό ως βιοβιομηχανικό πάρκο ή οικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Τα διαμερισμένα εργοστάσια υπάρχουν σε πόλεις όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, όπου η γη είναι σπάνια. Συνήθως, αυτά είναι παρόμοια με τα διαμερίσματα, αλλά είναι μεμονωμένες οικιακές βιομηχανίες αντ'αυτού.Τα διαμερισμένα εργοστάσια έχουν ανελκυστήρες φορτίου και δρόμους που εξυπηρετούν κάθε επίπεδο, παρέχοντας πρόσβαση σε κάθε μέρος του εργοστασίου.

Ο ΟΒΙΗΕ Βιετνάμ (Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών) έχει συντάξει μια λίστα με τα Βιομηχανικά Πάρκα στην Οικονομική Κοινότητα της ASEAN σε μια έκθεση με τίτλο "Οικονομικές Ζώνες στην ASEAN Αρχειοθετήθηκε 2020-09-30 στο Wayback Machine." που γράφτηκε από τον Αρνό Μορισσόν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Industrial park scheme 2008 «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2009. 
  2. Industrial Park land and infrastructure http://www.ground57.com/land-and-infrastructure/ Αρχειοθετήθηκε 2018-05-21 στο Wayback Machine.
  3. Industrial Park Benefits «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2009. 
  4. List of Approvals & Withdrawals under the Industrial Park Schemes, 1999 & 2002 «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2009.