Βικτωρία (φυτό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικτωρία
Τα χαρακτηριστικά τηγανόσχημα φύλλα και άνθος της βικτωρίας
Τα χαρακτηριστικά τηγανόσχημα φύλλα και άνθος της βικτωρίας
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Dicotyledoneae)
Τάξη: Νυμφαιώδη (Nymphaeales)
Οικογένεια: Νυμφαιοειδή
(Nymphaeaceae)

Γένος: Βικτωρία (Victoria)
Lindley

Η βικτωρία (λατινική και επιστημονική ονομασία Victoria) είναι γένος υδρόβιων δικοτυλήδονων φυτών, που ανήκει στην οικογένεια του νούφαρου, τα νυμφαιοειδή[1]. Οι βικτωρίες έχουν πολύ μεγάλα και επίπεδα κυκλικά φύλλα, που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Το είδος Victoria boliviana έχει φύλλα που φθάνουν σε διάμετρο έως και τρία μέτρα, ενώ ο μίσχος τους μπορεί να φθάσει σε μήκος μέχρι και τα οκτώ μέτρα. Η βικτωρία ωθεί τα γειτονικά υδρόβια φυτά στο πλάι καθώς εξαπλώνεται, μέχρι οι βικτωρίες να κυριαρχήσουν σε μια λιμνούλα. Και όταν συμβεί αυτό, παρεμποδίζουν σχεδόν τελείως το ηλιακό φως από το να φθάσει σε οποιαδήποτε άλλα φυτά βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού[2], με μόνες διεξόδους τα διάκενα μεταξύ των εφαπτόμενων κυκλικών φύλλων τους. Τα άνθη σε όλα τα είδη βικτωρίας έχουν από 4 σέπαλα, το καθένα με μήκος 12 και πλάτος 8 εκατοστόμετρα. Τα πέταλα είναι συνήθως από 50 μέχρι 70 τον αριθμό, ενώ οι στήμονες 150 έως και 200 σε κάθε άνθος.[3]

Είδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα αναγνωρίζονται τρία είδη βικτωρίας, που παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί:

Εικόνα Επιστημονική ονομασία Γεωγρ. κατανομή Περιγραφή
Victoria amazonica, (Poepp.) J.C. Sowerby ρηχά νερά της Λεκάνης του Αμαζονίου Τα άνθη είναι λευκά την πρώτη νύκτα που ανοίγουν και γίνονται ροζ τη δεύτερη νύχτα. Φθάνουν τα 40 cm σε διάμετρο και επικονιάζονται από σκαραβαίους. Το άνθος του είδους απεικονίζεται στο Εθνόσημο της Γουιάνας.[4]
Victoria cruziana, A.D.Orb. λεκάνες των ποταμών Παρανά-Παραγουάη Ελαφρώς μικρότερη από τη V. amazonica, με την κάτω πλευρά των φύλλων βιολετί αντί του κόκκινου της V. amazonica. Η V. cruziana ανοίγει τα άνθη της το δειλινό.
Victoria boliviana, Magdalena & L.T.Sm.[5][6] Βολιβία Τα φύλλα φθάνουν σε διάμετρο πάνω από 3 μέτρα, ενώ και οι σπόροι και τα ωάρια είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος.
Μικροκαμωμένη γυναίκα στέκεται πάνω σε φύλλο Victoria cruziana που επιπλέει σε λιμνούλα του Βοτανικού Κήπου του Μισούρι. Μια σανίδα και μια πετσέτα πάνω στο φύλλο απλώνουν το βάρος της πάνω στην επιφάνεια του φύλλου.

Η πρώτη δημοσίευση περιγραφής του γένους έγινε από τον Άγγλο βοτανολόγο Τζων Λίντλεϋ το 1837, με βάση δείγματα που τού έστειλε ο Ρόμπερτ Σόμπουργκ από τη Βρετανική Γουιάνα. Ο Λίντλεϋ ονόμασε το γένος προς τιμή της νέας βασίλισσας, της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και το είδος Victoria regia. Μια προγενέστερη καταγραφή του είδους με την ονομασία Euryale amazonica από τον Γερμανό βοτανολόγο, ζωολόγο και εξερευνητή Παίπιγκ το 1832 περιέγραφε μια ομοιότητα με το σημερινό είδος Euryale ferox. Μια συλλογή και περιγραφή έγιναν επίσης το 1825 από τον Γάλλο εξερευνητή Αιμέ Μπονπλάν.[7][8]

Το φύλλο της βικτωρίας είναι ικανό να κρατήσει βάρη έως και 32 κιλών, αρκεί να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, αν και η επιφάνεια είναι υπερβολικά λεπτεπίλεπτη: «ένα ξυλάκι που θα έπεφτε από ύψος 15 εκατοστών καθέτως επάνω του θα το διατρυπούσε εύκολα».[9]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Horton, Helena (4 Ιουλίου 2022). «Third species of giant waterlily discovered at Kew Gardens». The Guardian. https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/04/third-species-of-giant-waterlily-discovered-at-kew-gardens. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. 
  2. «The Tyrant of the Deep | The Green Planet | BBC Earth». YouTube. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2022. 
  3. «The Floral Anatomy of Victoria(Schumb)-Nymphaceae». Botanical Journal of the Linnean Society of Londob 72 (2): 118. Φεβρουάριος 1976. 
  4. Parodi, Lorenzo R. (1959). Encyclopedia Argentina de Agricultura y Jardineria. Buenos Aires: Editorial Acme S.A.C.I. σελ. 351. 
  5. Smith, Lucy T.; Magdalena, Carlos; Przelomska, Natalia A.S.; Pérez-Escobar, Oscar A.; Antonelli, Alexandre K.; Melgar-Gómez, Darío G.; Beck, Stephan; Negrão, Raquel και άλλοι. (4 Ιουλίου 2022). «Revised Species Delimitation in the Giant Water Lily Genus Victoria (Nymphaeaceae) Confirms a New Species and Has Implications for Its Conservation». Frontiers in Plant Science 13: 883151. doi:10.3389/fpls.2022.883151. PMID 35860537. 
  6. Morelle, Rebecca (4 Ιουλίου 2022). «Scientists discover new giant water lily species». BBC News. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022. 
  7. «Nymphaeaceae Victoria Lindl». Plant Name Details. International Plant Name Index. 2005. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2009. 
  8. Knotts, Kit. «Victoria's History». Victoria Adventure. Knotts. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012. 
  9. Ripley, George· Dana, Charles Anderson (1861). «Leaf». The New American cyclopaedia: a popular dictionary of general knowledge. 10. Νέα Υόρκη: Appleton. σελ. 992. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]