Μινμόζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μινμόζε
Επιστάτης Σιτοβολώνων
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος15ος αιώνας π.Χ. Τόπος ταφής: Ντέιρ ελ-Μπαχάρι
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑξιωματούχος της Φαραώ Χατσεψούτ
Ο νεκρικός ναός της Hatshepsut στο Deir el Bahari, κοντά στον οποίο ενταφιάστηκε ο Minmose.

Ο Μινμόζε ήταν αρχαίος Αιγύπτιος ανώτατος πολιτικός αξιωματούχος στις υπηρεσίες της Βασίλισσας Χατσεψούτ. Έφερε τον τίτλο "Επιστάτης του διπλού σιτοβολώνα", καθώς ήταν υπεύθυνος για τη συγκέντρωση, αποθήκευση και αναδιανομή των αγροτικών προϊόντων των βασιλείων της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Ο Μινμόζε, στον νεκρικό ναό της Χατσεπσούτ στο Ντέιρ ελ-Μπαχάρι, παρουσιάζεται σε μία σκηνή μεταφοράς μέσω καραβιού δύο οβελίσκων για τον Thutmose II,[1] στοιχείο που οδηγεί στη σύνδεσή του με την ανέγερση των μνημείων αυτών, στην αρχή της βασιλείας της Hatshepsut. Επίσης, ο Μινμόζε εμφανίζεται σε αντικείμενα που προέρχονται από τον τάφο KV60, όπου βρέθηκε ο τάφος της ευγενικής καταγωγής Σιτρίν, που υπήρξε η βασιλική τροφός της Χατσεπσούτ και ενταφιάστηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Ο Μινμόζε είναι πιθανό να ενταφιάστηκε κοντά στο νεκρικό ναό της Χατσεπσούτ στο Deir el Bahari. Ο απλός θαλαμοειδής τάφος MMA 59 που έχει βρεθεί στην περιοχή περιείχε ό,τι σώθηκε από μία λάρνακα η οποία ανήκε σε κάποιον που ονομαζόταν Minmose. Ο τάφος αυτός είχε κατασυληθεί ήδη από την αρχαιότητα και επαναχρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της 21ης Δυναστείας για να ενταφιαστεί η νεαρή ακόλουθος του Άμωνα, Χενουταουί (MMA 59).[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Naville, Edouard: The temple of Deir el Bahari. Volume 6: The lower terrace, additions and plans. Kegan Paul/ Trench/ Trübner, London 1908, plate 154 (online).
  2. JJ Shirley: The Power of the Elite: The Officials of Hatshepsut's Regency and Coregency. In: José M. Galán, Betsy M. Bryan, Peter F. Dorman (Hrsg.): Creativity and Innovation in the Reign of Hatshepsut. Occasional Proceedings of the Theban Workshop (= Studies in Ancient Oriental Civilization. (SAOC), No. 69). The Oriental Institute of University of Chicago, Chicago 2014, ISBN 978-1-61491-024-4, S. 222–223 (PDF-file; 21,7 MB)