Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συντόμευση:
ΒΠ:ΚΡΑ

Με τη διαδικασία της κριτικής λημμάτων ένας χρήστης ζητά από τους υπόλοιπους να εξετάσουν ένα λήμμα και να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική προτείνοντας βελτιώσεις. Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η περαιτέρω ποιοτική βελτίωση λημμάτων, τα οποία έχουν ήδη γίνει αντικείμενο εκτεταμένης επεξεργασίας, σε αναζήτηση περαιτέρω τρόπων βελτίωσής τους. Δεν πρόκειται για έλεγχο από ειδικούς σε κάποιον τομέα και τα λήμματα που έχουν υποβληθεί σε αυτήν τη διαδικασία δε θα πρέπει να θεωρούνται εγκυρότερα από τα υπόλοιπα. Η κριτική λημμάτων μπορεί να λειτουργήσει πολλές φορές ως προστάδιο υποψηφιότητας για προβεβλημένο λήμμα. Ωστόσο δεν έχει άμεση σχέση με αυτή και δεν είναι προαπαιτούμενη πριν από την υποψηφιότητα. Στην κριτική λημμάτων μπορεί να υποβληθούν λήμματα τα οποία απέχουν αρκετά από το τελευταίο στάδιο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν οι συντάκτες από αρκετά πρώιμο στάδιο επεξεργασίας.

Η κριτική αφορά λήμματα, τα οποία είναι ήδη δουλεμένα και βρίσκονται ήδη σε ένα ελάχιστο επίπεδο αρτιότητας. Δεν αφορά λήμματα που γνωρίζετε ότι χρειάζονται επέκταση ή επιμέλεια ή πηγές. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να τοποθετείται απλά το αντίστοιχο πρότυπο {{επέκταση}}, {{επιμέλεια}} ή {{συντακτική επιμέλεια}}, {{πηγές}}. Η κριτική έχει ως στόχο κυρίως λήμματα για τα οποία δεν έχετε κάποια άλλη ιδέα για το πώς να τα βελτιώσετε και γι' αυτό ζητάτε την συνεργασία άλλων χρηστών.

Πώς να υποβάλετε ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής λημμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο καθένας μπορεί να υποβάλλει ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής λημμάτων, εφόσον προτίθεται ο ίδιος να προβεί στις βελτιώσεις που θα του υποδείξουν οι άλλοι. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβει κανείς πολλές κριτικές και γνώμες είναι να απαντά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στα σχόλια των άλλων και να λαμβάνει υπ’όψιν τη γνώμη τους. Αν ζητήσετε τη γνώμη άλλων, μην τους αποθαρρύνετε αγνοώντας τον κόπο τους. Για να υποβάλλετε ένα λήμμα στην κριτική λημμάτων:

1. Γράψτε τον τίτλο του λήμματος στο πλαίσιο πριν την / και πατήστε το κουμπί.:


Εναλακτικά πηγαίνετε στη σελίδα συζήτησης του λήμματος και πατήστε στη λέξη Κριτική από το μενού Άλλες συζητήσεις.

2. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στη νέα σελίδα.

3. Τοποθετήστε το πρότυπο {{κριτική λημμάτων}} στην κορυφή της σελίδας συζήτησης του λήμματος, ώστε να ειδοποιήσετε τους χρήστες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

4. Καταχωρίστε το λήμμα στον Κατάλογο λημμάτων γράφοντας {{Συζήτηση:Τίτλος λήμματος/Κριτική λημμάτων}}.

Η κριτική που ζητάτε θα είναι πιο εποικοδομητική, αν ειδοποιήσετε χρήστες που γνωρίζετε ότι έχουν ασχοληθεί με αυτό ή με συναφή λήμματα.

Πώς να απαντήσετε σε μια αίτηση κριτικής λήμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κοιτάξτε τα λήμματα που είναι στον κατάλογο και διατυπώστε τη γνώμη σας εδώ, στην ενότητα που αφορά το κάθε λήμμα. Πιθανά προβλήματα είναι ενδεικτικά η έκταση του λήμματος, η έλλειψη πηγών, η γλώσσα και η ορθογραφία, η εισαγωγή, ο χωρισμός σε ενότητες, η επαρκής κάλυψη του θέματος, λάθη περιεχομένου.
 • Μη διστάσετε να προβείτε μόνος/-η σας στις αντίστοιχες διορθώσεις. Μόνο σημειώστε εδώ τι διορθώσεις κάνατε, ώστε να ξέρουν και οι υπόλοιποι.
 • Ως βάση για την κριτική σας χρησιμοποιήστε τις υποδείξεις για το τέλειο λήμμα.

Αφαίρεση λημμάτων από τον κατάλογο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν αυτός που ζήτησε την κριτική δεν απαντήσει εντός 15 ημερών στις προτάσεις κάποιου χρήστη ή αν για διάστημα 15 ημερών δεν προστεθεί κάποια κριτική, το λήμμα αφαιρείται από τον εδώ κατάλογο και μετακινείται στο Αρχείο. Μπορεί να επαναπροστεθεί κάθε στιγμή, αν υπάρξει νέο ενδιαφέρον από τον ίδιο ή από άλλο χρήστη.

Επανεισαγωγή λημμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν θέλετε να εισαγάγετε ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής, το οποίο έχει ξαναπεράσει στο παρελθόν, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Αναζητήστε την προηγούμενη σελίδα κριτικής από το αρχείο κριτικής.
 • Μετακινήστε την ως αρχείο 1 (ή 2,3 κλπ., αν υπάρχουν ήδη περισσότερα αρχεία): για παράδειγμα τη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία]] μετακινήστε την στη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία/Αρχείο 1]].
 • Επιστρέψτε στην αρχική σελίδα κριτικής (π.χ. [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία]]) και σβήστε την ανακατεύθυνση. Γράψτε πάνω-πάνω το όνομα του κύριου λήμματος ως επικεφαλίδα τρίτου επιπέδου (π.χ. ===[[Φιλοσοφία]]===).
 • Προσθέστε τη σελίδα αυτήν στον κατάλογο ανάμεσα σε {{...}}, όπως γίνεται με όλες τις σελίδες που εισάγονται εδώ για κριτική.

Κατάλογος λημμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξολότλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση αφορά το λήμμα Αξολότλ (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Ωραίο σε γενικές γραμμές, λίγο περισσότεροι εσωτερικοί σύνδεσμοι σε κάποια σημεία και χρειάζεται προσοχή σε μερικές εκφράσεις (π.χ. έδειξε ότι δεν υπάρχουν ίχνη ζωής από αξολότλ στην άγρια φύση=ίχνη παρουσίας των αξολότλ;, ή Αργότερα όμως πολλά από τα υποείδη ανυψώθηκαν σε είδη=εξελίχθηκαν;). Κατά τα άλλα είναι σε καλό δρόμο Gts-tg (συζήτηση) 14:51, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Το λήμμα έχει ανάγκη για τεκμηρίωση από αξιόπιστες πηγές. Μπορεί να υπάρχει άδεια για αντιγραφή από το [1], αλλά οι πηγές τύπου blog δεν θεωρούνται στη μεγάλη της πλειοψηφία αξιόπιστες. --C Messier 15:18, 26 Μαΐου 2015 (UTC)
Ναι, ωστόσο αντί να χρησιμοποιηθεί το μπλογκ ως πηγή/παραπομπή, μπορεί να πάρει το κείμενο από εκεί και να τεκμηριώσει αυτά που λέει με πηγές που είναι αξιόπιστες. Υπάρχουν 45 παραπομπές, όσες από αυτές είναι αξιόπιστες σίγουρα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν/ανακατανεμηθούν στο κείμενο όπου είναι κατάλληλο Gts-tg (συζήτηση) 15:31, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Καλησπέρα σας είμαι ο δημιουργός του λήμματος και για την δημιουργία του ναι μεν χρησιμοποίησα το blog του bolko σαν πυρήνα του λήμματος άλλα για την κάθε παράγραφο την τεκμηρίωσα με αξιόπιστες πήγες (EDGE, IUCN, CAUDATA.ORG, και από πανεπιστημιακες ιστοσελίδες) George Balatsos (συζήτηση) 15:36, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Κάποια σημεία είναι κενά παραπομπών, καλό θα είναι να συμπληρωθούν επίσης. Π.χ. οι ενότητες για τα υποείδη, μεταμόρφωση, κατοικίδια, αναπαραγωγή. Υπάρχει πλήθος παραπομπών, απλώς χρειάζεται να απλωθούν λίγο και να στηρίζουν τα γραφόμενα καλύτερα Gts-tg (συζήτηση) 15:41, 26 Μαΐου 2015 (UTC)
Έχετε δίκιο θα της προσθέσω τώρα George Balatsos (συζήτηση) 15:43, 26 Μαΐου 2015 (UTC)
Επίσης δε χρειάζεται η κάθε παραπομπή να λέει Άρθρο για το Αξολότλ, φυσικά για το Αξολότλ θα είναι, αλλά για τι θέμα σχετικά με το Αξολότλ; Μια πρακτική είναι να χρησιμοποιείται όπου είναι δυνατό ο αυτούσιος τίτλος της σελίδας/άρθρου στην οποία ο χρήστης παραπέμπεται (π.χ. <ref>[http://www.amnh.org/explore/news-blogs/on-exhibit-posts/fast-facts-axolotl Fast Facts: Axolotl - American Museum of Natural History]</ref>). Gts-tg (συζήτηση) 16:19, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Σωστές οι παραπάνω παρατηρήσεις, περί εσωτερικών συνδέσμων κ.λπ. Κάτι άλλο που προσωπικά το θεωρώ περιττό (ειδικότερα) σε τόσο μεγάλο βαθμό είναι η Φωτοθήκη. Ο αναγνώστης, αφενός, μπορεί να τις βρει πηγαίνοντας στα Κοινά και αφετέρου δε χρειάζονται τόσες πολλές. Θα μου άρεσε, αν όχι η κατάργηση της ενότητας, σίγουρα η ελάφρυνσή της... —Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 16:25, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Το λήμμα το ολοκλήρωσα έβγαλα κάποιες φωτογραφίες από την φωτοθήκη, έχει 70 παραπομπές και εσωτερικούς συνδέσμους αν και δεν ξέρω αν είναι καλά μεταφρασμένη George Balatsos (συζήτηση) 21:07, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Μια πιο αναλυτική κριτική:
 • Παραμένουν πολλά προβλήματα έκφρασης και σύνταξης η οποία δεν στέκεται, π.χ. Παρά την ανάπτυξη των πνευμόνων οι ενήλικες παραμένουν υδρόβιες και χωρίς βράγχια., ή Η ιδιότητα του αξολότλ που το έκανε οργανισμό μοντέλο στα εργαστήρια ανά τον κόσμο είναι η τεράστια αναγεννητική του ικανότητα. ή Ακριβές δημογραφικά στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα. Υπάρχουν και άλλα παρόμοια εντός του κειμένου. Ο μόνος τρόπος για να τα εντοπίσεις και να καταλάβεις πως είναι λάθος, είναι να τα πας πρόταση πρόταση, παράγραφο παράγραφο, όχι από τη σκοπιά του συντάκτη/συγγραφέα, αλλά από τη σκοπιά του αναγνώστη. Τι λέει αυτό, έχει νόημα, υπάρχει ροή, μου τραβάει το ενδιαφέρον καθώς το διαβάζω; Και αν υπάρχει η δυνατότητα, παρέα με λεξικά (online η βιβλία) ερμηνευτικά, συνώνυμων/αντώνυμων ή και εκφράσεων τα οποία θα χτίσουν περαιτέρω το λεξιλόγιο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
 • Το μπλόγκ δε μπορεί να σταθεί ως πηγή, έχεις πάρει μεν κείμενο από εκεί για τη στήριξη του κυρίου σώματος του λήμματος και το τεκμηριώνεις με άλλες παραπομπές, αλλά για πηγή από μόνο του δεν είναι. Μπορείς να βρείς κάποιο άλλο τρόπο για να κάνεις αναφορά στο μπλογκ και να τιμήσεις το άτομο που έδωσε την άδεια (π.χ. εξωτερικός σύνδεσμος στην αντίστοιχη ενότητα).
 • Τα βιβλία στις πηγές είναι πράγματι πηγές (δηλαδή άντλησες πληροφορίες από αυτά) ή είναι σχετική/προτεινόμενη βιβλιογραφία που ασχολείται με το θέμα; Επίσης θα ήταν ωραίο να έχουν και ISBN όπου είναι δυνατό.
 • Οι φωτογραφίες νομίζω πως είναι ακόμα πολλές. Ίσως θα ήταν καλό να είναι αρκετά λιγότερες έως λίγες, καθώς και να έχουν λεζάντα για το τι απεικονίζουν.
Τα προβλήματα έκφρασης όπως παραπάνω τα βρίσκω και το σημαντικότερο πρόβλημα. Θα πάρουν ίσως καιρό οι συνολικές αλλαγές, αλλά θεωρώ πως το λήμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο προς τη σωστή κατεύθυνση.
Έτσι μια και ολοκλήρωσες τις προσθήκες, καιρός είναι να αρχίσεις τις αφαιρέσεις. Κάτι γίνεται τέλειο όχι όταν δεν έχεις τι άλλο να προσθέσεις, αλλά δεν έχεις τι άλλο να αφαιρέσεις. Χαλαρά και χωρίς βιασύνη. Θυμίζω πως πριν από μερικούς μήνες υπήρχαν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα στη δημιουργία των λημμάτων, και η απόσταση που έχει καλυφθεί έως τώρα είναι μεγάλη.

Gts-tg (συζήτηση) 22:29, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Ωραία εφόσον έχουμε διανύσει ήδη το μεγαλύτερο τμήμα επιτυχώς πιστεύω ότι σε 2 μέρες θα το τελειοποίησουμε το λήμμα George Balatsos (συζήτηση) 23:00, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτή που απομένει δεν είναι μεγάλη ή μεγαλύτερη. Χωρίς βιασύνη, 2 μέρες, 2 εβδομάδες, 2 μήνες.. Gts-tg (συζήτηση) 23:13, 26 Μαΐου 2015 (UTC)

Τα βιβλία που προσέθεσα στης πήγες είναι η πήγες των πηγών μου George Balatsos (συζήτηση) 16:43, 27 Μαΐου 2015 (UTC)