Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συντόμευση:
ΒΠ:ΚΡΑ
ΒΠ:ΚΡΛ

Με τη διαδικασία της κριτικής λημμάτων ένας χρήστης ζητά από τους υπόλοιπους να εξετάσουν ένα λήμμα και να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική προτείνοντας βελτιώσεις. Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η περαιτέρω ποιοτική βελτίωση λημμάτων, τα οποία έχουν ήδη γίνει αντικείμενο εκτεταμένης επεξεργασίας, σε αναζήτηση περαιτέρω τρόπων βελτίωσής τους. Δεν πρόκειται για έλεγχο από ειδικούς σε κάποιον τομέα και τα λήμματα που έχουν υποβληθεί σε αυτήν τη διαδικασία δε θα πρέπει να θεωρούνται εγκυρότερα από τα υπόλοιπα. Η κριτική λημμάτων μπορεί να λειτουργήσει πολλές φορές ως προστάδιο υποψηφιότητας για προβεβλημένο λήμμα. Ωστόσο δεν έχει άμεση σχέση με αυτή και δεν είναι προαπαιτούμενη πριν από την υποψηφιότητα. Στην κριτική λημμάτων μπορεί να υποβληθούν λήμματα τα οποία απέχουν αρκετά από το τελευταίο στάδιο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν οι συντάκτες από αρκετά πρώιμο στάδιο επεξεργασίας.

Η κριτική αφορά λήμματα, τα οποία είναι ήδη δουλεμένα και βρίσκονται ήδη σε ένα ελάχιστο επίπεδο αρτιότητας. Δεν αφορά λήμματα που γνωρίζετε ότι χρειάζονται επέκταση ή επιμέλεια ή πηγές. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να τοποθετείται απλά το αντίστοιχο πρότυπο {{επέκταση}}, {{επιμέλεια}} ή {{συντακτική επιμέλεια}}, {{πηγές}}. Η κριτική έχει ως στόχο κυρίως λήμματα για τα οποία δεν έχετε κάποια άλλη ιδέα για το πώς να τα βελτιώσετε και γι' αυτό ζητάτε την συνεργασία άλλων χρηστών.

Πώς να υποβάλετε ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Ο καθένας μπορεί να υποβάλλει ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής λημμάτων, εφόσον προτίθεται ο ίδιος να προβεί στις βελτιώσεις που θα του υποδείξουν οι άλλοι. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβει κανείς πολλές κριτικές και γνώμες είναι να απαντά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στα σχόλια των άλλων και να λαμβάνει υπ’όψιν τη γνώμη τους. Αν ζητήσετε τη γνώμη άλλων, μην τους αποθαρρύνετε αγνοώντας τον κόπο τους. Για να υποβάλλετε ένα λήμμα στην κριτική λημμάτων:

1. Γράψτε τον τίτλο του λήμματος στο πλαίσιο πριν την / και πατήστε το κουμπί.:


Εναλακτικά πηγαίνετε στη σελίδα συζήτησης του λήμματος και πατήστε στη λέξη Κριτική από το μενού Άλλες συζητήσεις.

2. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στη νέα σελίδα.

3. Τοποθετήστε το πρότυπο {{κριτική λημμάτων}} στην κορυφή της σελίδας συζήτησης του λήμματος, ώστε να ειδοποιήσετε τους χρήστες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

4. Καταχωρίστε το λήμμα στον Κατάλογο λημμάτων γράφοντας {{Συζήτηση:Τίτλος λήμματος/Κριτική λημμάτων}}.

Η κριτική που ζητάτε θα είναι πιο εποικοδομητική, αν ειδοποιήσετε χρήστες που γνωρίζετε ότι έχουν ασχοληθεί με αυτό ή με συναφή λήμματα.

Πώς να απαντήσετε σε μια αίτηση κριτικής λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

  • Κοιτάξτε τα λήμματα που είναι στον κατάλογο και διατυπώστε τη γνώμη σας εδώ, στην ενότητα που αφορά το κάθε λήμμα. Πιθανά προβλήματα είναι ενδεικτικά η έκταση του λήμματος, η έλλειψη πηγών, η γλώσσα και η ορθογραφία, η εισαγωγή, ο χωρισμός σε ενότητες, η επαρκής κάλυψη του θέματος, λάθη περιεχομένου.
  • Μη διστάσετε να προβείτε μόνος/-η σας στις αντίστοιχες διορθώσεις. Μόνο σημειώστε εδώ τι διορθώσεις κάνατε, ώστε να ξέρουν και οι υπόλοιποι.
  • Ως βάση για την κριτική σας χρησιμοποιήστε τις υποδείξεις για το τέλειο λήμμα.

Αφαίρεση λημμάτων από τον κατάλογο[επεξεργασία κώδικα]

Αν αυτός που ζήτησε την κριτική δεν απαντήσει εντός 15 ημερών στις προτάσεις κάποιου χρήστη ή αν για διάστημα 15 ημερών δεν προστεθεί κάποια κριτική, το λήμμα αφαιρείται από τον εδώ κατάλογο και μετακινείται στο Αρχείο. Μπορεί να επαναπροστεθεί κάθε στιγμή, αν υπάρξει νέο ενδιαφέρον από τον ίδιο ή από άλλο χρήστη.

Επανεισαγωγή λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Αν θέλετε να εισαγάγετε ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής, το οποίο έχει ξαναπεράσει στο παρελθόν, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Αναζητήστε την προηγούμενη σελίδα κριτικής από το αρχείο κριτικής.
  • Μετακινήστε την ως αρχείο 1 (ή 2,3 κλπ., αν υπάρχουν ήδη περισσότερα αρχεία): για παράδειγμα τη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία]] μετακινήστε την στη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία/Αρχείο 1]].
  • Επιστρέψτε στην αρχική σελίδα κριτικής (π.χ. [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία]]) και σβήστε την ανακατεύθυνση. Γράψτε πάνω-πάνω το όνομα του κύριου λήμματος ως επικεφαλίδα τρίτου επιπέδου (π.χ. ===[[Φιλοσοφία]]===).
  • Προσθέστε τη σελίδα αυτήν στον κατάλογο ανάμεσα σε {{...}}, όπως γίνεται με όλες τις σελίδες που εισάγονται εδώ για κριτική.

Κατάλογος λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Άνδρος[επεξεργασία κώδικα]

Τον τελευταίο καιρό έχω κάνει μεγάλη βελτίωση στο κομμάτι της ιστορίας της Άνδρου, αλλά τα υπόλοιπα τμήματα σίγουρα θέλουν μία βελτίωση (πολλά μάλιστα τα είχα γράψει κι εγώ παλιότερα). Επειδή σε λίγες μέρες δεν θα έχω πρόσβαση στη βιβλιοθήκη μου, προτείνω το λήμμα τώρα για κριτική ώστε να έχω ότι πηγές χρειάζομαι στα χέρια μου. Θα ήθελα να προτείνετε ιδέες, ποια κομμάτια χρειάζονται βελτίωση και πια αφαίρεση και, γενικά μία ακόμα γνώμη για την επεξεργασία του λήμματος. Trikos συζήτηση 13:18, 11 Οκτωβρίου 2017 (UTC)

Παναγιώτης Σκαλούμπακας[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση αφορά το λήμμα Παναγιώτης Σκαλούμπακας (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις) Γίνεται φανερό ότι Κομμουνιστές έχουν επιμεληθεί το λήμμα με προκατάληψη, εμπάθεια, χωρίς αντικειμενικά στοιχεία με σκοπό προπαγάνδα.

1. "γνωστός κυρίως ως σκληρός αντικομμουνιστής και από τη βίαιη δράση του" υπάρχει και μαλακός; τι εννοούν με την έμφαση στο σκληρός (δεν είναι κομματικό έντυπο εδώ) αντίθετο στην αρχή της εγκυκλοπαιδικότητας

2. "Πλήθος μαρτυριών αναφέρουν τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστησαν οι υπηρετούντες εκεί (Γελαδόπουλος, Φλούντζης κ.α)." Από το Πλήθος αναφέρεται ένα όνομα χωρίς παραπομπή, ενω στο όνομα Φλούντζης (Ο Αντώνης Φλούντζης (1906-1988) ήταν Έλληνας κομμουνιστής, αντιστασιακός και γιατρός.) αλλά πουθενά δεν αναφέρει για βασανιστήρια την Μακρόνησο και κυρίως ότι βασανίστηκε απάνθρωπα από τον Σκαλούμπακα.

3. «που ο Σκαλούμπακας το 'χε κάνει αληθινό εξοντωτήριο», σύμφωνα με τη μαρτυρία του συγγραφέα Γιώργη Πικρού (1919-2008).[2] Καμία παραπομπή σε καμία πηγή, είναι λήμματα που ΘΑ δημιουργηθούν.

4. υπό την καθοδήγηση του Σκαλούμπακα ως διοικητή, «επιβλήθηκε ένα καθεστώς διαρκούς σωματικής και ψυχολογικής βίας», με συνεχείς αγγαρείες, στέρηση τροφής και νερού, διαπόμπευση των «αμετανόητων», διαταραχή του ύπνου των οπλιτών, ξυλοδαρμούς και «πέταγμα στη θάλασσα». Πηγη; «Βασανιστήρια». Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου. ΑΣΚΙ. Ανακτήθηκε στις 10-09-2017. !!!! Μονόπλευρη ενημέρωση;

Είναι κρίμα το ιδεολογικό μένος να οδηγεί σε προβολή νεκρού που υπηρετουσε την πατριδα του!

Το κοινό θέμα στις οδηγίες εγκυκλοπαιδικότητας είναι η απαίτηση επαληθεύσιμων αντικειμενικών στοιχείων για να υποστηριχθεί η αξίωση εγκυκλοπαιδικότητας. Η ουσιαστική κάλυψη σε αξιόπιστες πηγές αποτελεί αντικειμενικό στοιχείο, όπως η δημοσιευμένη ομότιμη αναγνώριση και οι άλλοι παράγοντες που απαριθμούνται στις θεματικά συγκεκριμένες οδηγίες. Ποια ειναι τα αντικειμενικά στοιχεία; ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Vstamat (συζήτησησυνεισφορά) . Vstamat (συζήτηση) 19:16, 11 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

γιατί σβήνετε τα σχόλιά μας;;;[επεξεργασία κώδικα]

Από χθες γράφω στην συζήτηση τους λόγους για τους οποίους η "βιογραφία" που παρουσιάζετε είναι απαράδεκτη και προσβλητικότατη. Αμέσως μετά τα σχόλια μου σβήνονται, διχως να παραβιάζουν κανόνες της ΒΠ. Το ιστορικό των σχόλιων του καθένα μας υπάρχει στο προφίλ μας, λοιπόν θα με συγχωρέσετε που αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε υπεύθυνους της wikipedia στο εξωτερικό, των οποίων είστε υφιστάμενοι. Αυτά που βλέπω να συμβαίνουν στην ελληνική ΒΠ είναι επιεικώς αδιανόητα. Ντροπή σας.GeorgiaL64 (συζήτηση) 19:46, 11 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Εγκυκλοπαιδικότητα - Ουδετερότητα - Επαληθευσιμότητα[επεξεργασία κώδικα]

εάν δεις στην σελίδα σου, ότι είσαι μαριονέτα του Σκαλούμπακα, μην ανησυχήσεις υπάρχει και στην δική μου Σελίδα!

ο Μιμης Βρονταμίτης με την φοβερή μαρτυρία του πέθανε το 1992, το βιβλιο του δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη, που είναι όργανο του ΚΚΕ (όπως γράφει στην προμετωπίδα του) εκδόθηκε το 1994. Ο "στρατευμένος" δημοσιογράφος δεν κράτησε ούτε ηχητικό, ούτε οπτικό ντοκουμέντο. Ταυτόχρονα παρουσιάζει έναν άξιο ναυτικό, όπως τον περιγράφει να μπερδεύει την νησίδα Άγιος Γεώργιος 20 μίλια Νότια του Σουνίου με τα στενά του Καφηρέα που βρίσκονται 25 μίλια ανατολικά του Σουνίου.

Αλλο σημείο πολύ περίεργο, για να δικαιολογηθεί η φραση : γνωστός κυρίως για τη βίαιη δράση του ως διοικητής τάγματος επί των κομμουνιστών κρατουμένων στον Οργανισμό Αναμορφωτηρίων Μακρονήσου κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Υπάρχουν 5 πηγές

1. η πρωτη : http://www.protagon.gr/epikairotita/44341064026-44341064026 το αρθρο ανηκει στο προβεβλημένο στέλεχος του Συριζα, Νικόλας Τριανταφύλλου Σε κανένα σημείοα ο Κυριακίδης δεν αναφέρεται σε βίαιο Σκαλούμπακα, αντιθετα κάνει χιουμορ με τις φωτογραφίες που τραβούσε, όμως ο συγγραφέας του αρθρου αναφέρει ως δεδομένο : "Ο Σκαλούμπακας ήταν βασανιστής στη Μακρόνησο, όπου πέρασε 3 χρόνια ο Κυριακίδης, καθώς συνελήφθη ως αριστερός όταν ήταν να καταταγεί στο Στρατό." ενω αναφέρει για τον Κυριακίδη : Πάντως, ποτέ του δεν εξέθεσε κάποιον για πολιτικούς λόγους, ανεξαρτήτως σε ποια πλευρά κι αν ανήκε ο άλλος. Απο που και ως που το αρθρο αυτο δικαιολογεί τα αναγραφόμενα;

2. δευτερη : http://www.koutipandoras.gr/article/h-makronhsos-sto-parti-toy-adwnidos μα είναι αντιγραφη του αρθρου του Ηλία Σκυλλάκου στον imerodromos.gr , γιατι δεν μπαινει το πρωτοτυπο; για να μην φανει ότι όλες οι πηγες ειναι του ίδιου ιδεολογικού χώρου; και τι αναφέρει : του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου, Παναγιώτη Σκαλούμπακα. το εζησε ο Κομμουνιστης συγγραφεύς; ή το ακουσε;

3. τρίτη : «Βασανιστήρια». Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου. ΑΣΚΙ. Ανακτήθηκε στις 10-09-2017. http://www.makronissos.org/vasanistiria/ Διαβάζεις τα γνωστά ψέματα : Κάποια από τα βασανιστήρια γίνονταν μπροστά στους υπόλοιπους στρατιώτες ή πολιτικούς εξόριστους, ώστε οι τελευταίοι στη θέα του ανελέητου ξυλοδαρμού των συγκρατουμένων τους, να τρομοκρατηθούν και να υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Με γκλομπς, λοστούς, μαστίγια, συρματόσκοινα χτυπούσαν, έσερναν στο έδαφος, κλωτσούσαν τους κρατούμενους στο σώμα, το κεφάλι, τα πόδια, μέχρι να κουραστούν οι βασανιστές ή μέχρι να λιποθυμήσουν οι κρατούμενοι. λίγο πιο κάτω αναφορα σε Σκαλούμπακα : Η βίαιη «αναμόρφωση» των κρατούμενων στρατιωτών ξεκίνησε από το Γ΄ Τάγμα. Υπό τη διοίκηση του διαβόητου λοχαγού Παναγιώτη Σκαλούμπακα επιβλήθηκε ένα καθεστώς διαρκούς σωματικής και ψυχολογικής βίας. Η αλήθεια είναι ότι το Γ Τάγμα ειχε τόσους ανανηψαντες που ντρέπονται όσοι σήμερα ειναι σύντροφοι τους, και δεν συγχωρουν ότι αυτοι οι ανανηψαντες πολέμησαν πιο σκληρά τους πρωην συντρόφους τους, οποτε χρησιμοποιουν κομματικά στοιχεία.

4. Κούνδουρος, Νίκος (2010-12-15). Ονειρεύτηκα πως πέθανα. Εκδόσεις Ίκαρος, σελ. 47. ISBN 9789608399945. το περιέργο είναι ότι δεν δινει ο κομβος προεπισκόπηση για την συγκεκριμένη σελίδα, αλλα ψαχνωντας ΄για τον Νίκο Κούνδουρο και την Μακρόνησο, επεσα σε αυτο : http://www.alfavita.gr/arthron/pos-o-veggos-esose-ton-niko-koyndoyro-sti-makroniso-kai-egine-ithopoios πουθενά δνε υπάρχει αναφορα για βιαιη συμπεριφορά.

5. https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3284315/pios-itan-o-skliros-vasanistis-tis-makronisou-panagiotis-skaloumpakas εδω τα καλύτερα, επειδη υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικο, ο Κυρκος λέει για τον Σκαλούμπακα : «Την τέταρτη ημέρα ήρθαν και μου είπαν πως με ήθελε ο διοικητής, ο Σκαλούμπακας. Αυτός με υποδέχθηκε ευγενικά, μου πρόσφερε κάθισμα να καθίσω, διέταξε να μου φέρουν μια φορεσιά γιατί αυτή που φορούσαν ήταν σκισμένη και αιματοβαμμένη και με κράτησε στη σκηνή του όπου και διανυκτέρευσα», είχε πει ο Κύρκος. Υπάρχει και ο αντίλογος του Σκαλούμπακα (περίεργο) : Από την πλευρά του ο Σκαλούμπακας για το ίδιο περιστατικό περιγράφει πως: «είπε δηλαδή ο Κύρκος ότι τον δέρναμε; Ότι τον έδειρα εγώ; Ότι τον έδερνε κάποιος; Όταν πήγε στη σκηνή ο Κύρκος προκάλεσε και του το έσπασαν το κεφάλι. Σου λέει, εσύ γιατί μας έχεις εμάς για εκτέλεση; Εμ, βέβαια του το σπάσανε. Τον προστάτευσα τον Κύρκο, ειλικρινά. Όπως θα προστάτευα τον οποιονδήποτε. Και αυτό το ομολογεί ο εγωπαθής ο Κύρκος»,

Αυτός λοιπόν είναι ο γνωστός κυρίως για τη βίαιη δράση του ως διοικητής τάγματος, συμφωνα με τον Κύρκο Και η αλήθεια ειναι όπως την παρουισάζουν όσοι αλλάζουν συνέχεια την σελίδα βάζοντας πηγές απο συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο;

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ουδεμία σχέση έχει η παρουσίαση του λήμματος με τις Ουδετερότητα - Επαληθευσιμότητα

Vstamat (συζήτηση) 20:11, 11 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Μπαλκ κάριερ[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση αφορά το λήμμα Μπαλκ κάριερ (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Μετά από πολύ καιρό (κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου), τελείωσα την μετάφραση του αγγλικού λήμματος στα ελληνικά, παρ'όλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Κι επειδή έχω διάθεση και υλικό να ασχοληθώ με τις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων, μεταφράζοντας τα αντίστοιχα λήμματα από την αγγλική ΒΠ, θα ήθελα να μάθω τι μπορώ παραπάνω να προσθέσω ή να αλλάξω από αυτό το λήμμα, αρχικά για τη βελτίωση του, αφετέρου να έχω ένα «μπούσουλα» να ακολουθήσω στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Φυσικά λόγω του ότι δεν έκανα μονομιάς τη μετάφραση, σίγουρα έχω αρκετά λάθη και παραλείψεις, όσο μπορώ κι εγώ προσπαθώ να τα εντοπίζω. Ελπίζω να υπάρχει ανταπόκριση γιατί αυτή η κριτική θα είναι ένα προσχέδιο για τις υπόλοιπες μεταφράσεις μου (μιας και θα είναι υπερβολή να θέτω κάθε ένα λήμμα πλοίου σε κριτική). Trikos συζήτηση 13:42, 16 Νοεμβρίου 2018 (UTC).