Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συντόμευση:
ΒΠ:ΚΡΑ
ΒΠ:ΚΡΛ

Με τη διαδικασία της κριτικής λημμάτων ένας χρήστης ζητά από τους υπόλοιπους να εξετάσουν ένα λήμμα και να ασκήσουν εποικοδομητική κριτική προτείνοντας βελτιώσεις. Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η περαιτέρω ποιοτική βελτίωση λημμάτων, τα οποία έχουν ήδη γίνει αντικείμενο εκτεταμένης επεξεργασίας, σε αναζήτηση περαιτέρω τρόπων βελτίωσής τους. Δεν πρόκειται για έλεγχο από ειδικούς σε κάποιον τομέα και τα λήμματα που έχουν υποβληθεί σε αυτήν τη διαδικασία δε θα πρέπει να θεωρούνται εγκυρότερα από τα υπόλοιπα. Η κριτική λημμάτων μπορεί να λειτουργήσει πολλές φορές ως προστάδιο υποψηφιότητας για προβεβλημένο λήμμα. Ωστόσο δεν έχει άμεση σχέση με αυτή και δεν είναι προαπαιτούμενη πριν από την υποψηφιότητα. Στην κριτική λημμάτων μπορεί να υποβληθούν λήμματα τα οποία απέχουν αρκετά από το τελευταίο στάδιο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν οι συντάκτες από αρκετά πρώιμο στάδιο επεξεργασίας.

Η κριτική αφορά λήμματα, τα οποία είναι ήδη δουλεμένα και βρίσκονται ήδη σε ένα ελάχιστο επίπεδο αρτιότητας. Δεν αφορά λήμματα που γνωρίζετε ότι χρειάζονται επέκταση ή επιμέλεια ή πηγές. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να τοποθετείται απλά το αντίστοιχο πρότυπο {{επέκταση}}, {{επιμέλεια}} ή {{συντακτική επιμέλεια}}, {{πηγές}}. Η κριτική έχει ως στόχο κυρίως λήμματα για τα οποία δεν έχετε κάποια άλλη ιδέα για το πώς να τα βελτιώσετε και γι' αυτό ζητάτε την συνεργασία άλλων χρηστών.

Πώς να υποβάλετε ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Ο καθένας μπορεί να υποβάλλει ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής λημμάτων, εφόσον προτίθεται ο ίδιος να προβεί στις βελτιώσεις που θα του υποδείξουν οι άλλοι. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβει κανείς πολλές κριτικές και γνώμες είναι να απαντά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στα σχόλια των άλλων και να λαμβάνει υπ’όψιν τη γνώμη τους. Αν ζητήσετε τη γνώμη άλλων, μην τους αποθαρρύνετε αγνοώντας τον κόπο τους. Για να υποβάλλετε ένα λήμμα στην κριτική λημμάτων:

1. Γράψτε τον τίτλο του λήμματος στο πλαίσιο πριν την / και πατήστε το κουμπί.:


Εναλακτικά πηγαίνετε στη σελίδα συζήτησης του λήμματος και πατήστε στη λέξη Κριτική από το μενού Άλλες συζητήσεις.

2. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στη νέα σελίδα.

3. Τοποθετήστε το πρότυπο {{κριτική λημμάτων}} στην κορυφή της σελίδας συζήτησης του λήμματος, ώστε να ειδοποιήσετε τους χρήστες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

4. Καταχωρίστε το λήμμα στον Κατάλογο λημμάτων γράφοντας {{Συζήτηση:Τίτλος λήμματος/Κριτική λημμάτων}}.

Η κριτική που ζητάτε θα είναι πιο εποικοδομητική, αν ειδοποιήσετε χρήστες που γνωρίζετε ότι έχουν ασχοληθεί με αυτό ή με συναφή λήμματα.

Πώς να απαντήσετε σε μια αίτηση κριτικής λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

  • Κοιτάξτε τα λήμματα που είναι στον κατάλογο και διατυπώστε τη γνώμη σας εδώ, στην ενότητα που αφορά το κάθε λήμμα. Πιθανά προβλήματα είναι ενδεικτικά η έκταση του λήμματος, η έλλειψη πηγών, η γλώσσα και η ορθογραφία, η εισαγωγή, ο χωρισμός σε ενότητες, η επαρκής κάλυψη του θέματος, λάθη περιεχομένου.
  • Μη διστάσετε να προβείτε μόνος/-η σας στις αντίστοιχες διορθώσεις. Μόνο σημειώστε εδώ τι διορθώσεις κάνατε, ώστε να ξέρουν και οι υπόλοιποι.
  • Ως βάση για την κριτική σας χρησιμοποιήστε τις υποδείξεις για το τέλειο λήμμα.

Αφαίρεση λημμάτων από τον κατάλογο[επεξεργασία κώδικα]

Αν αυτός που ζήτησε την κριτική δεν απαντήσει εντός 15 ημερών στις προτάσεις κάποιου χρήστη ή αν για διάστημα 15 ημερών δεν προστεθεί κάποια κριτική, το λήμμα αφαιρείται από τον εδώ κατάλογο και μετακινείται στο Αρχείο. Μπορεί να επαναπροστεθεί κάθε στιγμή, αν υπάρξει νέο ενδιαφέρον από τον ίδιο ή από άλλο χρήστη.

Επανεισαγωγή λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Αν θέλετε να εισαγάγετε ένα λήμμα στη διαδικασία της κριτικής, το οποίο έχει ξαναπεράσει στο παρελθόν, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Αναζητήστε την προηγούμενη σελίδα κριτικής από το αρχείο κριτικής.
  • Μετακινήστε την ως αρχείο 1 (ή 2,3 κλπ., αν υπάρχουν ήδη περισσότερα αρχεία): για παράδειγμα τη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία]] μετακινήστε την στη σελίδα [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία/Αρχείο 1]].
  • Επιστρέψτε στην αρχική σελίδα κριτικής (π.χ. [[Βικιπαίδεια:Κριτική λημμάτων/Φιλοσοφία]]) και σβήστε την ανακατεύθυνση. Γράψτε πάνω-πάνω το όνομα του κύριου λήμματος ως επικεφαλίδα τρίτου επιπέδου (π.χ. ===[[Φιλοσοφία]]===).
  • Προσθέστε τη σελίδα αυτήν στον κατάλογο ανάμεσα σε {{...}}, όπως γίνεται με όλες τις σελίδες που εισάγονται εδώ για κριτική.

Κατάλογος λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Μηχανή σειράς 120 ΟΣΕ (Hellas Sprinter)[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση αφορά το λήμμα Μηχανή σειράς 120 ΟΣΕ (Hellas Sprinter) (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Τελείωσα ότι μπορούσα και από τις διορθώσεις που μου πρότειναν στην σελίδα συζήτησης καλού λήμματος. Αφαίρεσα blogs, πρωτογενείς πηγές (?), βίντεο στο YouTube και αμφίβολες πηγές. Ωστόσο, θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το τι άλλο μπορώ να κάνω για να διορθώσω το λήμμα, όπως και τα υπόλοιπα σχετικά λήμματα για μηχανές έλξης. JTE Dimandix (συζήτηση) 14:53, 14 Ιουλίου 2019 (UTC)

Δεν βλέπω κάτι ενδιαφέρον στο άρθρο. Το πολύ να ενδιαφέρει trainspotters και μοντελίστες. Και οι πηγές του τέτοιες είναι, και βασίζεται κυρίως σε μια πηγή. Από ότι καταλαβαίνω αυτές οι μηχανές είναι κάποιο μοντέλο που λέγεται EuroSprinter και έχουν και άλλες χώρες, οπότε το ενδιαφέρον είναι ο χρωματισμός και οι καθρέπτες; --MasterSepton (συζήτηση) 11:50, 8 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Ε, όχι και "μία" πηγή. Υπάρχει Railcolor, topontiki, ypodomes, κλπ. Συγκεκριμένα, έχει 15 διαφορετικές παραπομπές. Όσον αφορά το "ενδιαφέρει trainspotters και μοντελιστές", διαφωνώ. Γιατί, το λήμμα του Toyota Corolla και γενικά των αυτοκινήτων, ενδιαφέρει μόνο όσους ασχολούνται με αυτοκίνητα; Το λήμμα του φωτεινού σηματοδότη αφορά μόνο τροχονόμους και δασκάλους οδήγησης; Το τελευταίο έχει λίγες έως καθόλου πηγές. Ο χρωματισμός ίσως να μην είναι ενδιαφέρουσα πληροφορία. Αλλά οι καθρέπτες είναι στην παράγραφο που αναφέρει τις διαφορές της εν λόγω σειράς με τις υπόλοιπες HellasSprinter. Οι διαφορές των HellasSprinter με τις υπόλοιπες EuroSprinter, είναι εγκυκλοπαιδική πληροφορία. Κατά τα άλλα, ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας, και θα προβώ στις σχετικές διορθώσεις. Καλή συνέχεια ;)--JTE Dimandix (συζήτηση) 11:14, 9 Οκτωβρίου 2019 (UTC)

Αγαπητέ, τα παραδείγματα που δίνετε δεν είναι αντίστοιχα. Αντίστοιχα θα ήταν τα Ελληνικά Toyota Corolla και Ελληνικός φωτεινός σηματοδότης. --MasterSepton (συζήτηση) 08:56, 14 Οκτωβρίου 2019 (UTC)