Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αττική/Θεματικές Ενότητες/Βόρεια Προάστια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλωσήλθατε στο Τμήμα των Βορείων Προαστίων
Τα βόρεια προάστια είναι οικιστικό σύμπλεγμα δήμων, κοινοτήτων και απόμακρων συνοικιών που αναπτύσσονται βορειοανατολικά των Αθηνών, με κατεύθυνση προς τη βορειοανατολική Αττική. Το συγκρότημα εντάσσεται στη ζώνη Β και απαρτίζεται από τις παρακάτω περιοχές. Μπορείτε να ανασκοπήσετε τις περιοχές και να δείτε ποιες χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης.


Δραστηριότητα της εβδομάδος

Για πρώτη φορά το 2008 καταρτίζονται τα επιχειρησιακά πλάνα των δήμων των βορείων προαστίων. Δυνατότητα κατάρτισης τέτοιων σχεδίων έχουν μόνο οι δήμοι με κατοίκους άνω των 10.000 (δηλαδή αποκλείονται οι δήμοι 5.000-9.999 και οι κοινότητες 1-4.999 κατοίκων). Συνήθως τα πλάνα αναρτώνται στους διαδικτυακούς τόπους και συχνά συνοδεύονται από τη διεξαγωγή δημοσίων διαβουλεύσεων, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και επέμβασης στα κοινά στους δημότες. Κάντε μια μελέτη για την πόλη που σας ενδιαφέρει στο συγκρότημα, ανακαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη θέση, τα δημογραφικά στοιχεία και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες στον ιστότοπο (π.χ. Επιχειρησιακό Πλάνο Νέου Ηρακλείου). Αλήθεια, τί επίδραση θα είχε η συμμετοχή ενός μικρού δήμου στο επιχειρησιακό πλάνο ενός μεγαλυτέρου και τί επιπτώσεις θα είχε η επιλογή της γειτονικής πόλης; (π.χ. κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου των Θρακομακεδόνων μαζί με τις Αχαρνές-πληθυσμός άνω των 10.000- ή με την Εκάλη-πληθυσμός κάτω των 10.000;)

Προηγούμενες δραστηριότητες

Το άρθρο Βριλήσσια βρίσκεται στη διαδικασία κριτικής, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητάς του. Οι βικιπαιδιστές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τεκμηρίωση των σημείων που αναφέρονται. Στο τέλος του άρθρου παρατίθενται οι πηγές και μια δουλειά που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκευθείτε τους συνδέσμους ώστε να προσθέσετε παραπομπές εκεί που σημειώνεται κι εκεί που πιστεύετε εσείς πως υστερεί. Για να προσθέσετε μια παραπομπή τοποθετείστε δίπλα στη φράση που επιθυμείτε τον κώδικα: <ref> ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ </ref>

και αυτόματα εμφανίζεται η παραπομπή που αναφέρετε στο κάτω μέρος του άρθρου, στην παράγραφο "Παραπομπές". Ως παραπομπή νοείται π.χ. μια αναφορά σε ένα βιβλίο που τεκμηριώνει τη φράση του άρθρου, οπότε τοποθετείτε τον τίτλο του βιβλίου, το συγγραφέα, τον εκδοτικό οίκο εάν αναφέρεται, ημερομηνία έκδοσης και τυχόν ηλεκτρονικό αριθμό, καθώς και τη σελίδα στην οποία γίνεται η αναφορά που τεκμηριώνει τα λεγόμενα του άρθρου. Στο άρθρο παρέχεται ηλεκτρονική έκθεση των βιβλιογραφικών πηγών που αναφέρονται στα Βριλήσσια στο σύνδεσμο ΤΕΪ Πειραιά: Παρουσίαση του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και σε άλλες ηλεκτρονικές παραπομπές και πηγές.


Στα βόρεια προάστια παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και μια διαφορετική δραστηριότητα, πέρα από την κάλυψη οικιστικών αναγκών. Ο λόγος περί των επιχειρηματικών περιφερειών που αναπτύσσονται, κατά κύριο λόγο κατά μήκος οδικών αξόνων. Ένας από αυτούς είναι και η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας. Χιλιάδες κόσμου, κάτοικοι του συγκροτήματος, μετακινούνται προς τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στον οδικό άξονα, από το ύψος της Λυκόβρυσης και της Κηφισιάς, μέχρι το τέρμα του Αγίου Στεφάνου και τα διόδια των Αφιδνών. Αλήθεια, τί είδους επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη ζώνη; Μπορείτε να κάνετε μια μικρή έρευνα και να προμηθεύσετε τα στοιχεία σας, μαζί με τις πηγές σας, στα σχετικά άρθρα των περιοχών που διασχίζει ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος. Αναπτύξτε λίγο τα οικονομικά δεδομένα των περιοχών.

Πηγές πληροφοριών
Βιβλιογραφία
"Μελίσσια Αττικής", Ελένη Καραμήτρου – Κεχαγιά, Σωτήρης Κεχαγιάς, Έκδοση Δήμου Μελισσίων, Μελίσσια 2002 απόσπασμα
Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ – ΛΑΡΟΥΣ
"Το Αρχαίον Άθμονον", Ανδρέας-Χρήστος Ζαγκλής, Μαρούσι 1976 απόσπασμα 1, απόσπασμα 2
"Μαρουσιώτικα: Άθμονον - Αμαρούσιον - Μαρούσι", Τάκης Πολιτόπουλος απόσπασμα
"Οδηγός Αμαρουσίου: Οδοί-Πλατείαι-Συνοικισμοί-Αρχαί", Δήμος Αμαρουσίου 1928 παράθεση
"50 Χρόνια στα Βριλήσσια", Ευτύχιος Νοτάρης, Βριλήσσια 1999 απόσπασμα
“Βριλήσσια, ο Ερημότοπος που Έγινε Πολυάνθρωπος Δήμος", Κώστας Χατζιώτης, Βριλήσσια 2008 απόσπασμα
"Το Χρονικό του Τατοΐου", Κ. Μ. Σταματόπουλος, Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2004, ISBN 960-7037-61-8
"75 Χρόνια Δήμος Κηφισιάς", Ευαγγελία Βαλάτα-Τσιάμα, Τύπος Κηφισιάς, Κηφισιά 2001 απόσπασμα
"Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα", Μανώλης Κορρές, Εκδόσεις Μέλισσα
"Η Πεντέλη", ενημερωτικό φυλλάδιο 1930, Εθνική Βιβλιοθήκη
"Της Πεντέλης τα Κάλλη", Εθνική Βιβλιοθήκη 1947
"Νέα Πεντέλη: Ο Τόπος που Ζω, ο Τόπος που Αγαπώ", Δήμος Νέας Πεντέλης 2001
"Πεντέλη", Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης
Αρθρογραφία
"Η Ιστορία της Πεύκης", Παρατηρητής Πεύκης, Δημήτρης Χρυσοβέργης απόσπασμα
Ηλεκτρονικός Τύπος