Βικιπαίδεια:Αναβάθμιση της επιφόρτωσης αρχείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Προτείνω την εφαρμογή των παρακάτω λειτουργιών, ανεξάρτητα την μια από την άλλη (δηλαδή μπορεί κάποια να απορριφθεί αλλά άλλη να εφαρμοστεί). Αυτές πιστεύω ότι θα ωφελήσουν την Βικιπαίδεια, οδηγώντας παλιούς και κυρίως νέους χρήστες στην σωστή επιφόρτωση εικόνων χωρίς προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων. — Geraki ΣΜ 09:03, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Εισαγωγή προτύπου πληροφοριών εικόνας[επεξεργασία κώδικα]

Newupload.png

Έχει δημιουργηθεί το Πρότυπο:Πληροφορίες εικόνας για να καταχωρούνται οι απαραίτητες πληροφορίες. Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετείται αυτόματα στην φόρμα επιφόρτωσης ώστε να οδηγεί τον χρήστη. Δεξιά φαίνεται το πως θα εμφανίζεται η φόρμα με την αυτόματη προσθήκη του προτύπου.

Επίσης το πρότυπο θα καταχωρεί την εικόνα σε κατάλογο για εικόνες με ελλειπή στοιχεία και θα προειδοποιεί τον χρήστη αν δεν προσδιορίζεται ο δημιουργός της (σημαντικό σε copyleft άδειες).

Η πρόταση είναι να ενεργοποιηθεί ο κώδικας για να τοποθετεί αυτόματα το πρότυπο στην φόρμα. — Geraki ΣΜ 09:03, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Ναι, καλή ιδέα, αλλά αφού η μπάρα σου δίνει επιλογή για άδεια χρήσης, γιατί να μπερδεύουμε τον κόσμο ζητώντας την άδεια δεύτερη φορά; Και μάλιστα χωρίς να ξέρει κανείς τις πιθανές άδειες; Καλή ιδέα θα ήταν αυτό να διαγραφεί και από τα commons.--Focal Point 18:36, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Πολυσέλιδη φόρμα επιφόρτωσης[επεξεργασία κώδικα]

Commonswizard.png

Προτείνεται να δημιουργηθεί αντίστοιχος οδηγός/δίκτυο σελίδων που να οδηγεί τον χρήστη στην επιλογή σωστής σήμανσης για την εικόνα που θέλει να επιφορτώσει στα πρότυπα της αγγλικής Βικιπαίδειας και των Commons. Οι Dada (συζήτηση • συνεισφορά) και Badseed (συζήτηση • συνεισφορά) έχουν μεταφράσει ένα μεγάλο μέρος αυτών των σελίδων στα commons και με μερικές μετατροπές και προσθήκες μπορούν να μεταφερθούν και εδώ. Αρχικά μπορεί να τοποθετηθεί σύνδεσμος προς τον οδηγό από την κλασική φόρμα επιφόρτωσης, και αργότερα μπορούμε να κάνουμε τον σύνδεσμο "επιφόρτωση αρχείου" να οδηγεί απευθείας στον οδηγό. — Geraki ΣΜ 09:03, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης εμφάνισης του προτύπου σε κάθε νέα σελίδα επιφόρτωσης αρχείου; Απ ό,τι βλέπω ναι. Υπέρ και των δύο προτάσεων διότι όταν κάτι εμφανίζεται μπροστά σου δεν μπορείς να το αγνοήσεις εύκολα, όπως γίνεται τώρα ούτε να το παρερμηνεύσεις --ΗΠΣΤΓ 10:21, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Εγώ είμαι υπέρ της εισαγωγής του προτύπου καταρχήν. Η πολυσέλιδη επιφόρτωση δεν με ενθουσιάζει και τόσο, γιατί ακόμα και στα commons αγνοεείται όλος ο τυφλοσούρτης (ή φορτώνονται εικόνες στην τύχη με άσχετες άδειες κλπ) ενώ μπορεί να μπερδέψει χρήστες που θέλουν να φορτώσουν χρήσιμες εικόνες. Μια άλλη εναλλακτική που είχα σκεφτεί είναι να "σπάσουν" τα κουτιά σε δημιουργός άδεια κλπ αλλά κ με το πρότυπο φαντάζομαι το ίδιο γίνεται. Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι μετά την επιφόρτωση να βγαίνει ένα μεγάλο κόκκινο κουτί (ενδεχομένως με κουδούνια, συναγερμούς χεχε) που να λέει ότι πάτε να βάλετε πληροφορίες αλλίως η εικόνα διαγράφεται (όπως γινόταν για ένα διάστημα στα κόμμονς). Επειδή είμαι κακός άνθρωπος είχα σκεφτεί να υπάρχει και λινκ στο μητρώο διαγραφών έτσι ώστε να φαίνεται ότι τις εικόνες πράγματι τις διαγράφουμε, αλλά κατά τα φαινόμενα δεν γίνεται. Πάντως σύντομα θα ετοιμάσω ένα εύκολο οδηγο (με εικόνες) για το πως κάποιος βάζει στοιχεία στις εικόνες (και ποια στοιχεία, καθως απ' ότι καταλαβαίνω αρκετός κόσμος νομίζει ότι πρέπει να βάλει το πραγματικό του όνομα σαν δημιουργό και δικαιολογημένα κάνει πίσω) - Badseed απάντηση 11:38, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Όμορφα και τα δύο. Προσωπικά προτιμώ ελαφρά μία πολυσέλιδη φόρμα όπως στα commons. --Dada* 16:31, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)


Αντίθετα Badseed, νομίζω ότι η πολυσέλιδη επιφόρτωση θα βοηθήσει περισσότερο. Είναι ευκολότερο για κάποιον να βάλει μια τυχαία άδεια στην κλασική σελίδα (έχει να επιλέξει μεταξύ αρκετών αδειών) ενώ όταν οδηγείται σε σελίδα ειδικά για την περίπτωσή του είναι αρκετά πιο ασφαλής αφού μπορούμε να έχουμε περισσότερες οδηγίες (π.χ. όπως αυτή που λες για το αν χρειάζεται πραγματικό ή ψευδώνυμο). Πιστεύω ότι ελάχιστοι θα διαβάσουν ξεχωριστούς οδηγούς, ενώ στην σελίδα επιφόρτωσης θα είναι μπροστά στα μάτια τους. Επίσης θα ωφελήσει σε άλλα προβλήματα, π.χ. σε εικόνες όπου ο χρήστης βάζει δικιά του εικόνα χωρίς να γράψει ότι είναι ο ίδιος ο δημιουργός, πολλές φορές αναγκαζόμαστε να τις διαγράψουμε λόγο αμφιβολίας. Με ξεχωριστές σελίδες για κάθε περίπτωση, όταν ο χρήστης θα έχει πάει ηθελημένα στην επιλογή «δικό μου έργο», μπορεί αυτόματα να μπαίνει το όνομα χρήστη στο πεδίο «Δημιουργός» του προτύπου πληροφορίες. Νομίζω ότι ένα σύνδεσμος "δική μου δημιουργία" με την ανάλογη επεξήγηση, θα είναι πιο κατανοητή από μια γραμμούλα στην πτυσσόμενη λίστα αδειών. Εάν δεν θα μπορεί να καταλάβει αυτό δεν θα μπορεί να καταλάβει και την κλασική φόρμα. Κατά την μεταβατική περίοδο μπορούμε αν θέλετε να μαρκάρουμε τα νέα αρχεία για το ποια σελίδα χρησιμοποιήθηκε για την επιφόρτωση για να δούμε τα αποτελέσματα και να κρίνουμε και το αν θα είναι πετυχημένη. Για τα κουδούνια και τις σειρήνες, δες τι βγάζει το {{Πληροφορίες εικόνας}} αν δεν υπάρχει κάτι στο Δημιουργός και προχώρα σε αλλαγές SConfident.gif. — Geraki ΣΜ 18:24, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Συμφωνώ να ενεργοποιηθεί, ως ακριβής μετάφραση των commons. Ακόμη και αν έχουμε καλύτερες ιδέες, είναι σημαντικό να διευκολύνουμε τη μετάβαση στα commons με το να έχουμε τα ίδια menu.--Focal Point 18:39, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Δεν είμαι κατά στο πολυσέλιδο πολύχρωμο κλπ, απλά δεν ξέρω κατά πόσον θα βοηθήσει. Κάτι μου λέει ότι και killer rabbit να βάλουμε στην επιφόρτωση πάλι θα υπάρχουν γκέλες. Ο οδηγός είναι για το "μετά", κυρίως για κάποιον που ξέχασε να βάλει πληροφορίες σε μια εικόνα (για τις "συχνές ερωτήσεις" και σκέφτομαι να επεκτείνω και για άλλες λειτουργίες). Εκεί που διαφωνώ κάπως είναι να μπαίνει αυτόματα το όνομα χρήστη, καλύτερα να υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες (ίσως και κάνα παράδειγμα) για το πως συμπληρώνεται η φόρμα, νομίζω το αυτόματο στα δυο αυτά πεδία (δημιουργός κ άδεια) ίσως ανακύκλωνε το πρόβλημα. Το πρότυπο είναι τζιτζί όπως το βλέπω (κουδούνια and all :) ), απλά θάλεγα να αλλάξει το "μπορεί να οδηγήσει κλπ" σε "θα διαγραφεί" αφού έτσι κι αλλιώς αυτή την τακτική ακολουθούμε ή να βγαίνει το κουτάκι και για τα άλλα ελλιπή πεδία - Badseed απάντηση 20:08, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Πολύ ωραίο, μπράβο παιδιά. Τεμπέληδες και αδιάφοροι θα υπάρχουν πάντα. Για τους υπόλοιπους όμως μου φαίνεται πολύ καλή η πινακίδα (και τα αντίστοιχα λινκς).--Αρχίδαμοςμίλα μου 20:45, 25 Σεπτεμβρίου 2007 (UTC)

Το ότι μπήκε το πρότυπο φαντάζομαι το είδατε. Ας ξεκινήσουμε την πολυσέλιδη να δούμε πως θα είναι. — Geraki ΣΜ 08:07, 1 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Το είδαμε, το χρησιμοποιήσαμε και είναι και πολύ κυριλέ. --ΗΠΣΤΓ 10:06, 1 Οκτωβρίου 2007 (UTC)