Βερεγγάριος Β΄ του Ζούλτσμπαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βερεγγάριος Β΄ του Ζούλτσμπαχ
Berengar II von Sulzbach.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1080[1]
Θάνατος3  Δεκεμβρίου 1125[2][3]
Χώρα πολιτογράφησηςΒαυαρία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆντελχαϊντ του Βολφρατσχάουζεν
ΤέκναΒέρθα του Ζούλτσμπαχ
Ματθίλδη του Ζούλτσμπαχ
Γερτρούδη του Ζούλτσμπαχ
Γκέμπχαρντ Γ'
Λούιτγκαρτ του Ζούλτσμπαχ

Ο Βερεγγάριος Β΄, γερμ. Berengar II (π. 1080/83 - 3 Δεκεμβρίου 1125) από τον Οίκο των Μπάμπενμπεργκ-Ζούλτσμπαχ ήταν κόμης τού Ζούλτσμπαχ στη Βαυαρία. Ήταν ηγέτης της μερίδας που κατά την Έριδα της Περιβολής υποστήριζε την αναμόρφωση, παίρνοντας το μέρος του Πάπα Γρηγορίου Ζ΄ και αντιτέθηκαν στον Ερρίκο Δ΄ της Γερμανίας. Υποστήριξε τον Ερρίκο Ε΄ στην εξέγερση εναντίον του πατέρα του Ερρίκου Δ΄, η οποία πέτυχε. Είναι γνωστός ως ιδρυτής αρκετών αββαείων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Γκέμπχαρτ Β΄, κόμη τού Ζούλτσμπαχ (απεβ. 1085) και της Ίρμγκαρτ του Ροττ. Ο πατέρας του ήταν γιος του Γκέμπχαρτ Α΄ (απεβ. 1071) και της κόρης και κληρονόμου του Βερεγγάριου Α΄, κόμη τού Ζούλτσμπαχ. Ο Γκέμπχαρτ Α΄ μάλλον ήταν γιος του Χέρμαν Δ΄ των Μπάμπενμπεργκ, δούκα της Σουαβίας (απεβ. 1038). Αδελφή του Βερεγγάριου Β΄ ήταν η Αδελαΐδα, σύζυγος του Σίμποτο Β΄, κόμη του Βάιαρν-Φάλκενσταϊν, μετέπειτα επιτρόπου (advocate) του αββαείου Μπάουμμπουργκ. Οι Βάιαρν αρχικά είχαν υποστηρίξει τον Ερρίκο Δ΄, μετά όμως ο Σίμποτο Β΄ ακολούθησε τον Πάπα με τους Ζούλτσμπαχ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περί το 1099 νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα του Λέχσγκεμυντ, χήρα και κληρονόμο του Ούλριχ, κόμη του Πάσσαου, του επονομαζόμενου πάμπλουτου. Περίπου ταυτόχρονα με τον Ούλριχ απεβίωσε και ο εξάδελφός του Ραπότο, παλατινός κόμης της Βαυαρίας και τον διαδέχθηκε ο συγγενής του Βερεγγάριου Β΄, Ντίπολντ Γ΄, μαργράβος του Νόρντγκαου στη Βαυαρία, που είχε κληρονομήσει τους τίτλους του κόμη του Χαμ και του μαργράβου του Φόμπουργκ. Δεν απέκτησαν απογόνους και η Αδελαΐδα απεβίωσε το 1105.

Δεύτερη σύζυγος του Βερεγγάριου Β΄ ήταν η Αδελαΐδα του Ντίσεν-Βολφρατσχάουζεν και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Albrecht, Dieter (1995). "Die Fürstpropstei Berchtesgaden". In Max Spindler, Andreas Kraus. Handbuch der bayerischen Geschichte: Teilbd. Geschichte der Oberpfalz und des Bayerischen Reichskreises bis zum Ausgang des 18. Jahrhunderts. C.H.Beck. ISBN 978-3-406-39453-9. Retrieved 2013-12-07.
  • "Berchtesgaden, Chorherrenstift". Haus der Bayerischen Geschichte. Retrieved 2013-12-07.
  • Brugger, Walter; Dopsch, Heinz; Kramml, Peter F. (1991). Geschichte von Berchtesgaden: Zwischen Salzburg und Bayern (bis 1594). Plenk. ISBN 978-3-922590-63-7. Retrieved 2013-12-07.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Berengar II of Sulzbach της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).